- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Traian Basescu: Presedintii nu pot sa demisioneze in perioada de criza

25 Jan, 18:17 • razvan.codorean
Presedintele Traian Basescu nu va renunta la functie, in ciuda presiunilor strazii. Mai mult, este decis sa continue programul de reforme, convins fiind ca Romania este pe drumul cel bun. "Sunt de meserie comandant de nava. N-am ratat niciodata destinatia. Nu o sa o ratez nici cu Romania", a declarat seful statului, in conferinta de presa sustinuta miercuri seara la Palatul Cotroceni.
Traian Basescu: Presedintii nu pot sa demisioneze in perioada de criza

“Interventia cu romanii” promisa de seful statului a fost, in fapt, o demonstratie de program politic. Traian Basescu si-a prezentat, in detaliu, ca un adevarat prim-ministru, programul de guvernare.

“Stim unde suntem, ce avem de facut. Stim care este orizontul. pentru ca la terminarea crizei, sa exploatam din plin sansele. Avem un orizont, stim ce avem de facut. Suntem mult mai bine pregatiti decat in 2009, insa trebuie sa fim responsabili”, a declarat Basescu. 

“Suntem acolo unde trebuie pentru ca, datorita eforturilor populatiei, Romania a iesit din recesiune. Datele de la statistica vor conforma ca am avut una dintre cele mai mari cresteri economice, de 2,5% in 2011”, a mai spus presedintele.

Seful statului a afirmat ca, in conditiile in care zona euro are sanse mari sa reintre in recesiune, Romania trebuie sa isi vada singura de drum.

“Toate analizele arata ca in 2012, zona euro risca sa intre in recesiune. Din acest motiv este esential ca Romania sa fie pregatita. Romania va trebui sa faca fata cu resursele ei oricarei crize oricat de mare ar fi”, a mai spus acesta.

“Trebuie sa deschidem un parteneriat cu romanii. Principalele reforme sunt reviziuirea Constitutiei ca raspuns la referendumul romanilor din noiembrie 2009. Avem nevoie si de o noua lege electorala care sa le permita romanilor sa ii voteze pe cei mai buni. Va trebui sa luptam impotriva evaziunii fiscale, sa cream locuri de munca inclusiv prin redeschiderea exploatarilor miniere care au redevenit rentabile. Nu exista lucru mai important decat crearea de locuri de munca. Este singura modalitate de a crea conditii de viata normale romanilor si a alimenta bugetul de stat cu fondurile necesare. Absorbtia fondurilor europene este esentiala. Avem nevoie de accelerarea programului de autostrazi, turism, agricultura si industria alimentara. Avem nevoie de oameni politici credibili iar acest lucru nu se poate face decat prin transparenta cheltuielilor publice. Trebuie ca oamenii sa poata accesa, in mod transparent, cheltuirea fiecarui leu”, a spus presedintele.
[quote=Traian Basescu, presedintele Romaniei]Orientarea corecta a resurselor de investitii pe care le are anul acesta bugetul de stat este esentiala pentru cresterea locurilor de munca[/quote]
Seful statului a insistat si pe faptul ca “avem nevoie de legea sanatatii. Am inregistrat un esec in prezentarea publica a acestui proiect. Mi se datoreaza in mare parte acest esec. Va trebui revenit, pe alta platforma de incredere, pe alta voce, cu eventualele modificari ale proiectului”.

Seful statului a declarat ca nu intentioneaza sa demisioneze, indiferent de presiunea strazii.

“Manifestatiile din ultima vreme, scandarile din ultimele zile, mesajele de pe Internet mi-au creat impresia ca pentru o parte dintre romani s-a creat o ruptura intre presedinte si o parte din natiune. S-a creat impresia falsa ca presedintele nu ii mai reprezinta in relatia cu institututiile statului.  Stiu ca masurile de reforma luate i-au facut sa iasa in strada ca urmare a traiului greu. Stiu, in acelasi timp, ca aceeasi abordare au au si cei care nu au iesit in strada”, a spus Basescu.

“Nu am nimic de schimbat in comportamentul pe care l-am avut in cele doua mandate cu exceptia gafelor care le mai fac public, vezi intrarea pe post in disputa cu Raed Arafat”, a spus Basescu. Presedintii nu pot sa demisioneze in perioada de criza, a spus seful statului.
[quote=Traian Basescu, presedintele Romaniei]Un dictator pe care il injuri de dimineata pana seara nu mi se pare a fi un dictator[/quote] 
“Indemnul meu pentru romani este solidaritate, pentru ca nimeni nu poate scapa de criza individual”, a declarat Basescu.

“Sunt de meserie comandant de nava. N-am ratat niciodata destinatia. Nu o sa o ratez nici cu Romania”, a fost concluzia presedintelui.