- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Un lider al fermierilor a protestat cu jugul la gât într-o emisiune tv: „Politicienii ne condamnă la sclavie”

07 Oct, 18:36 • Gabriela Andreescu
Președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți, Ștefan Muscă, și-a pus jugul de lemn la gât în semn de protest, susținând că forma în care a fost votată legea arendei la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților este inadmisibilă.
Un lider al fermierilor a protestat cu jugul la gât într-o emisiune tv: „Politicienii ne condamnă la sclavie”

Decizia liderului fermierilor pentru această formă de protest a venit după ce Comisia de Agricultură din Camera Deputaților a hotărât să crească pragul perioadei minime pentru contractul de arendă la minimum zece ani.

Acest gest inedit a fost făcut în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, difuzată de postul de televiziune AgroTV. Liderul fermierilor a semnalat o serie de probleme cauzate de cea mai recentă decizie din domeniul agriculturii, luată de comisia de specialitate din cadrul Camerei Deputaților.

În urma deciziei Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților de a crește pragul perioadei minime pentru contractul de arendă la minimum 10 ani, reacțiile din rândul fermierilor au apărut necontenit. Dacă fermierii mari sunt mulțumiți de decizie și spun că aceasta permite realizarea unor investiții importante, fermierii mici sunt revoltați de decizie.

Te-ar putea interesa și: Prețurile fertilizatorilor explodează! Fermierii trec forțat la culturile BIO din lipsa banilor

Ștefan Muscă a vorbit despre încercările fermierilor de a-și face vocea auzită în cadrul dezbaterilor la  modificările în domeniul arendei:

„Le-am trimis o hârtie cu niște amendamente pe care doream și noi să le aplicăm în legea arendei. Am cerut drept de preempțiune al fermierului român la contractul de arendă. Am cerut ca perioada să rămână 7 ani, pentru că este prea mult 10 ani. Nu se poate printr-o lege să iei dreptul de proprietate al cetățeanului.”, a declarat liderul fermierilor în cadrul emisiunii TV.

Președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți, Ștefan Muscă, susține că forma în care a fost votată legea arendei în Camera Deputaților este inadmisibilă. Sursă foto: AgroTV
Președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți, Ștefan Muscă, susține că forma în care a fost votată legea arendei în Camera Deputaților este inadmisibilă. Sursă foto: AgroTV

Președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți a atras atenția că modificarea legislativă va discrimina fermierii mici, aflați in număr mai mare în România

„Întotdeauna am zis că este loc sub soare pentru toată lumea, să nu facem diferență între fermierul mare, fermierul mijlociu și fermierul mic, dar iată că de această dată ne-a desconsiderat, ne-a condamnat la sclavie. Noi n-o să fim de acord cu această lege niciodată. (…) Nu se poate să facem o diferență atât de mare, pentru 13.000 de fermieri mari să călcăm în picioare 790.000 de fermieri, să călcăm 3 milioane de persoane care au dat teren în arendă. (…) După 32 de ani, prin această lege, ne condamnă la sclavie și ne întoarcem la jugul de lemn. Nu îmi explic, după 32 de ani de democrație, politicienii din România să își bată joc de fermierii români”, a declarat Ștefan Muscă.

Citește și: Petre Daea vrea panouri fotovoltaice plutitoare. Ministerul Agriculturii vrea să le instaleze pe canalele de irigații din România

Ștefan Muscă a vorbit și despre comportamentul deputaților din cadrul comisiei și de felul în care reprezentanții micilor fermieri au fost tratați de către aleși:

„Aroganța pe care am văzut-o marți în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, un președinte de Comisie care și-a luat la mișto colegii deputați de la alte partide, iar pe noi ne-a tratat cu indiferență. De trei-patru ori am ridicat mâna să iau cuvântul, a încercat printr-un gest de aroganță să îmi spună că nu m-a văzut.”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult