- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

CE da sfaturi cu privire la tarifele de interconectare. ANC analizeaza

05 Mar, 15:51 • mihaela.tudorancea
Comisia Europeana (CE) a anuntat printr-o scrisoare ca agreeaza reducerea la cote rezonabile a tarifelor de interconectare practicate de primii doi operatori telecom din Romania, Orange si Vodafone, dar totodata sugereaza alinierea acestora cu cele impuse celorlalti 3 operatori, Zapp, Cosmote si RCS&RDS.
CE da sfaturi cu privire la tarifele de interconectare. ANC analizeaza

„Scrisoarea trimisa de Comisia Europeana este o recomandare, nu are drept de veto. Noi vom analiza aceasta scrisoare si vom comunica concluziile, atunci cand va fi cazul”, a declarat pentru DailyBusiness.ro, Liviu Nistoran, presedintele ANC.

ANC a notificat, in 28 ianuarie 2008, Comisia Europeana cu privire la propunerea sa de a reglementa piata en-gros a serviciilor de terminare a apelurilor de voce in retelele individuale de telefonie mobila din Romania.

„Salut eforturile autoritatii de reglementare din Romania de a ajuta consumatorii prin reducerea tarifelor de terminare a apelurilor la niveluri similare pentru toti operatorii de telefonie mobila si de a se orienta spre tarife de terminare a apelurilor percepute, cu adevarat, in functie de costuri”, a declarat Neelie Kroes, comisarul pentru concurenta, citat de NewsIn.

ANC a definit 5 piete distincte ale serviciilor de terminare a apelurilor de voce, care corespund retelelor de telefonie mobila ale operatorilor activi in Romania, si anume Vodafone, Orange, Cosmote, Telemobil (Zapp) si RCS & RDS.

ANC a decis ca de la 1 ianuarie 2009 sa modifice tarifele de interconectare in cazul principalilor operatori telecom, „pentru a echilibra piata”. Astfel, tariful de interconectare perceput de Orange si Vodafone a scazut de la 6,4 eurocenti la 5,03 eurocenti.

Orange si Vodafone au cei mai multi clienti din Romania (peste 10, respectiv 9 milioane). Astfel, ceilalti operatori vor face economii semnificative la tarifele de interconectare platite celor doi lideri de piata atunci cand clientii proprii suna in retelele Orange sau Vodafone.

In cazul celorlalti operatori, ANC a propus o reducere treptata, cu tarife diferentiate pana la data de 1 iulie 2010, cand Cosmote si Telemobil vor percepe un tarif de 0,0503 euro pe minut, iar RCS&RDS – de 0,0567 euro pe minut, ambele cu aproximativ 30% mai reduse decat cele percepute in prezent.

Vodafone Romania: CE reconfirma pozitia noastra cu privire la tarifele de interconectare

Vodafone Romania, al doilea operator de telefonie mobila din tara, este de acord cu punctul de vedere exprimat de Comisia Europeana, potrivit careia Autoritatea Nationala in Comunicatii (ANC) ar trebui sa alinieze tarifele de interconectare ale operatorilor Vodafone, Orange, Cosmote si Zapp, la nivelul de 5,03 eurocenti de minute, incepand cu data de 1 aprilie 2009.

„Speram ca conducerea ANC va pune in practica cerintele Comisiei Europene, in termenul solicitat, aratand astfel ca nu favorizeaza anumiti operatori in detrimentul altora, din motive lipsite de transparenta, si de aceea interpretabile. De asemenea, reafirmam si cu aceasta ocazie necesitatea de a functiona, ca si industrie, intr-un cadru competitional sanatos, guvernat de reglementari echitabile si corecte”, a anuntat Vodafone.

Update: ora 17:00