- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Autoritatile ar putea elimina unele obligatii impuse Romtelecom in calitate de operator dominant

16 Jul, 14:51 • mihaela.tudorancea
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) propune spre consultare publica revizuirea obligatiilor privind tarifele operatorului Romtelecom in ceea ce priveste piata de retail si mentine obligatiile acestuia pe piata de gros, unde operatorul detine inca monopolul, a anuntat ANCOM.
Autoritatile ar putea elimina unele obligatii impuse Romtelecom in calitate de operator dominant

In ceea ce priveste apelurile pe piata cu amanuntul se propune retragerea obligatiilor privind controlul tarifelor, interzicerea conditionarii unui serviciu prin alegerea altuia, fara legatura cu serviciul solicitat, precum si obligatia privind evidenta contabila separata.

Autoritatea Nationala a mai propus spre revizuire, in ceea ce priveste serviciile de acces pe piata cu amanuntul, si retragerea obligatiei de a respecta formula de control a cresterii tarifelor si obligatia privind evidenta contabila separata. Totodata, a mentinut obligatia de selectare si preselectare a operatorului si interzicerea conditionarii unui serviciu prin alegerea altuia.

Motivul propuselor revizuiri este reanalizarea situatiei concurentiale, se precizeaza in anuntul ANCOM.

„Acest demers vine ca urmare a intensificarii concurentei pe piata serviciilor de telefonie la puncte fixe din Romania, in special ca urmare a evolutiilor din perioada 2007-2008. Astfel, ANCOM considera ca, in orizontul de timp al analizei de piata, masurile de reglementare mentinute pe piata de acces si la nivelul pietelor de gros sunt suficiente pentru a asigura o concurenta eficienta la nivelul pietelor cu amanuntul de telefonie fixa” a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

In schimb, Romtelecom isi va mentine obligatiile pe piata de gros de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate, obligatia de transparenta, nediscriminare, obligatia privind controlul tarifelor precum si cea de evidenta contabila separata, a anuntat ANCOM.