- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

UE vrea ca banii să poată fi transferaţi dintr-un cont în altul în câteva secunde. Ce prevede proiectul care impune băncilor să ofere obligatoriu “plăți instant” în euro

26 Oct, 12:32 • Gabriela Andreescu
UE doreşte să modernizeze plăţile astfel încât banii să poată fi transferaţi dintr-un cont în altul în câteva secunde, la orice oră din zi sau din noapte, în comparaţie cu plăţile cu cardul şi depozitele directe disponibile în prezent, care pot dura până la câteva zile lucrătoare.
UE vrea ca banii să poată fi transferaţi dintr-un cont în altul în câteva secunde. Ce prevede proiectul care impune băncilor să ofere obligatoriu “plăți instant” în euro

Băncile din zona euro ar urma să fie obligate să ofere “plăți instant” în moneda unică 24 de ore din 24, 7 zile din 7, conform unui proiect de norme ale Uniunii Europene consultat de Reuters.

Noile norme fac parte din politica blocului de “încurajare a dezvoltării de soluții de plată competitive la nivel național și paneuropean bazate pe piață”, într-o regiune în care companiile americane Mastercard și Visa domină plățile transfrontaliere cu amănuntul.

Intenția de a demara o astfel de inițiativă legislativă s e bazează pe faptul că în zona euro există deja o infrastructură pentru plăţile instant (PI), dar adoptarea a fost lentă, doar 11% din transferurile de credit în euro fiind efectuate sub formă de plăţi instant la sfârşitul anului trecut, afirmă Comisia Europeană într-un proiect de lege.

Proiectul inițiat de executivul comunitar prevede ca „Prestatorii de servicii de plăţi care furnizează transferuri de credit în euro vor trebui să ofere serviciul de trimitere şi primire de plăţi instant în euro. Cerinţa va acoperi 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an”

Un proiect UE impune băncilor să ofere în mod obligatoriu “plăți instant” în moneda europeană
Un proiect UE impune băncilor să ofere în mod obligatoriu plăți instant în moneda europeană

Proiectul de lege finalizat urmează să fie publicat miercuri, însă statele membre UE şi Parlamentul European vor avea ultimul cuvânt, ceea ce înseamnă că este posibil să apară şi alte modificări.

Citește și: În România nu e criză deloc! Depozitele populației din bănci au crescut și în septembrie, cu 1,2%, comparativ cu august, ajungând la 160,95 miliarde lei, conform BNR.

Proiectul stabileşte un termen obligatoriu pentru ca prestatorii de servicii de plăţi să accepte plăţi instantanee în euro în zona euro la şase luni de la intrarea în vigoare a noilor norme. Aceştia ar trebui să fie capabili să trimită plăţi instant în euro în termen de un an.

Băncile din afara zonei euro vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a se conforma noilor reglementări, mai menționează sursa citată.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult