- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Colectia de gadget-uri lansate la Barcelona: Telefoane Facebook, ecrane 3D, jocuri integrate (FOTO)

18 Feb, 00:05 • valentin..nicolae
"Vedetele" Mobile World Congress (MWC), care s-a desfasurat la Barcelona si si-a inchis portile joi seara, au fost smartphone-urile si tabletele PC. DailyBusiness.ro trece in revista produsele lansate de cei mai importanti jucatori din industrie, care in marea lor majoritate au mizat pe sistemul de operare Android.
Colectia de gadget-uri lansate la Barcelona: Telefoane Facebook, ecrane 3D, jocuri integrate (FOTO)

Compania Acer propune pentru 2011 trei tablete: Iconia Tab A500, Iconia Tab W500 si Iconia Tab A100. Prima are un ecran multi-touch de 10,1 inci si permite utilizatorilor sa ruleze jocuri premium HD si jocuri 3D online. De asemenea, Tab A500 este echipata cu doua camere de 5 MP, respectiv 2 MP.
[gallery:263]
Spre deosebire de „surorile” sale care se bazeaza pe Android Honeycomb, Tab W500 ruleaza Windows 7.

Producatorul taiwanez de smartphone-uri High Tech Computer (HTC) a lansat in cadrul MWC doua smartphone-uri special create pentru fanii Facebook, compania incercand astfel sa profite de succesul retelei de socializare.

Cele doua dispozitive, denumite ChaCha si Salsa, au fiecare cate un buton dedicat Facebook care faciliteaza accesul utilizatorilor la site-ul retelei sociale, avand posibilitatea de a incarca elemente de continut sau link-uri in contul Facebook direct de pe telefon.

In acelasi timp, HTC a lansat si o tableta PC proprie, HTC Flyer, cu ecran de 7 inci si carcasa din aluminiu. Tableta integreaza serviciul de cloud gaming OnLive Inc, ce permite rularea oricarui joc fie pe un computer cu performante mai reduse, fie pe notebook, tableta sau televizor. In cazul in care este integrat in totalitate, utilizatorii vor putea, de exemplu, sa transmita serviciul OnLive catre televizor prin sistemul wireless broadband al tabletei.

HTC Flyer va fi disponibil la nivel global incepand cu trimestrul doi al anului.

Toate cele trei dispozitive ale producatorului taiwanez ruleaza sistemul de operare Android Gingerbread.

Spre bucuria fanilor Facebook, producatorul britanic de telefoane mobile INQ a lansat si el doua dispozitive dedicate retelei de socializare. Smartphone-urile Cloud Touch si Cloud Q seamana cu cele lansate de HTC, fiind construite in jurul platformei sociale. Utilizatorii pot primi update-uri din partea prietenilor direct pe ecranul principal.

Ambele telefoane ruleaza Android 2.2 Froyo, iar principalele aplicatii sunt Facebook People, Events, Notifications si Places.

Cloud Touch si Cloud Q vor fi disponibile pe piata din Marea Britanie incepand cu luna mai, in timp ce data lansarii in Statele Unite nu este inca cunoscuta.

Intel, cel mai mare producator de semiconductoare, a lansat o serie de solutii hardware si software, prezentand inclusiv Medfield cip-ul realizat de companie pentru a fi integrat in telefoane.

Compania americana a anuntat ca pana la sfarsitul anului piata de profil va gazdui primul telefon cu cip Intel, fara sa dezvaluie insa numele producatorului.

In prezent, nu exista smartphone-uri cu un asemenea cip, desi anul trecut a existat o tentativa din partea celor de la LG Electronics, care au ales sa lanseze la MWC doua dispozitive 3D portabile, respectiv telefonul Optimus 3D si tableta Optimus Pad 3D, bazate pe Android.

Smartphone-ul are un ecran de 4,3 inci, doua camere de 5 MP si, potrivit companiei, poate inregistra, reda si transmite continut 3D. Pentru a vizualiza imaginile 3D utilizatorii noului telefon Optimus nu au nevoie de ochelari speciali. Aceasta „abilitate” nu este valabila si in cazul tabletei.

Optimus Pad are un display de 8,9 inci display, mai mic decat cel al Galaxy Tab 10.1, dar mai mare decat cel al HTC Flyer. Motivul? Potrivit reprezentantilor companiei, tabletele cu ecrane mai mari sunt incomode, iar cele cu ecrane mai mici sunt un fel de smartphone-uri supradimensioante.

Producatorul american de telefoane mobile Motorola a lansat smartphone-ul Atrix, cu procesor dual-core si sistem Android.

Motorola Atrix poate fi conectat la PC sau televizor HD prin intermediul tehnologiei HD Multimedia Dock si permite totodata folosirea unei tastaturi sau a unui mouse.

La fel ca si ceilalti jucatori din industrie, Motorala a lansat si o tableta PC, respectiv Motorola Xoom, construita in jurul sistemului Android Honeycomb. Dispozitivul are camere atat in fata, cat si in spate, si display HD de 10,1 inci.

Producatorul Sud-coreean Samsung a lansat tableta Galaxy Tab 10.1 si smartphone-ul Galaxy S II. In timp ce tableta ruleaza sistemul de operare Android 3.0 Honeycomb, telefonul utilizeaza Android 2.3 Gingerbread.

Tableta, cu ecran de 10 inci, are procesor Dual-Core de 1GHz, difuzoare dual surround-sound, si doua camere de 8 megapixeli, respectiv de 2 megapixeli. In Romania, Galaxy Tab 10.1 va fi disponibila in primavara, prin intermediul Vodafone.

Pe de alta parte, Smartphone-ul Galaxy S II, urmasul primului S, are un eran de 4,3 inci, o grosime de 8,5mm si incorporeaza functia Kies Air, ce permite utilizatorului sa acceseze continutul smartphone-ului prin intermediul PC-ului, multumita conexiunilor Wi-Fi.

Pe langa cele doua lansari, Samsung a mai introdus si telefonul Wave578, dotat cu tehnologia wireless Near Field Communication (NFC), ce permite utilizatorilor sa utilizeze servicii, precum plata prin intermediul telefonului mobil in magazine, achitarea tarifelor de transport, scanarea etichetelor, obtinerea de cupoane mobile, prin schimb de date.

Samsung Wave 578 va fi disponibil in Franta din mai 2011 si va fi introdus ulterior in celelalte tari europene, in Asia de Sud-Est, India, Orientul Mijlociu si China.

Sony Ericsson a lansat smartphone-ul Xperia Play, cunoscut si sub numele de Playstation Phone, un fel de dispozitiv 2 in 1, care combina functiile unui smartphone cu cele ale unei console de jocuri.

Noul produs marca Sony ruleaza sistemul de operare Android 2.3 Gingerbread, iar la prima vedere arata ca un telefon obisnuit cu ecran de 4 inci. Insa, in loc de tastatura qwerty, Xperia Play dezvaluie o tastatura speciala, cu butoane de control PlayStation, care pot fi folosite si in afara jocurilor, pentru navigarea pe Internet. Xperia Play va fi disponibil pe piata incepand cu luna aprilie.