- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Wind Expert: Nu criza, ci legislatia franeaza proiectele eoliene de miliarde de euro

14 Aug, 00:01 • traian.badulescu
Factorul care franeaza proiectele eoliene de peste 1 miliard de euro din Romania este cadrul legislativ si nu criza, a spus pentru DailyBusiness.ro Andreea Vatra, managing director la firma de consultana in energie eoliana Wind Expert.
Wind Expert: Nu criza, ci legislatia franeaza proiectele eoliene de miliarde de euro

Andreea Vatra a explicat ca, practic, „responsabil pentru pierderea investitiilor facute pana acum, precum si pentru pierderea celor preconizate pentru perioada imediat urmatoare (care insumeaza cifre anuale similare) este cadrul legislativ, nereglementat inca”.

„Proiectele existente, care inseamna in acest moment investitii directe de peste 1 miliard de euro in Romania, pot fi puse on hold sau chiar anulate”, a precizat oficialul Wind Expert.

Aceasta a mentionat ca influenta crizei asupra industriei se resimte mai putin comparativ cu alte industrii. „Ba chiar din punctul de vedere al investitorilor, domeniul este considerat unul cu risc investitional redus in aceste momente”, a adaugat Vatra.

Ea a explicat ca Legea 220, adoptata in toamna anului trecut, nu a fost insotita in termen de 90 de zile de normele de aplicare, menite sa aduca un plus de stabilitate si siguranta pentru investitorii din domeniu.

„Dat fiind faptul ca nu avem acest cadru legal atat de necesar – cu toate ca Romania are cel mai ridicat potential eolian dintre toate statele membre nou intrate in UE (14.000 MW) – puterea instalata se ridica la doar 8 MW”, a precizat Andreea Vatra.

Ea estimeaza ca, astfel, vor exista intarzieri sau anulari de proiecte, „totul depinzand de cadrul legislativ si intrarea in vigoare a legii 220”.

Cu toate acestea, Wind Expert s-a situat in primele 6 luni pe un trend ascendent, inregistrand o crestere usoara. „Dat fiind contextul economic actual, credem ca evolutia se va pastra si pentru a doua jumatate a anului”, a mai spus reprezentantul Wind Expert.

Andreea Vatra prognozeaza o cifra de afaceri de 4 milioane de euro pentru anul acesta.

Wind Expert este specializata in consultanta de proiecte eoliene: studii de vant, design de parc eolian, masuratori de vant, studii de fezabilitate, estimarea productiei si obtinerea avizelor necesare.