- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Va tine noua companie energetica preturile pe loc?

18 Apr, 00:01 • traian.badulescu
Viitoarea companie energetica nationala, cu capital de stat dar probabil cu management privat, va influenta semnificativ nivelul preturilor la electricitate, considera specialistii din domeniu.
Va tine noua companie energetica preturile pe loc?

Deciziile de infiintare a companiei energetice nationale integrate, precum si de majorare a detinerii statului in cadrul companiei care va realiza unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, au generat reactii puternice in cadrul specialistilor si companiilor din piata.

Noua companie energetica integrata trebuie infiintata cat mai repede, a declarat joi Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor la o conferinta pe teme energetice. Aceasta pentru ca unele din societatile care vor face parte din componenta sa au fost puse in situatia de a nu putea derula investitii.

Totodata, Vosganian a mentionat ca managementul viitoarei companii energetice integrate, formata din Hidroelectrica, Electrica, CE Turceni si CE Rovinari, va fi asigurat de o companie privata, cu experienta in domeniu, care va fi selectata in urma unei licitatii.

Controlul statului ar putea pastra preturile neschimbate

„Avand in vedere ca statul este proprietarul actual al producatorilor de energie si tot statul va fi actionarul majoritar al holdingului, pretul la energie nu ar trebui sa creasca”, a declarat Nicolae Opris, vicepresedintele Autoritatii Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Institutia de reglementare in domeniu nu are inca o evaluare a impactului pe care compania energetica integrata il va avea asupra preturilor. Unii specialisti sustin ca pretul energiei electrice va creste in condiile in care noua companie va avea un control privat.

Astfel, Jean Constantinescu, presedintele Institutul National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE), a atras atentia ca daca se va ajunge la un control privat, se va forta cresterea preturilor.

Pe de alta parte, daca noua companie va fi controlata de catre stat, este posibil ca pretul energiei electrice sa nu creasca. Dar vor fi puse in pericol programele de innoire tehnologica si vor fi limitate drastic proiectele Hidroelectrica, sustine Constantinescu.

„Activele complexurilor energetice vor reduce atractivitatea Hidroelectrica si vor diminua, per total, valoarea companiei integrate”, a spus Constantinescu.

Acesta a adaugat ca Hidroelectrica functioneaza bine in tandem cu Nuclearelectrica. „Prin integrarea Hidroelectrica in noua companie, va ramane insuficienta putere de reglaj pentru Nuclearelectrica. Va fi o lovitura pentru programul nuclear”, a mentionat Constantinescu.

Statul vrea mai mult control la unitatile 3 si 4 de la Cernavoda

Statul ar putea avea, prin intermediul Nuclearelectrica, o pozitie mai importanta in compania care va realiza unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, a mai spus joi Varujan Vosganian.

Astfel, statul si-ar putea crea o pozitie semnificativa in actionariatul companiei nucleare, prin dobandirea pachetului majoritar de actiuni, adica peste 51% din total, prin achizitionarea unor actiuni preferentiale sau prin anumite intelegeri cu asociatii, a explicat Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor si specialist in drept comercial.

In ceea ce priveste finantarea unei participatii mai mari, de la 20% la 51% in cadrul companiei de proiect, Vosganian a spus ca Romania are aceasta capacitate financiara, tinand cont numai de banii obtinuti din privatizari.

El a adaugat ca in doua saptamani va fi elaborat un proiect de Hotarare de Guvern prin care Nuclearelectrica urmeaza sa detina un control sporit la compania mixta, care urmeaza sa fie infiintata impreuna cu CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia), ArceloMittal Romania, Enel (Italia), RWE (Germania) si Iberdrola (Spania).

Propunerea de majorare a paticipatiei Nuclearelectrica apare dupa ce toate companiile implicate in acest proiect au convenit deja asupra procentelor pe care fiecare le va avea in compania mixta, in care fiecare detinea participatii de cel mult 20%.

Vosganian a adaugat ca decizia de majorare a participatiei Nuclearlectrica in proiect a fost luata dupa realizarea unei cercetari sociologice, care a conchis ca populatia agreeaza existenta unui control al statului in aceasta investitie.

A doua centrala nucleara ar putea fi amplasata pe Olt

Varujan Vosganian a mai spus joi ca viitoarea centrala nucleara, pe care statul roman intentioneaza sa o construiasca dupa 2020, ar putea fi amplasata pe raul Olt.

Locatia actualei centrale, la Cernavoda, pe bratele Dunarii, nu permite dezvoltarea unei noi centrale, din cauza debitului in scadere al fluviului, a explicat ministrul Economiei si Finantelor.

Declaratiile au fost facute joi la Bucuresti, in cadrul conferintei organizate de revista Focus Energetic.