Internet/New Media

Cum a ajuns Romania „medaliata” la proba de Internet viteza

04 Oct, 00:07 • cristian.lacraru
Romania este a doua tara din lume dupa viteza conexiunilor Internet, fiind depasita la acest capitol doar de Coreea de Sud. Suntem chiar de trei ori "mai rapizi" decat useri din tari dezvoltate precum Statele Unite, Franta sau Germania, si asta in ciuda faptului ca avem preturi de cateva ori mai mici. Jucatorii din aceasta industrie, intervievati de DailyBusiness.ro, spun aproape la unison ca acest fapt se datoreaza in primul rand intarzierii cu care au fost implementate solutiile de conectivitate din tara noastra, care a permis ca tehnologiile dezvoltate sa fie de generatie mai recenta.
Cum a ajuns Romania medaliata la proba de Internet viteza

„Tarile din regiune au avut un decalaj istoric fata de cele din Europa de Vest in ceea ce priveste infrastructura, inclusiv cea de telecomunicatii. Totusi in cazul retelelor de telecomunicatii, acest decalaj a reprezentat in acelasi timp un avantaj, pentru ca, inca de la inceput,  s-au implementat solutii recente de conectivitate, ce asigura viteze medii de acces la Internet superioare”, au declarat reprezentantii Romtelecom.

Si operatorii din zona de retelistica spun ca dezvoltarea tarzie a acestui segment este principalul factor ce a dus la vitezele spectaculoase pe care conexiunile le au in prezent.

Unul dintre avantajele unei tari precum Romania, in care sectorul telecomunicatiilor a inceput sa se dezvolte relativ tarziu, este tocmai faptul ca nu are o infrastructura invechita, care sa ii limiteze variantele de dezvoltare viitoare. Este astfel mai usor pentru piata locala sa creasca mai repede si sa implementeze cele mai noi tehnologii, cum ar fi LTE”, a declarat Michele Gressani, country manager Ericsson Romania.

Acesta spune ca pentru a implementa tehnologiile care fac posibile aceste viteze foarte mari de acces la Internet, operatorii nu trebuie sa isi modifice complet infrastructura, ci trebuie, mai degraba, doar sa o modernizeze.

Aceeasi parere o au si cei de la Cisco Romania: „Romania, la fel ca si alte tari din regiune, este o economie emergenta, unde unele tehnologii au fost adoptate mai tarziu decat in unele tari din vest. In consecinta, tehnologiile adoptate pentru diverse implementari, in cazul de fata accesul la Internet, sunt foarte performante, iar de aici si vitetezele mai mari de acces”, a declarat Cristian Popescu, directorul general al companiei, care crede ca situatia se va mentine atat timp cat investitiile in aceste tehnologii vor tine pasul cu ultimele dezvoltari tehnologice.

Un alt factor care a condus la viteze mari ale conexiunilor de Internet din tara noastra este si modul de dezvoltare a oraselor. „Peisajul urban” autohton, cu aglomerarile sale de blocuri si apartamente, presupune costuri mai mici de implementare a infrastructurii de telecomunicatii, potrivit reprezentantilor Romtelecom.

Pe de alta parte, reprezentantii RCS&RDS, cel mai mare furnizor de Internet din tara, spun ca vitezele mari ale conexiunilor din tara se datoreaza investitiilor facute de companie, care au „impins piata de la spate”.

„Credem ca investitiile facute de RCS&RDS in performanta si calitatea acestui serviciu, precum si tarifele accesibile pe care le propunem, au obligat piata de Internet din Romania sa ridice nivelul serviciilor furnizate”, au declarat reprezentantii companiei.

Acestia remarca, totusi, ca in zonele de case din marile orase si in zonele rurale, vitezele nu sunt la acelasi nivel inalt. RCS&RDS planuiesc sa-si continue expansiunea pe acest segment, deservit in general numai de servicii mobile sau de servicii fixe cu preturi foarte mari.

Apetitul pentru tehnologie al romanilor contribuie si el la vitezele mari ale conexiunilor de Internet. Seful Ericsson Romania spune ca tara noastra reprezinta una dintre cele mai mari piete IT&C din regiune, si este una unica din unct de vedere al vitezei cu care se dezvolta.

„Piata este, in acelasi timp, sustinuta de utilizatori maturi, care sunt la curent cu cele mai noi tehnologii si care sunt, mai ales, dornici sa le includa in viata lor de zi cu zi”, crede acesta.

In ceea ce priveste viitorul, atat reprezentantii RCS&RDS cat si cei ai Romtelecom se asteapta ca vitezele medii ale conexiunilor din Romania sa creasca in continuare in urmatorii ani.

Potrivit operatorilor din zona de retelistica, introducerea standardelor LTE pentru Internetul mobil ar putea fi noua mare „piatra de hotar” in dezvoltarea Internetului din tara noastra.

„Aceasta tendinta se va mentine si chiar va continua sa creasca in viitor atat in Romania, cat si in alte tari din aceasta regiune. Iar cererea venita din partea utilizatorilor va sta la baza investitiilor pe care Romania le va face in tehnologia de acces”, spune Raoul Ros, liderul Alcatel-Lucent pentru Romania si Europa de Sud-Est.

Acesta crede ca gama larga de tehnologii existente astazi atat in domeniul cu fir, precum fibra optica, sau fara fir, precum tehnologia LTE, „ne da posibilitatea sa visam la viteze mai mari si arii mai extinse de acoperire in viitorul apropiat”.

In acelasi timp, Michele Gressani de la Ericsson Romania crede ca Romania va fi „printre primele tari din regiune care va pune la dispozitia utilizatorilor un serviciu LTE”.

Romania este, in prezent, a doua tara din lume dupa viteza conexiunilor Internet, aceasta fiind depasita doar de Coreea de Sud, potrivit unui studiu publicat saptamana trecuta de Pando Networks.

Viteza medie a unei conexiuni de Internet din Romania este de 1.909 KB pe secunda (KBps), fiind depasita doar de cele din Coreea de Sud, care au o viteza medie de 2.202 KBps, potrivit documentului citat.

In plus, Bucurestiul si Andover (SUA) sunt singurele doua orase din afara Coreei de Sud care intra intr-un top 10 al metropolelor. Viteza medie a unei conexiuni de Internet din Bucuresti este de 2.665 KBps.

Spre comparatie, tarile dezvoltate din punct de vedere economic au conexiuni de Internet cu viteze net inferioare celor care se inregistreaza in Romania. In Statele Unite, viteza medie a unei conexiuni de Internet este de numai 616 KBps, in Germania aceasta se ridica la 647 KBps, in Franta ea este de 604 KBps, iar in Marea Britanie de numai 599 KBps.