- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Alcatel-Lucent Romania numeste patru sefi in loc de unul, dupa scandalul de coruptie la nivel international

05 Jan, 18:17 • emanuel.ceciu
Alcatel-Lucent Romania, furnizor de solutii de telecomunicatii cu afaceri de peste 160 mil. euro pe piata locala, l-a revocat din functia de presedinte al consiliului de administratie, de director general unic si director general pe Raoul Ros, acesta urmand a avea in continuare calitatea de administrator al societatii, din care va conduce compania alaturi de alti trei reprezentanti ai conducerii.
Alcatel-Lucent Romania numeste patru sefi in loc de unul, dupa scandalul de coruptie la nivel international

„Este o decizie ce se incadreaza in strategia companiei la nivel global. Se evita astfel ca puterea de decizie sa fie la o singura persoana”, a explicat pentru DailyBusiness.ro Catalina Ochesila, head of corporate communication South-East Europe in cadrul Alcatel-Lucent. „Se evita astfel orice fel de problema de coruptie, intrucat compania urmareste un cod de etica si conduita foarte strict”.

In decembrie 2010, compania a trebuit sa plateasca o amenda de 137 mil. $, pentru dare de mita. Dinspre trei subsidiare ale Alcatel-Lucent s-au platit in urma cu mai multi ani sume ilicite in valoare de milioane de dolari catre oficiali din mai multe tari, pentru a obtine noi contracte si a le prelungi pe cele vechi, in pietele din Costa Rica, Honduras, Malaezia si Taiwan. Compania a admis ca a generat profit de circa 48 mil. $ ca urmare a acestor plati ilegale.

Modificarea din Romania vine ca urmare a hotararii actionarilor de a reorganiza conducerea companiei. Astfel, „administratorii societatii nu mai sunt organizati intr-un consiliu de administratie, si, ca o consecinta, niciunul dintre administratori nu mai detine functia de presedinte al consiliului de administratie”, conform anuntului din Monitorul Oficial. Inainte de schimbari, presedintele consiliului de administratie era Raoul Ros.

Ca urmare, „Raoul Ros este revocat din functia de presedinte al consiliului de administratie, urmand a avea doar calitatea de administrator al societatii. Raoul Ros este revocat din calitatea acestuia de director general unic precum si functia de director general, administratorii fiind singurii indreptatiti sa reprezinte societatea”, conform Monitorului Oficial.

Raoul Ros este in continuare VP pentru Alcatel-lucent in Europa de Sud-Est si Country Senior Officer pentru Alcatel-Lucent Romania si responsabil de strategia companiei in aceasta regiune si in Romania.

Noul model de reprezentare juridica este in conformitate cu strategia companiei anuntata in decembrie 2008.

Administratorii societati sunt Raoul Ros, Markus Schiefer, Ferdinand Burischek si Tomasz Sztyber.

Actionarul majoritar al filialei locale Alcatel-Lucent este Alcatel-Lucent France, cu 66% din companie.

Raoul Ros l-a inlocuit la conducerea companiei pe Dan Bedros, in iunie 2009.

Printre clientii Alcatel-Lucent se numara companii ca Orange, Romtelecom, Zapp, CFR si Transelectrica. Conform celor mai recente date publicate de Ministerul de Finante, compania a generat in 2008 un profit net de 25,7 mil. euro la afaceri de 166 mil. euro.