- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

De ce renunta Nokia la fabrica din Romania

29 Sep, 13:07 • razvan.codorean
Nokia a renuntat la fabrica din Romania in tentativa de a-si reinventa business-ul, grav afectat de concurenta rivalilor precum Apple si Samsung. Finlandezii vor sa isi concentreze productia de smartphone-uri si sa renunte la vechile modele, in genul celor realizate la Cluj.
De ce renunta Nokia la fabrica din Romania

Decizia de inchidere a fabricii de la Cluj este considerata una absolut normala, in contextul noii strategii a producatorului finlandez. “Sa nu uitam ca Nokia a construit fabrica de la Cluj cu utilajele de la fabrica din Bochum. La fel cum au plecat din Germania in cautarea unor costuri mai reduse, asa fac si in cazul Clujului”, a declarat analistul Liviu Nistoran.

Pe plan global exista o competitie acerba din partea rivalilor de la Apple (cu iPhone), sau Samsung (cu gama tot mai larga de telefoane inteligente produse). Ce a facut Nokia intre timp?

“Mai nimic. Au dus batalii interne, au renuntat la sistemul de operare Symbian, acum vor sa treaca pe Windows Phone. Sunt dezorientati si asta se vede in produsele lansate in ultima vreme si mai ales in deciziile de business, printre care si cea privind inchiderea firmei din Romania”, afirma analistul Marius Danilescu.

Si totusi, ce motive ar avea finlandezii sa plece de la Jucu?

“Nokia renunta la business-ul din Romania nu neaparat din cauza climatului de afaceri, taxelor etc din Romania, cat mai ales din nevoia de a-si reinventa produsele. Iar la Cluj, din pacate, utilajele de productie permit realizarea unor telefoane depasite”, a declarat expertul Varujan Pambuccian.

Unii considera ca producatorul se misca foarte incet pe piata

“Telefonul nu mai e un terminal de voce, e un terminal de Internet. Pentru mine e surprinzator ca au reactionat atat de lent”, a declarat omul de afaceri Dan Bedros.

Ce spune compania?

“Nokia intentioneaza sa inchida capacitatile de productie din Cluj, Romania, pana la sfarsitul anului 2011, intrucat fabricile de mare volum din Asia asigura beneficii mai mari in privinta proximitatii si eficientei”, a afirmat, de altfel, intr-un comunicat dat publicitatii joi,  Stephen Elop, CEO-ul Nokia.
[quote=Stephen Elop, CEO-ul Nokia]Trebuie sa facem pasi durerosi, dar necesari, pentru a alinia forta de munca si operatiunile cu directia noastra de evolutie[/quote]
“Vanzarile de smartphone-uri au inregistrat o crestere pe piata europeana, in timp ce vanzarile telefoanelor mobile din segmentul inferior de pret au scazut, iar majoritatea celor produse la Cluj erau din acest segment”, scrie intr-o scrisoare interna a companiei, cu privire la motivarea planurilor legate de fabrica de la Jucu.

In prezent, valoarea Nokia a scazut la jumatate fata de nivelul din februarie. Pretul actiunilor compniei a scazut vertigionos, cu pana la 20%, dupa ce un document intern a dezvaluit faptul ca vanzarile si profiturile din acest an vor fi cu mult sub asteptari.

Pana acum, un executiv a demisionat, iar agentiile de evaluare financiara au scazut ratingul acordat companiei.

[b]Ce planuri au finlandezii[/b]

Dincolo de inchiderea fabricii din Cluj, Nokia a anuntat ca intentioneaza sa inchida si structurile din Bonn, Germania si Malvern, Statele Unite, pana la sfarsitul anului 2012. In plus,  au fost puse sub evaluare alte trei fabrici din Finlanda, Ungaria si Mexic. Acestea vor fi afectate de reorganizari si concedieri in 2012.

Finlandezii vor sa se concentreze pe fabricile din Salo, Komarom si Reynosa care se vor reorienta dinspre partea de asamblare catre dezvoltarea de software specific pentru fiecare piata si customizarea pachetului de vanzari. Aceste fabrici sunt asteptate sa joace un rol important in ceea ce priveste satisfacerea clientilor de smartphoneuri din Europa, Asia si America.

O alta masura o reprezinta dezvoltarea parteneriatului cu Siemens. Potrivit unui comunicat dat publicitatii joi, cele doua mari grupuri vor injecta cate 500 milioane euro in capitalul producatorului de echipamente pentru retele de comunicatii Nokia Siemens Networks.

[b]Vor reusi sa recastige terenul pierdut?[/b]

O intrebare  la care analistii spun ca raspunsul il vom afla odata cu lansarea noilor generatii de telefoane. Cele din prezent fac parte, inca, din valul de produse desenate in urma cu cativa ani.

Daca noile telefoane vor fi cel putin la fel de prietenoase ca produsele Apple sau Samsung, cu o promovare agresiva si un sistem de fidelizare eficient de tip cross-selling, Nokia poate reveni in prim-planul pietei.

“Nokia este in plin proces de tranzitie iar noile telefoane lansate, cu N9, in prim-plan, dovedesc ca mai au mult de lucrat la capitolul tehnologie si fiabilitate”, a afirmat Marius Danilescu.

“La cat de bune erau primele telefoane Nokia, cele care l-au impus in pozitia de lider mondial, ne-am fi asteptat ca noile smartphone-uri sa aiba performante cel putin similare celor de la Apple sau Samsung”, a mai spus acesta.