- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Ce gandesc managerii operatorilor despre plecarea in alta retea cu acelasi numar de telefon

22 Oct, 00:01 • emanuel.ceciu
Principalii operatori telecom din Romania vad in introducerea portabilitatii numerelor "o sansa, nu un pericol", toti aratandu-se optimisti in ceea ce priveste sansele de a atrage clienti noi, dar totodata admitand ca nivelul de concurenta va creste foarte mult in urmatoarea perioada.
Ce gandesc managerii operatorilor despre plecarea in alta retea cu acelasi numar de telefon

„Nu numai ca nu ne este frica de concurenta, dar vedem implementarea portabilitatii numerelor ca o oportunitate pentru noi”, este de parere Yorgos Ioannidis, director executiv al Romtelecom.

„Vom accelera ofertele mai ales pe segmentul business, unde consider ca se vor produce cele mai multe schimbari si se va da batalia cea mai dura pentru pastrarea clientilor. De fapt, in general, ma astept ca toti jucatorii de pe piata telecom sa ‘atace’ acum. Introducerea portabilitatii va obliga operatorii sa devina mai eficienti”, a mai spus Ioannidis.

Seful Romtelecom a subliniat ca doreste ca toti operatorii telecom „sa joace cinstit” si sa nu intarzie clientii ce doresc portarea, gasind „tot felul de motive”.

Dorin Odiatiu, wholesale international and regulatory affairs director la Orange Romania, este de parere ca piata telecom din Romania isi va accelera cresterea ca urmare a implementarii portabilitatii numerelor.

„Orange nu isi va schimba insa fundamental strategiile, portabilitatea nu va avea deci un impact major asupra viziunii companiei. Clientii nostri sunt foarte satisfacuti asa ca nu este nevoie sa ne schimbam in mod fundamental felul de a actiona pe piata”, a spus Odiatiu, adaugand ca spera „ca totul sa decurga bine”.

Valentin Popoviciu, director de dezvoltare la RCS&RDS, este de parere ca efectele introducerii portabilitatii numerelor se vor vedea in special in urmatorii 2-3 ani.

„Uitandu-ma la alte state din UE care au implementat portabilitatea numerelor, pot spune ca efectele nu s-au vazut imediat, ci in timp. Ma astept ca si in Romania sa fie asa, sa sesizam schimbari in cote de piata si numar de clienti abia in 2-3 ani”, a spus Popoviciu.

Mihai Tarniceanu, associate director regulatory affairs Vodafone Romania, considera ca daca pe piata din Romania vor alege mai mult de 60-70% dintre clientii telecom sa migreze, „avem de-a face cu o piata volatila, inseamna ca utilizatorii sunt nemultumiti. Nu consider insa ca va fi cazul, intrucat deja pe piata din Romania preturile sunt foarte mici si batalia mare, deci satisfactia clientilor consider ca este deja foarte buna”.

Stefanos Teocharopoulos, director executiv al Cosmote Romania, considera ca dupa introducerea portabilitatii „niciun abonat nu va mai fi considerat ca 100% sigur”.

„Batalia se va inteti. Vor avea de castigat in special operatorii telecom ce au intrat mai tarziu pe piata. Cosmote va fi una dintre companiile castigatoare. Acum trebuie sa existe fair-play intre operatori si o cooperare cat mai stransa intre companiile telecom din Romania. Sper de asemenea ca si arbitrul telecom sa isi faca treaba bine si sa modereze echitabil procesele de migrare ale clientilor”, a declarat seful Cosmote Romania.

Chris Bataillard, director executiv al Zapp, a opinat ca introducerea portabilitatii va ajuta Zapp sa-si mareasca numarul de clienti prin accelerarea migrarii acestora de la concurenta.

„Deja multi dintre romani sunt clienti pentru cel putin doua companii de telefonie mobila, tinand unul dintre abonamente in special pentru a primi apeluri si platind, deseori, doar valoarea minima a abonamentului. Introducerea portabilitatii va permite acestora sa migreze unul dintre numere catre un alt operator cu abonament mai ieftin, mai convenabil, fara sa-si schimbe numarul. Consider ca Zapp va avea mult de castigat prin introducerea acestei portabilitati”, a spus Bataillard.

Severina Craiciu, director financiar la UPC Romania, a subliniat si ea ca introducerea posibilitatii de migrare a clientilor fara schimbarea numerelor de telefon va intari competitia de pe piata telecom, avantajul final avandu-l insa clientii.

„Gradul de migrare este dat de penetrarea telefoniei, competitie, preturi si oferte. Este greu sa estimez la cat se va ridica, dar nu cred ca va fi foarte mare. In Europa, variatia este foarte mare, de la tara la tara. Vom vedea peste cateva luni cum se va situa Romania”, a spus Craiciu.

Dosar Portabilitate:

Efectele portabilitatii: ANC estimeaza ca in 2 ani, unul din patru romani isi va schimba operatorul

Trecerea numarului de telefon in alta retea va dura maxim 30 de zile

Efecte majore in piata de business

Mai multe detalii despre procesul de portabilitate