- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Valul de proteste sindicale ar putea alunga investitorii in Bulgaria

16 Apr, 00:01 • razvan.codorean
Valul de proteste sindicale declansat de greva de la Dacia si continuat de muncitorii de la Arcelor Mittal si alte companii private ar putea afecta serios mediul de afaceri, o buna parte din investitiile straine preconizate pentru acest an putand sa ia calea altor tari din zona, in special a Bulgariei, dar si a Ungariei sau Ucrainei, estimeaza, pentru DailyBusiness, oamenii de afaceri.
Valul de proteste sindicale ar putea alunga investitorii in Bulgaria

Grevele de la Dacia, Arcelor Mittal, protestul de la Daewoo Mangalia, cel din CFR si anuntatele greve din sectorul public lucreaza serios la credibilitatea si stabilitatea mediului de afaceri romanesc.

Oamenii de afaceri spun ca daca grevele vor continua atat in sectorul public dar mai ales in cel privat, investitorii straini s-ar putea reorienta spre concurenta noastra directa, Bulgaria, care si-a construit un sistem fiscal atractiv si ofera investitorilor facilitati superioare celor din tara noastra. Pe lista posibililor „castigatori” ai situatiei din Romania s-ar putea afla Polonia, Ungaria si chiar Ucraina, tari care au inteles ca problemele salariale trebuie rezolvate „discret”, prin negocieri anticipative.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, spune ca impactul grevei de la Dacia, ce a durat trei saptamani si a provocat concernului Renault pagube de zeci de milioane de euro, a starnit deja controverse in randul investitorilor, deveniti tot mai circumspecti cu privire la mediul investitional romanesc.

„Orice protest sindical de o asemenea amploare ridica semne de intrebare. Investitorii evita zonele cu potential de risc ridicat, reprezentat in cazul nostru de manifestarile sindicale. Dincolo de justetea si motivatia protestului, un astfel de protest se poate transforma intr-un bulgare de zapada ce poate lovi intreaga economie”, spune Pogonaru.

„Cel mai puternic impact al acestor proteste poate fi resimtit de industriile cu rata de castig redusa, de genul industriei textile, acolo unde am putea asista chiar la falimente, in cazul in care s-ar intrerupe lucrul”, a mai spus Pogonaru.

Efectul Dacia se resimte deja, marile confederatii sindicale anuntand ca la mai multe companii vor avea loc negocieri salariale, dupa modelul celor de la Dacia-Renault. La ArcelorMittal Galati, 4.000 de muncitori au intrat de luni in greva generala si tot luni, la o alta companie internationala, Belgian Metal Technology (BMT), ce are o fabrica la Iasi, muncitorii au iesit in strada, cerand sporuri salariale. Si aceasta dupa ce, anterior, la fabrica In Bev Blaj, dupa o greva generala, salariatii au obtinut o crestere salariala de 15%.

„Pericolul unor astfel de proteste, dincolo de justetea cererilor sindicale, este mare”, explica Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii. El spune ca se asteapta ca valul de revendicari sa cuprinda in curand si industria constructiilor, iar atunci efectele ar putea fi extrem de grave.

„Mare parte din investitiile in domeniul constructiilor din Romania sunt facute de firme din strainatate. Deja avem probleme cu salariile. Abia ne putem tine oamenii in fata promisiunilor pe care le au din Occident. In conditiile in care avem proiecte si nu avem cu cine sa le lucram, un protest sindical in domeniu ar compromite serios piata romaneasca”, estimeaza Polizu.

Sebastian Vladescu, fostul ministru de finante, a declarat, zilele trecute, ca protestul de la Dacia, dincolo de semnificatiile sale sociale, ridica o alta problema ce poate fi privita ca fiind una de sistem in Romania – productivitatea muncii.

„Productivitatea muncii in Romania nu este deloc un atu pentru a atrage investitori straini. La noi se munceste mai prost de cateva ori decat in alte tari, inclusiv din jur. Asa ca, nivelul salarial de la noi era unul dintre avantaje. Daca vom reusi sa anulam si acest avantaj, vom avea deja o concurenta ridicata in regiune care, in actualele conditii macro-economice ale Romaniei, ar putea schimba semnificativ perceptia investitorilor cu privire la oportunitatile oferite de tara noastra”, a spus Vladescu.

Polizu: Bulgarii isi freaca mainile de bucurie

Oamenii de afaceri estimeaza ca Bulgaria ar putea fi una dintre castigatoarele problemelor economico-sociale din Romania.

Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, crede ca, in aceasta situatie, concurenta cu tarile din jur se va amplifica, iar Bulgaria ar fi una dintre tarile care ar avea de castigat de pe urma crizei din Romania.

„Totul depinde de modul in care vom sti sa rezolvam aceste probleme sindicale pentru ca bulgarii abia asteapta sa vina cu oferte tentante. Bulgarii isi freaca acum mainile de bucurie. Si nu numai ei. Vorbim si de ucraineni, unguri si polonezi”, a spus Polizu.

Bulgaria a atras in 2007 investitii straine directe de peste 5 miliarde euro, fata de 4,4 miliarde euro in 2006. Directorul executiv al agentiei de promovare a investitiilor, Stoian Stalev, a declarat recent ca Bulgaria spera ca in acest an investitiile straine directe sa creasca la 5,1-5,2 miliarde euro.

„Nu am reusit sa atragem investitii in industria de procesare sau in productie. Ar fi un succes daca am reusi sa majoram cota de investitii in aceste sectoare”, a mai spus Stalev.

Marti, in presa romaneasca a aparut o alta declaratie interesanta, a ministrului Economiei din Bulgaria, Petar Dimitrov, care estima nivelul investitiilor straine din Bulgaria din 2008 la 7 miliarde de euro. O suma extrem de mare care, spun analistii, este putin probabil sa fie realizata, o diferenta de aproape 2 miliarde de euro intre nivelul prognozat anterior si cel anuntat de Dimitrov fiind sub semnul intrebarii.

Romania, spre comparatie, a atras anul trecut investitii straine de 7 miliarde de euro, iar Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru acest an un nivel de 7,5 miliarde de euro.

In primele doua luni ale anului, BNR a contabilizat investitii straine directe de 1,22 miliarde euro.

Pana in 2013, nivelul investitilor straine directe se va diminua, insa, treptat in urmatorii ani, pana la 6,4 miliarde euro.

Cert este ca, daca in productie nu stau la fel de bine ca romanii, Renault si mai nou Ford fiind considerate standardele de performanta, in real estate Bulgaria s-a clasat anul trecut pe pozitia a doua la nivel global in ceea ce priveste cresterea valorii investitiilor, fiind devansata doar de Singapore, conform unui studiu al companiei de consultanta imobiliara bulgare Home for You, citat de Propertywise.

Serbanescu: Si bulgarii vor cere, in curand, majorari salariale

Analistul economic Ilie Serbanescu crede ca problema sindicala din Romania nu este o surpriza pentru investitorii straini si ca, mai mult ca sigur, astfel de fenomene vor aparea in curand si in Bulgaria.

„Ungurii, cand au intrat in UE, au primit cresteri salariile. La polonezi si cehi la fel. Marea problema la noi este ca investitorii, administratiile, accepta cu greu aceste cresteri salariale, dar credeti-ma ca si le-au luat in calcul de mult”, spune Serbanescu.

„In curand, si la bulgari, care par linistiti acum, vor urma asemenea proteste, asa ca nu cred ca investitorii vor privi problemele din Romania ca pe un lucru negativ. Este normal ca pe masura ce economia creste, si salariatii sa castige mai bine”, a mai spus analistul economic.

Liviu Voinea, director executiv la Grupul pentru Economie Aplicata, considera ca declaratiile cel putin ingrijoratoare privind un posibil impact al protestelor sindicale din Romania sunt totusi hazardate. El crede ca apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana este principalul avantaj competitiv fata de alte economii emergente, cum ar fi China sau Ucraina.

„Romania ofera inca salarii mult mai mici, la nivelul muncitorilor calificati. In plus, necesarul de investitii din tara noastra reprezinta un potential de business considerabil, in continuare atragator pentru oamenii de afaceri din strainatate”, considera Voinea.

Romania experimenteaza in prezent un nou stadiu de dezvoltare a economiei, bazat pe investitii. Ele nu vin numai din afara tarii, ci si din mediul intern, public sau privat. Ca urmare, forta de munca va inceta treptat sa mai fie principalul magnet pentru investitii straine, a mai spus Liviu Voinea.