- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Vanzarile de carburanti din Romania au scazut din noiembrie, pe fondul crizei

17 Feb, 17:10 • traian.badulescu
Vanzarile de carburanti de pe piata locala au inregistrat o tendinta descendenta, incepand din luna noiembrie, fiind trase in jos de segmentul comercial, pe fondul crizei, au declarat pentru DailyBusiness.ro surse din piata.
Vanzarile de carburanti din Romania au scazut din noiembrie, pe fondul crizei

„Vanzarile de pe partea de retail nu prea au fost afectate. In schimb, pe partea comerciala, unde se vede o incetinire a consumului, au scazut volumele de vanzari, incepand din noiembrie anul trecut”, au spus pentru DailyBusiness.ro surse avizate din cadrul pietei.

Potrivit acestora, marii consumatori de carburanti, precum companiile de constructii si transportatorii rutieri, si-au redus din consum pe fondul crizei actuale.

Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari din Romania, a confirmat aceasta tendinta de scadere a vanzarilor, mentionand ca in ianuarie, membrii asociatiei au raportat vanzari cu 25-30% mai mici fata de aceeasi luna din 2008.

De asemenea, si marile lanturi de benzinarii au inregistrat scaderi, de pana la 15%, incepand din noiembrie anul trecut, conform lui Tache.

El a mai spus ca piata carburantilor este puternic afectata de amanarea definitivarii bugetului de stat pentru acest an.

Seful benzinarilor particulari a explicat ca aceasta amanare genereaza un „blocaj enorm” societatilor de constructii de drumuri, care sunt mari consumatori de carburanti.

Asociatia Benzinarilor Particulari din Romania numara in prezent intre 380-390 de membri.

Principalii jucatori de pe piata carburantilor din Romania sunt Petrom, Lukoil, Rompetrol, Mol, OMV si Agip.