- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Aurel Netin, Lenovo: Ma astept la modificari de strategie de la marii producatori de computere

20 May, 00:01 • mihaela.tudorancea
Aurel Netin, general manager pentru Romania si Moldova al producatorului de computere Lenovo, este de parere ca vanzarile de calculatoare din primul trimestru al acestui an au scazut destul de mult, el asteptandu-se la modificari de strategie ale marilor jucatori.
Aurel Netin, Lenovo: Ma astept la modificari de strategie de la marii producatori de computere

Vanzarile de calculatoare din primul trimestru al acestui an au scazut fata de perioada similara a anului trecut, potrivit lui Aurel Netin, insa Lenovo se bazeaza in acest an pe lansarea de noi servere si a produselor de retail pe noi segmente de piata.

„Vanzarile in primul trimestru, in general, au scazut destul de mult. Efectele crizei mult trambitate nu aveau cum sa nu apara si in Romania. In ceea ce priveste Lenovo, avantajele noastre in acest an sunt lansarea serverelor si a produselor de retail pe segmente de piata in care prezenta noastra nu a fost foarte relevanta. In ceea ce priveste alti jucatori, sunt curios sa vad ce se va intampla cu unii producatori locali si de asemenea cum se vor reorienta si marii producatori la noile conditii economice si financiare”, a precizat Netin.

Lenovo Romania, al patrulea jucator pe piata locala de notebook-uri, a crescut in 2008 cu 50%, potrivit reprezentantilor companiei, urmarind anul acesta o pozitie mai aproape de topul clasamentului.

„In ceea ce priveste Lenovo, am avut un an bun cu o crestere de aproximativ 50% (a cifrei de afaceri, n.r.). Pentru primul trimestru al acestui an speram la o pozitie aproape de varful clasamentului”, a declarat Aurel Netin.

Acesta este de parere ca vanzarile de netbook-uri nu vor creste atat de spectaculos pe cat se asteapta piata. „Din cate spun firmele specializate, piata de IT din Romania va avea o crestere agregata pana in 2012 de aproximativ 13%. In ceea ce priveste netbookurile, as putea spune ca e un curent la moda, dar studiile arata ca ponderea netbookurilor nu va fi mai mare de 15%, ele avand o putere limitata de calcul si ca urmare fiind achizitionate ca al doilea sau al treilea calculator acasa sau pentru elevii din clasele primare”, a precizat Netin.

Notebook-urile au reprezentat 45% din piata totala de PC-uri din Romania, in 2008, potrivit unui studiu al companiei de cercetare International Data Corporation (IDC) Romania, pondere in crestere cu 12 puncte procentuale fata de anul precedent.

Totodata, in ultimul trimestru din 2008, numarul de notebook-uri vandute in Romania a depasit pentru prima oara in istorie numarul de desktop-uri vandute.

Per total, ca valoare, piata romaneasca de PC-uri a crescut cu 13% in 2008, fata de 2007, la peste 940 milioane de dolari (741 milioane de euro) si cu 15%, ca volum, la 1,08 milioane de unitati, fata de 2007, conform IDC.

Livrarile de PC-uri vor scadea, pe plan mondial, cu 4,5% in 2009, mai mult decat estimarile anterioare care prevesteau o scadere de doar 3,8%. Livrarile de PC-uri vor suferi cea mai mare lovitura in luna decembrie, cand vor scadea cu 8%, potrivit IDC.

In 2009, livrarile totale de PC-uri la nivel mondial vor ajunge la 282 milioane de unitati, in scadere de la 295,2 milioane raportate in 2008. Principalele motive care vor duce la aceasta scadere vor fi cresterea ratei de somaj si scaderea puterii de cumparare.

Piata globala isi va reveni insa in 2010, este de parere IDC, cand aceasta va creste la 301 milioane de unitati livrate.