- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ziua decisiva: Peste 18 milioane de romani sunt asteptati la vot. Vor pune ei capat crizei politice?

29 Jul, 10:05 • adrian.mihaltianu
Aproape 18,3 milioane de romani, din tara si din strainatate, sunt asteptati duminica la urne pentru a se pronunta in favoarea sau impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu. Sectiile de votare se vor deschide incepand cu ora 07.00 si se vor inchide la ora 23.00.
Ziua decisiva: Peste 18 milioane de romani sunt asteptati la vot. Vor pune ei capat crizei politice?

Cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin „da” sau „nu” la intrebarea inscrisa pe buletinul de vot: „Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?”.

Astfel, un numar de 18.292.514 alegatori sunt asteptati duminica la vot, fiind organizate [b]18.548 de sectii de votare[/b], dintre care 18.242 in tara si 306 in strainatate.

Cele mai multe dintre sectiile de votare sunt inregistrate in Bucuresti, respectiv 1.235 de sectii, numarul total al bucurestenilor aflati pe listele electorale fiind de 1.793.982. Astfel, in Sectorul 1 sunt 207.318 persoane cu drept de vot, in Sectorul 2 – 324.171, in Sectorul 3 – 402.227, in Sectorul 4 – 275.501, in Sectorul 5 – 249.294, iar in Sectorul 6 – 335.381.

Lista sectiilor de votare din strainatate [url= http://www.mae.ro/sites/default/files/file/referendum_2012/lista_sectii_votare_strainatate_inclusiv_suplimentare-27_iul-ora_15_45.pdf]poate fi consultata aici[/url].

Demiterea este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor care s-au prezentat la urne, insa pentru a fi validat referendumul, la scrutinul din 29 iulie trebuie [b]sa se prezinte jumatate plus unu[/b] din numarul total al alegatorilor.

„Referendumul de duminica, menit sa puna capat celei mai grave crize politice din Romania dupa caderea dictaturii comuniste in 1989, va fi validat numai daca 50% plus unu din alegatori se vor prezenta la urne. [b]Acest prag este dificil de atins[/b] intr-o tara in care electoratul nu isi poate ascunde resentimentele fata de o clasa politica implicata in nenumarate scandaluri de coruptie, iar aceasta fara a lua in calcul cei trei milioane de romani cu drept de vot din diaspora, care insa nu intentioneaza sa faca acest lucru”, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/afp-romania-se-pregateste-de-un-referendum-crucial-pentru-viitorul-sau-politic-78963/]scria recent AFP[/url].

Au dreptul de a participa la referendum toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua referendumului inclusiv.

[b]Unde pot vota alegatorii[/b]

Alegatorii aflati in ziua referendumului in tara, in localitatea unde isi au domiciliul, voteaza la sectia unde au fost arondati, unde sunt inscrisi in copiile de pe listele electorale permanente, iar cei care sunt in alta localitate isi exercita dreptul constitutional la orice sectie, fiind inscrisi in listele electorale suplimentare.

Potrivit Biroului Electoral Central, in strainatate, cetatenii cu drept de vot pot sa-si exprime optiunea la orice sectie de votare, fiind inscrisi pe listele electorale suplimentare.

In tara, alegatorii voteaza numai in baza cartii de identitate, a cartii de identitate provizorii sau a buletinului de identitate. Cetatenii romani cu domiciliul in Romania nu pot vota la una din sectiile din tara pe baza pasaportului, iar cei cu domiciliul in strainatate pot vota in tara si in baza pasaportului simplu cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate.

In strainatate, alegatorii voteaza in baza pasaportului simplu, a pasaportului de serviciu, a pasaportului diplomatic sau a cartii de identitate, conform BEC.

La referendumul national privind demiterea presedintelui nu se va folosi cartea de alegator.

Cei care incearca sa fotografieze sau filmeze buletinul de vot cu optiunea la referendum risca o [b]pedeapsa cu inchisoarea intre 6 luni si 3 ani[/b].

Totodata, BEC a mentionat ca in completarea listelor suplimentare va fi cuprins in dreptul fiecarui alegator venit la vot Codul Numeric Personal, in baza caruia se vor verifica situatiile de vot multiplu, pedepsite cu inchisoare intre 6 luni si cinci ani.

Daca la urne se prezinta mai putin de jumatate din alegatori, scrutinul este declarat invalid de catre Curtea Constitutionala, iar, potrivit Hotararii Parlamentului din 6 iulie privind convocarea referendumului, Legislativul „va lua act de hotararea acesteia si va decide asupra procedurii de urmat”.

[b]Votul a inceput in Noua
Zeelanda[/b]

Procesul de votare la
referendumul national pentru demiterea presedintelui Romaniei a inceput in
afara tarii, la sectia de votare nr.229, organizata la Auckland, in Noua
Zeelanda, sambata seara, 28 iulie 2012, la ora 22.00 a Romaniei (ora
locala 7.00 in Noua Zeelanda), a anuntat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Avand in vedere fusul orar,
urmatoarele sectii care s-au deschis la ora 00.00, ora Romaniei, sunt in
Australia, la Canberra (sectia nr.17), Sydney (sectia nr.18) si Melbourne (sectia
nr. 151).

Conform legii, votul in sectiile
de votare din strainatate se deruleaza in intervalul orar 7.00-23.00, ora locala
din tarile unde sunt localizate sectiile.

[b]Paza si protectie in sectiile de votare[/b]

Peste 33.000 de lucratori ai Ministerului Administratiei si Internelor (15.500 politisti, 7.000 jandarmi, 3.000 politisti de frontiera, 6.500 lucratori pentru situatii de urgenta, 1.000 de lucratori din cadrul altor structuri ale ministerului) sunt angrenati in misiuni de asigurare a masurilor de paza si protectie a celor 18.242 sectii de votare din tara.

Pentru asigurarea climatului de ordine si siguranta publica in ziua votarii actioneaza aproximativ 16.000 de cadre – 12.000 politisti si 3.000 jandarmi, precum si politisti de frontiera si lucratori pentru situatii de urgenta.

Totodata, in ziua referendumului, 2.400 de politisti sunt organizati in aproximativ 600 microfiltre rutiere pentru prevenirea turismului electoral, in care vor fi utilizate si circa 500 aparate radar, potrivit MAI.

Parlamentul a decis, pe 6 iulie, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/presedintele-traian-basescu-a-fost-suspendat-78302/]suspendarea presedintelui[/url] Traian Basescu. Acesta va reveni in functie daca va fi validat de electorat, in urma referendumului din 29 iulie. In aceasta situatie, Crin Antonescu a preluat mandatul de presedinte interimar.

Guvernul a calculat cheltuielile aferente referendumului de demitere a presedintelui la circa [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cat-costa-referendumul-78303/]95 milioane de lei[/url], mai mult decat in 2007. Banii urmeaza sa fie alocati din Fondul de rezerva bugetara. In 2007, la primul referendum de demitere din functie a presedintelui Traian Basescu, Guvernul a anuntat costuri de 60 milioane lei pentru organizarea scrutinului.