Internet/New Media

Batalia antenelor. Ce vom avea de castigat din cea mai mare licitatie telecom

10 Sep, 15:55 • razvan.codorean
Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS si 2K Telecom au participat, luni, la cea mai  mare licitatie telecom din istoria Romaniei. Afacerea, evaluata la peste 700 milioane de euro, promite sa aduca utilizatorilor de telefonie mobila si date noi abonamente si facilitati, printre care serviciile 4 G LTE (Long Term Evolution), ce permit viteze de transfer de date de pana la 100 Mbps.
Batalia antenelor. Ce vom avea de castigat din cea mai mare licitatie telecom

Pentru operatorile telecom, licitatia de luni inseamna un punct de cotitura care le va marca dezvoltarea in urmatorii ani. Pentru stat, licitatia frecventelor inseamna un castig la bugetul de stat estimat la minim 700 milioane de euro. Rezultatele le vom afla in octombrie.

„Este cea mai mare cantitate de spectru care se aloca in tara noastra printr-o singura procedura. In plus, este vorba de frecvente armonizate european pentru comunicatii mobile, resurse cu mare valoare economica si sociala, care vor permite servicii de date mobile de banda larga furnizate prin 4 si chiar 5 retele concurente in intreaga tara”, a declarat Catalin Marinescu, presedinte ANCOM.

Ce va insemna pentru clientii de date si voce? “Vor fi transformari semnificative”, spune expertul in telecom Dan Fanoiu. “In primul rand, vom vedea primii operatori de servicii 4G. Vom putea transfera date pe telefon cu viteze de pana la 100 MB/s, in conditiile in care, in prezent, operatorii asigura maxim 21,6 Mbps si asta doar teoretic. Va insemna ca vom descarca un film de pe Internet in 7 secunde sau vom putea urmari, online, fara intreruperi, orice transmisie TV la calitate Full HD”, a explicat acesta. 

Noile servicii 4G vor fi oferite in banda de 2.600 MHz, nefolosita pana acum de niciun operator din piata. 

[b]Batalia licentelor va aduce noi oferte de telefonie si date[/b]

Odata cu licitatia frecventelor, a carei rezultate le vom afla in luna octombrie, dupa cum a anuntat ANCOM, am putea asista la o reconfigurare a ofertelor de servicii de telefonie mobila si date. 

Vodafone si Orange, care au detinut suprematia pana acum in piata isi vad amenintate pozitiile de promotiile tot mai agresive ale Cosmote si RCS&RDS. 

Un exemplu elocvent il constituie [url=http://z0ltan77.com/2012/07/09/comunicare-fara-limite-de-la-cosmote-romania/]abonamentul fara limita de minute si date[/url] in orice retea, lansat recent de Cosmote, sau oferta de telefoane mobile in rate a RCS&RDS, insotita de Internet mobil gratuit.

Mai mult chiar, licitatia frecventelor ar putea aduce in piata noi operatori, printre care firma 2K a fratilor Sebastian si Dan Ghita, sau chiar operatorul german T-Mobile [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/amenintarea-fantomei-t-mobile-suna-alarma-la-orange-si-vodafone-64369/]despre care DailyBusiness.ro a scris, anterior[/url], ca ar putea prelua oficial OTE, proprietarul Cosmote.

“Un lucru este sigur. Vom avea o concurenta mult mai puternica la nivelul serviciilor”, a declarat analistul economic Bogdan Ghinescu.  “Odata cu lansarea serviciilor 4G, vom vedea, cel mai probabil, o ieftinire a celor 2G si 3G, in conditiile in care romanii, avizi de tehnologie, vor migra puternic catre 4G”, a mai spus acesta.

“Uitati-va cum a schimbat 4G piata telefoniei mobile din Statele Unite si veti vedea cum va arata piata si la noi, in urmatorii ani. Smartphone-uri tot mai performante, vandute la preturi mici in cadrul unor oferte 4G, minute nelimitate in retea si trafic de date cu viteze garantate”, a explicat, la randul sau, expertul in telecom Dan Fanoiu.

[b]Ce s-a licitat luni la ANCOM[/b]

In cadrul licitatiei de luni au fost acordate doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014). 

Pentru licentele pe termen lung, ANCOM a scos la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1.800 MHz si 14 in banda de 2.600 MHz, precum si 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2.600 MHz. Aceste licente se vor acorda cu incepere de la 6 aprilie 2014.

Pentru licentiere pe termen scurt, ANCOM a scos la licitatie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz in banda de 900 MHz si 6 blocuri pereche de 5 MHz in banda de 1.800 MHz, care sunt in prezent folosite de Orange si Vodafone, relateaza [url=http://www.mediafax.ro/economic/orange-vodafone-cosmote-rcs-rds-si-2k-telecom-ofertanti-pentru-licentele-de-telefonie-mobila-9947068]Mediafax[/url].

Pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotarare de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz a avut un pret minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc in banda de 1.800 MHz si 4 milioane per bloc pereche si 3 milioane pe bloc nepereche in banda de 2.600 MHz.

Pentru blocurile alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro in banda de 900 MHz si 0,8 milioane in banda de 1.800 MHz.

Benzile de frecvente cuprinse intre 880 si 960 MHz sunt utilizate de Cosmote, Orange si Vodafone, pentru furnizarea de servicii de telecomunicatii de generatia a doua (2G) prin tehnologia GSM.

Scurt istoric al telefoniei mobile din Romania

Primele doua licente 2G au fost castigate la finele anului 1996 de companiile care functioneaza in prezent sub denumirile Vodafone Romania (fost Mobifon) si Orange Romania (fost Mobil Rom) si au expirat la 31 decembrie 2011. Fiecare din cei doi operatori a achitat 75 milioane de dolari (in doua transe) pentru utilizarea licentei in ultimii 15 ani.

La finele anului trecut, Guvernul a decis sa prelungeasca perioada de valabilitate a licentelor 2G cu un an, pana la 31 decembrie 2012. Taxa de prelungire a licentelor a fost de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator.
A treia licenta 2G este operata de Cosmote Romania (fost Cosmorom) si expira la 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat 53 milioane de dolari (in doua transe) pentru utilizarea licentei.

Cei trei operatori furnizeaza servicii 2G si in benzile de frecvente cuprinse intre 1.710 si 1.840 MHz. Vodafone si Orange mai detin drepturi de utilizare a frecventelor si in banda de frecvente de 2.100 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile de generatia a treia (3G) prin intermediul tehnologiei UMTS.

Cele doua licente 3G au fost acordate in anul 2005, prin procedura de selectie comparativa si au o valabilitate de 15 ani. Taxa de licenta s-a ridicat la 35 milioane de dolari, pentru fiecare operator.Celelalte doua licente 3G in banda de frecvente de 2.100 MHz au fost acordate la inceputul anului 2007, pentru o perioada de 15 ani, tot in urma unei proceduri de selectie comparative, operatorilor RCS&RDS si Telemobil.

Grupurile Vodafone, Orange si OTE (Cosmote) au investit pana in prezent aproape opt miliarde de euro in dezvoltarea subsidiarelor din Romania. Afacerile operatorilor mobili insumeaza 3% din PIB-ul Romaniei.