- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Ce noutati pregatesc vechile tehnologii

01 Jun, 00:05 • mihaela.tudorancea
Nu vorbim despre masini zburatoare sau gadgeturi dedicate exclusiv pasionatilor de tehnologie, ci despre tehnologii anuntate deja pentru a imbunatati produsele actuale, pe care toata lumea le utilizeaza intr-un mod sau altul.
Ce noutati pregatesc vechile tehnologii

In urmatoarea perioada, pasionatii de tehnologie, si nu numai, vor putea sa se bucure de tehnologia de transfer de fisiere de dimensiuni mari prin intermediul bluetooth, sau prin noua tehnologie USB 3.0, de DVD-uri cu capacitate din ce in ce mai mare de stocare, tablete media tactile, precum si de telefoane cu incarcare wireless, telefoane care ne recunosc starea de spirit si cele „eco”, create din sticle de plastic reciclate si care se incarca de la soare.

Celularul Sony Ericssson ce va fi controlat de expresiile faciale
[img=208][/img]
Sony Ericsson a patentat un sistem prin care telefonul mobil ar putea fi controlat prin expresii faciale, aparatul putand schimba melodiile care ruleaza printr-o simpla analiza a expresiei utilizatorului.

Sistemul va putea sa recunoasca starea in care se afla utilizatorul telefonului prin captarea unor caracteristici faciale particulare sau prin compararea intregii fete cu niste setari facute in prealabil.

Sony Ericsson lucreaza totodata la un dispozitiv portabil cu senzori care poate sa schimbe functiile de ascultare de muzica in functie de zgomot, lumina, miscare si senzorii acustici din jurul telefonului.

DVD-ul de 1,6 terabytes
[img=207][/img]
Cercetatorii din domeniu au anuntat ca in urmatorii 10 ani vor lasa pe piata DVD-uri cu o capacitate de stocare de circa 400 de ori mai mare decat DVD-urile actuale, a anuntat Reuters.

Ele nu vor fi insa destinate consumatorilor mass-market, urmand sa aiba aplicatii utile mai ales in domeniul financiar, medical si militar, potrivit dezvoltatorilor de la Swinburne University of Technology din Australia.

Acestia lucreaza la detalii precum vitezele de scriere, fara a fi nevoie insa de a schimba dimensiunile unui disc actual.

Cercetatorii, care au semnat un acord cu Samsung Electronics, au declarat ca tehnologia pe care o dezvolta le va permite sa stocheze 1,6 terabytes pe un singur astfel de DVD. Ca un ordin de marime, un terabyte ar fi suficient pentru a stoca 300 de filme de dimensiuni mari sau 250.000 de melodii.

Telefoanele cu incarcare de la soare
[img=211][/img]
Incurajati de miscarea eco, Samsung a prezentat in urma cu doua luni telefonul Blue Earth, creat din sticle de plastic reciclate si care se incarca prin niste mini panouri solare aplicate pe spatele terminalului.

Reprezentantii Samsung au declarat ca telefonul este un model touch screen, insa nu au oferit detalii cu privire la pretul sau la momentul in care va fi scos la vanzare.

Tabletele media tactile
[img=209][/img]
Tabletele tactile care permit accesarea de documente profesionale si personale, ziare si reviste, precum si carti in format digital au fost deja lansate pe unele piete, insa nu sunt utilizate pe scara larga. In prezent, cea mai cunoscuta tableta tactila este Kindle DX de la Amazon, cu un ecran tactil de 9,7 inch lansata la pretul de 489 dolari. Tableta Kindle are o capacitate de stocare de 3,3 GB, putand stoca pana la 3.500 de carti.

Se asteapta insa lansarea pe piata a tabletei Apple, planificata anul viitor, care va avea un touchscreen de 10 inch, similar ca design cu iPod touch, si se va concentra pe accesul la Internet, avand functii WiFi si VoIP.

Pad-ul de incarcare wireless a telefoanelor mobile
[img=210][/img]
Primul pas spre incarcarea fara fir a fost deja facut de catre Palm prin lansarea, pe 6 iunie, a pad-ului de incarcare Touchstone, dedicat, in prezent, telefonului Palm Pre.

Telefonul Palm Pre va fi prevazut cu un ecran tactil, Wi-Fi, GPS, 3G, memorie de 8 Gb si Bluetooth, fiind disponibil la pretul de 200 de dolari, iar dispozitivul de incarcare Touchstone va fi disponibil la pretul de 70 de dolari.

Desi tehnologia de incarcare wireless este disponibila de cativa ani si este doar cu 10-15% mai putin eficienta in comparatie cu solutia de incarcare clasica, Palm este primul producator major care a pus in practica implementarea ei.

Bluetooth 3.0, cu capacitate de transfer de 1 sau 2GB
[img=212][/img]
Tehnologia Bluetooth 3.0, urmatoarea generatie a standardului wireless de distanta mica Bluetooth, prezentata anul acesta si disponibila consumatorilor in urmatoarele 9 – 12 luni, va permite, ca si predecesoarea ei, legarea wireless a terminalor mobile la casti sau PC-uri, insa va fi capabila sa transfere fisiere de 1 sau 2Gb, cu viteze de pana la 24Mbps.

Versiunea anterioara, 2.1+EDR, nu permitea transferul unor fisiere de largi dimensiuni. Bluetooth 3.0 va fi compatibil cu versiunile mai vechi disponibile pe piata.