Internet/New Media

Cum s-a ales praful de Flamingo: Istoria celui mai mare faliment din retail-ul IT romanesc

01 Sep, 00:05 • cristian.lacraru
Tribunalul Bucuresti a dispus, in mai, deschiderea procedurii de faliment a Flamingo International, aflata in insolventa inca din decembrie 2009. Decizia, anuntata vineri pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, oficializeaza primul esec de proportii de pe piata retail-ului IT din Romania, piata care a cunoscut o dezvoltare fulminanta inainte de criza.
Cum s-a ales praful de Flamingo: Istoria celui mai mare faliment din retail-ul IT romanesc

Daca in 2008 Flamingo inregistra afaceri de peste 200 milioane de euro si dispunea de o suprafata de vanzare de 59.000 de metri patrati si peste 80 de magazine, in prezent, compania mai detine active evaluate la circa 62.000 de euro, potrivit Simonei Milos, reprezentanta RVA Insolvency, administratorul judiciar care s-a ocupat de insolventa companiei.

„Averea debitoarei” este compusa, in prezent, din diverse echipamente tehnologice si mijloace de transport, laptop-uri si sisteme de calcul.

Falimentul Flamingo reprezinta, totodata, si „moartea” singurului retailer IT listat pe Bursa de Valori Bucuresti.

[b]De ce a fost lasat Flamingo sa moara?[/b]

Procedura de insolventa a Flamingo International a fost deschisa in 14 decembrie 2009, dupa ce ING Bank demarase, cu cateva zile inainte, executarea silita a stocurilor din unele magazine ale companiei. Banca a luat aceasta decizie „din cauza incalcarilor repetate ale angajamentelor din contractul de imprumut si a deteriorarii continue a situatiei financiare a companiilor din grup”. Administratorul judiciar al Flamingo a fost desemnata RVA Insolvency Specialist.

Compania ajunsese sa aiba, in august 2009, datorii de aproximativ 33-34 milioane de euro, dupa ce, pana la finele anului precedent, compania avusese o strategie de extindere foarte agresiva. Flamingo a deschis in cursul anului 2008 aproximativ 15 magazine Flanco la nivel national, fiecare dintre acestea presupunand investitii intre 350.000 si 1,5 milioane euro.

Cu doar cateva zile inainte de intrarea in insolventa , Flanco International, parte a grupului, intra, la randul sau, in insolventa. Si asta desi Flamingo decisese, cu cateva luni inainte, sa se specializeze doar pe vanzarile retail, si vanduse divizia de distributie catre Asesoft Distribution.

„In 14 ianuarie 2010, administratorul judiciar a depus la dosarul cauzei un raport in concluziile caruia solicita continuarea perioadei de observatie in procedura generala, in vederea finalizarii analizei situatiei debitoarei si a posibilitatilor de reorganizare”, a declarat pentru DailyBusiness.ro avocata Simona Milos.

O luna mai tarziu, in 14 februarie 2010, administratorul judiciar, depunea la dosarul cauzei „Raportul privind cauzele si imprejurarile care au dus la aparitia starii de insolventa a debitorului si cu mentionarea posibilitatii de reorganizare„.

Administratorul judiciar aprecia, in concluziile raportului, ca un plan de reorganizare al Flamingo International ar fi fost viabil in cazul in care acesta ar fi fost propus de catre companie, cu aprobarea adunarii generale a actionarilor, „actionari care sa puna la dispozitia societatii un capital de lucru suficient in vederea continuarii activitatii debitoarei si sustinerii procesului de restructurare si eficientizare a acesteia”, a mai declarat Simona Milos.

La nivelul lunii mai 2010, datoriile Flamingo International se ridicau la peste 60 de milioane de euro, iar reprezentantii companiei anuntau ca discuta cu 5 potentiali cumparatori pentru a ceda pachetul majoritar.

Intrucat niciun plan de reorganizare nu a fost depus in termenul legal, instanta a deschis, la termenul din data de 26 mai 2011, procedura generala de faliment impotriva Flamingo International.

In plus, „ca urmare a confirmarii planului de reorganizare al Flanco International – in reorganizare judiciara, intreaga creanta a Flanco International – in insolventa in suma de peste 110 milioane de lei a fost defavorizata integral, aceasta creanta nemaiputand fi recuperata”, mai spune Milos.

Ca urmare a acestui fapt, administratorul judiciar adus la cunostinta instantei si creditorilor faptul ca reorganizarea Flamingo International „nu mai era posibila motivat de faptul ca inca de la acea data debitoarea nu mai desfasura activitate, nu mai avea personal angajat, stocurile acesteia fiind evaluate sub valoarea de 200.000 ron si ca urmare a imposibilitatii de recuperare a creantei de peste 110.000.000 lei detinuta la Flanco International”.

Flamingo International actiona in principal ca furnizor al Flanco International, client care la data deschiderii procedurii de insolventa reprezenta peste 94% din afacerile companiei. „Practic de la data deschiderii procedurii de insolventa, Flamingo International nu a mai inregistrat activitate„, explica Simona Milos. Flanco a fost preluata de Flamingo in ianuarie 2006, pentru aproximativ 20 de milioane de euro plus 30% din actiunile Flamingo.

Flanco International a fost preluata, in septembrie 2010, de catre grupul Asesoft, controlat de oamenii de afaceri Sebastian Ghita si Iulian Stanciu. Din structura de actionariat a Flanco International urmau sa faca parte si bancile finantatoare, ING, Unicredit si BRD, acestea urmand sa detina impreuna o participatie de 40% in companie.

Astfel, instanta a dispus dizolvarea Flamingo International si sigilarea „bunurilor din averea companiei”. RVA Insolvency Specialist a fost desemnata lichidatorul judiciar al Flamingo, si va primi, pentru aceasta activitate, o retributie de 2.500 de lei sau 7% din valoarea bunurilor lichidate.