- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Wienerberger a investit 25 mil. euro in noua fabrica din Cluj

20 May, 14:01 • traian.badulescu
Producatorul de caramizi Wienerberger a investit 25 de milioane de euro in deschiderea celei de-a treia fabrici din Romania, localizata la Tritenii de Jos, judetul Cluj, compania propunandu-si sa inaugureze in urmatorii doi ani alte doua fabrici, in zona Bucurestiului si in partea de nord sau nord-est a tarii, au spus marti reprezentantii companiei, cu ocazia inaugurarii fabricii din Cluj.
Wienerberger a investit 25 mil. euro in noua fabrica din Cluj

Acestia au mentionat ca s-au orientat spre zona Clujului deoarece zona este bogata in materie prima, compania gasind aici si forta de munca calificata, noua unitate de productie a Wienerberger avand 59 de angajati.

Investitia in hala de productie a fost de 6 milioane de euro, celelalte fonduri fiind folosite de companie pentru achizitionarea terenului pentru fabrica (circa 9 ha) si a utilajelor.

Pentru exploatare, compania a concesionat o cariera de 21 ha, pe o perioada de 49 de ani. Fabrica are o capacitate de productie de 150 de milioane de formate, pe an.

Fondurile ce vor fi alocate de Wienerberger Romania pentru deschiderea celorlalte doua fabrici insumeaza 50 de milioane de euro, compania urmand sa deschida cate o fabrica in fiecare din urmatorii doi ani.

In ceea ce priveste noua unitate de productie ce urmeaza sa fie construita in nordul tarii, oficialii companiei au precizat ca au ales aceasta zona pentru a se apropia astfel de regiunea Moldovei, unde exista o cerere mare de caramida ce nu poate fi satisfacuta momentan din cauza distantei.

Wienerberger Romania a fost infiintata acum zece ani. Compania a lansat activitatea de productie in 2003, cand a construit prima fabrica, in zona Olteniei, la Gura Ocnitei. Ulterior, in 2006, a fost inaugurata ce-a de-a doua fabrica, in zona Sibiului. Investitiile totale in cele doua unitati de productie au insumat 50 de milioane de euro.

Cele doua fabrici au o capacitate de productie de 130 de milioane de formate.

Wienerberger Romania a relizat in 2007 o cifra de afaceri de 61 de milioane de euro, in crestere cu aproximativ 25% fata de 2006, cand cifra de afaceri fusese de 49 mil. euro. Profitul brut al companiei a fost anul trecut de 5 milioane de euro.

Compania face parte din grupul Wienerberger Austria, cel mai mare producator de caramizi din Europa, potrivit informatiilor proprii. In 2007, Wienerberger Austria a realizat o cifra de afaceri de 2,47 mld. euro.