- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Voicu, Aviva Pensii: Pe termen mediu, vrem sa intram in Top 3 la pensii obligatorii

07 May, 00:01 • adrian.mihaltianu
Eugen Voicu, CEO Aviva Pensii, a declarat pentru DailyBusiness ca se asteapta ca numarul persoanelor care vor adera in acest an la pensiile private obligatorii si facultative (pilonul II si pilonul III) sa ajunga pana la 600.000.
Voicu, Aviva Pensii: Pe termen mediu, vrem sa intram in Top 3 la pensii obligatorii

Aviva ocupa locul al patrulea pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), cu 306.000 participanti si o cota de piata de 7%. Pe pilonul III, Aviva detinea, la sfarsitul lunii martie, active nete in valoare de 1,85 milioane lei (0,5 mil. euro) si avea 5.700 de aderenti, situandu-se pe locul sase.

DailyBusiness: Cate persoane va asteptati sa adere la fondurile de pensii private in acest an, pe toata piata? Dar pentru Aviva?
Eugen Voicu: Estimez ca in 2008 pe piata pensiilor private (pilonul II + pilonul III) vor intra in jur de 500.000-600.000 de persoane noi. In ceea ce priveste Aviva, ne dorim sa atragem mai mult de 50.000 participanti la fondurile de pensii private.

DB: Care este strategia de marketing a companiei pentru a indeplini targetul pe numarul de clienti propus pentru 2008?
EV: Strategia se bazeaza pe obtinerea de randamente cat mai bune pentru fondurile aflate in administrare si pe buna comunicare a acestor randamente, deoarece ne dorim sa atragem clienti pe termen lung. Pentru aceasta, este necesar sa oferim clientilor nostri ceea ce au nevoie de la astfel de produse financiare, adica venituri suplimentare cat mai mari.

DB: Cate companii considerati ca vor ramane pe piata pensiilor obligatorii?
EV: Este bine daca pe piata vor ramane cam 10-12 companii, deoarece la acest numar de administratori, piata va fi competitiva, fapt ce se constituie in avantaj pentru participanti.

DB: Care sunt avantajele companiilor situate pe primele pozitii pe aceasta piata?
EV: Primii cinci jucatori de pe piata pensiilor obligatorii sunt companii ce fac parte din grupuri financiare internationale mari, cu active in administrare substantiale, ceea ce determina o anumita experienta si o forta financiara internationala. Sunt companii ce au demonstrat seriozitate si capacitatea de a indeplini obiectivele propuse si de a performa in conditiile comisioanelor foarte mici stabilite de legea romaneasca.

DB: Fondurile de talie medie si-au anuntat dorinta de a fuziona sau achizitiona un alt fond. Considerati ca acestia doresc sa-si consolideze pozitia pe piata?
EV: Se poate observa, intr-adevar o astfel de tendinta. Jucatorii cu resurse ridicate se pot orienta catre aceasta optiune pentru a-si consolida pozitia pe piata.

DB: Referitor la fuziuni si achizitii, sustineti o limitare a acestora in functie de cota de piata?
EV: Consider ca monopolurile nu constituie variante dezirabile in piata, datorita consecintelor acestora, care pot fi foarte importante. De aceea, sunt de parere ca este bine sa existe limitari de felul acesta, asa cum se practica in Europa in pietele in care, datorita unor conditii specifice, s-a ajuns la cote mari de piata pentru unul sau doi administratori.

DB: V-ati gandit la posibilitatea de a achizitiona un alt fond de pensii private obligatorii?
EV: Daca va aparea o oportunitate avantajoasa in acest sens, o vom lua in considerare, insa pentru noi aceasta nu reprezinta un imperativ.

DB: Vizati un loc in top 3 pe piata pensilor private obligatorii?
EV: Ne dorim ca pe termen mediu sa ne plasam in topul primilor 3 administratori de fonduri de pensii obligatorii.

DB: In cat timp considerati ca se va maturiza piata?
EV: Prin maturizarea pietei eu ma refer la capacitatea indivizilor de a decide constient in ceea ce priveste calitatea administrarii, ceea ce ii va determina pe participanti sa faca optiuni legate de transferul intre fondurile de pensii existente pe piata, asa incat alegerea sa le serveasca scopurilor pe deplin. Consider ca un astfel de proces se va consolida in 5-10 ani.

DB: Cum vi s-a parut atitudinea romanilor care au optat pentru prima data pentru o astfel de pensie?
EV: In ceea ce priveste atitudinea particpantilor la pilonul II, o consider foarte buna si incurajatoare, prin intelegerea faptului ca administrarea privata a contributiilor va genera randamente mai mari decat cele oferite de stat si mai ales prin faptul ca au facut alegerea in cunostinta de cauza, si, sper eu, nu doar ca urmare a prezentei numeroase a fortei de vanzari.

DB: Care credeti ca sunt cele mai importante norme ce ar trebui sa apara in perioada urmatoare?
EV: Nu ma pot pronunta in ceea ce priveste ierarhia normelor care ar trebui sa apara, insa cred ca este foarte important sa se mentina un dialog permanent intre CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private-n.r.) si piata, asa incat normele nou emise sa se alinieze la nevoile pietei. Prima modificare a legislatiei cred ca ar trebui sa se refere la plasamentele permise fondurilor de pensii, asa incat acestea sa fie capabile sa optimizeze performantele oferite clientilor.

DB: Ce valoare a activelor estimati ca veti inregistra in acest an?
EV: Estimam ca vom depasi 50 milioane lei la sfarsitul anului. Totodata, ne dorim sa crestem cota de piata. Primul pas il constituie depasirea valorii de 10%.

DB: Ce obiective aveti pentru urmatorii 2 ani?
EV: Ne asteptam sa administram active in valoare de circa 150 milioane lei.