- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

IFA Berlin: Ce arme arunca pe piata marii producatori de electronice (FOTO)

01 Sep, 00:07 • monica.manea
Companii ca Samsung, Panasonic, Sony isi prezinta produsele de ultima ora la IFA Berlin, sau Internationale Funkausstellung, cea mai mare expozitie de electronice de consum din Europa, aflata la editia cu numarul 52, si deschisa in perioada 31 august - 5 septembrie.
IFA Berlin: Ce arme arunca pe piata marii producatori de electronice (FOTO)

Prima editie a IFA Berlin a avut loc in 1924. In timp aceste au expozitii au devenit atat de celebre incat editia din 2003 a avut peste 273.000 de vizitatori.

Asa cum o arata si studiile, anul trecut numarul cumparatorilor de electronice a mai scazut, drept urmare si cel al vizitatorilor la targ, in 2011 salonul fiind vizitat de 238.000 de persoane.

Avand in vedere ca anul acesta  sunt prezenti aproape 1.500 de expozanti am facut o selectie a doar 5 dintre ei pentru a prezenta cateva dintre produsele high-tech ineditecare pe care le lanseaza pe piata cu acest prilej.

[img=3273][/img] Samsung Electronics, sifonata putin dupa pierderea procesului cu Apple, in urma caruia are de platit peste 1 miliard de dolari companiei americane, a lansat la editia din acest an a IFA smartphone-tableta hibrid, Galaxy Note II.

Mai subtire si mai usor, Galaxy Note vine cu un stylus S Pen redesenat, o serie de noi feature-uri software si Android 4.1 Jelly Bean. Device-ul este un adevarat “powerhouse”, dispunand de un procesor Exynos quad-core la 1,6 GHz si 2 GB de memorie RAM.

In ceea ce priveste display-ul, Samsung a decis sa pastreze acelasi panou Super AMOLED la o rezolutie de 1280×720, insa acesta a fost imbunatatit in ceea ce priveste aranjamentul subpixelilor, iar dimensiunea sa a crescut la 5,5 inchi, fata de numai 5,3 inchi cat avea Note-ul original.  

Bateria a fost si ea imbunatatita, avand acum o capacitate de 3.100 mAh, fata de numai 2.500 mAh in primul Galaxy Note. 

[img=3274][/img]Chiar daca smartphone-ul urias, Galaxy Note, este vedeta producatorului sud-coreean la acest targ, Samsung a mai prezentat si alte produse interesante precum dispozitivul care combina functiile unei camera foto cu sistemul de operare Android 4.1 Jelly Bean si conectivitate wireless. In acest fel utilizatorii isi pot posta pozele pe retelele de socializare imediat dupa ce le-au facut.

Camera beneficiaza de conectivitate 3G, pentru acces instantaneu la Internet, are un zoom optic de 21x al obiectivului si un senzor CMOS de 16M BSI foarte luminos. Dispozitivul are 16 Megapixeli si un obiectiv de 23 mm care ofera cadre largi.

Potrivit unu studiu realizat de GfK pentru IFA consumatorii continua sa fie extrem de interesati de camerele cu obiective interschimbabile, care ofera in mod evident un compromis acceptabil intre camerele digitale compacte si camerele SLR. 

[img=3276][/img]Panasonic a lansat Lumix G5, camera foto mirrorless, care ofera un interval ISO de la 160 la 12.800.

Imbunatatirile senzorului si ale procesorului de imagine Venus Engine permit camerei sa inregistreze in format Full HD 1080/50p, cu sunet stereo. Lumix G5 ofera optiuni variate de compresie si de compatibilitate generand formate AVCHD progresiv si MP4.

Potrivit aceluiasi studiu in cele mai importante tari din Eurpa de Vest, Franta, Ger­ma­nia, Italia, Olanda, Spania si Marea Bri­ta­nie, vanzarile de televizoare au crescut semnificativ inaitea Campionatului European de Fotbal. De exemlu cresterea inregistrata in Germania a fost de 14%.

In speranta ca trendul se va pastra si in urmatoarea perioada producatorii de televizoare si-au prezentat la targ cele mai noi inventii in domeniu.

Panasonic aduce Viera TX-P50VT50, care blocheaza lumina exterioara, redarii naturale  a culorilor si performantelor Full HD 3D. Acesta este dotat cu Wi-Fi,  browser web, acces catre retelele sociale, aplicatii prin Viera Connect si posibilitatea de calibrare avansata. 

[img=3275][/img]Samsung prezinta la targ televizorul OLED ES9500 cu Samsung Multi View, de 55 inci (1,4 metri).  Tehonologia OLED este capabila sa faca tranzitia intre mai multe grade de negru, permitand raportului nelimitat de constrast sa evidentieze detalii unice ale umbrelor, formelor si culorilor discrete, chiar si in cele mai slab luminate scene.

Fara a necesita o sursa separata de lumina, timpii de raspuns ai noului ES9500 sunt foarte mici, rezultand in scene de actiune extrem de clare si experiente 3D realiste, fara diafonii.

Totusi se pare ca cei de la Samsung au fost depasiti in materie de OLED-uri de LG Electronics, care a anuntat saptamana trecuta lansarea celui mai mare televizor HD din lume. Aparatul are 2,13 metri, o rezolutie de 3840×2160 pixeli, mod 3D reglabil. Acesta nu este disponibil inca in Europa.

Preferintele se indreapta in continuare spre modelele de dimensiuni mai mari si avand optiuni sau caracteristici mai bune.

In primele 6 luni, cererea de televizoare inteligente a fost mare, cu vanzari in crestere cu 31%, pana la 4.13 miliarde euro. Acelasi lucru este valabil pentru televizoare 3D, care acum fac mai mult de 39% din toate vanzarile.

La editia din acest an a IFA, Microsoft a reusit sa se remarce cum nu a mai facut-o pana acum si asta datorita noului sistem de operare Windows 8.

Acesta poate fi instalat atat pe smartphone-uri, pe tablete, laptopuri sau clasicele PC-ri. 

[img=3277][/img]Spre exemplu, piesa de rezista a companiei Sony a fost in acest an Sony Vaio Tap 20, intra intr-o noua categorie a sistemelor tabletop PC, fiind defapt o tableta Windows 8 supradimensionata.

Avand in vedere ca are 5 kilograme, aceasta va fi destinata exclusiv mesei de birou. Sony recomanda acest produs indeosebi pentru sufragerie, unde noul concept de a interactiona cu PC-ul introdus odata cu Windows 8 poate fi cel mai bine pus in valoare. Rezolutia ecranului este de 1600×900 pixeli.

Insa, Lenovo a venit cu o gama intreaga de laptopuri si desktopuri proiectate pentru Windows 8. 

[img=3278][/img]IdeaPad U510 Ultrabook de 15 inch, combina trasaturileunui laptop traditional cu aspectul elegant si calitatile dezirabile ale unei tablete. Masoara 21 milimetri in grosime si cantareste sub 2.2 kg. U510 foloseste un procesor Intel Core i7 din generatia a 3-a, de pana la 1TB de spatiu de stocare HDD, plus o memorie SDD optionala, de 32GB. 

Cele mai noi modele din seria Y, IdeaPad Y400 si Y500 sunt niste produse extrem de performante pe partea de mobile de gaming si multimedia. 

Modelele IdeaPad Z400 si Z500 sunt cu 25% mai subtiri decat un laptop standard, iar asta fara a compromite performanta procesorului sau cea grafica. Acestea sunt echipate cu procesoare Intel Core i7 din genera?ia a 3-a cu voltaj standard, spre deosebire de notebook-urile ultraportabile clasice, care folosesc procesoare cu voltaj scazut. Gama de culori disponibile variaza de la albastru coral la ciocolata neagra, roz bujor sau alb clar.

Sony Computer Entertainment lanseaza la IFA 2012 primul titlul din seria de jocuri pentru PlayStation – Wonderbook: Book of Spells, creata in colaborare cu autoarea Harry Potter, J.K. Rolling.

Producatorii sustin ca experienta pe care o foera produsul este extraordinara datorita tehnologiilor PlayStation Eye si realitatii augumentate care permit crearea unei lumi multi-dimensionale.

IFA Berlin este unul dintre cele mai importante evenitmente destinate produselor electronice. Companiile IT&C isi prezinta aici, anual, cele mai importante produse. Ele expun pentru un numar de peste 230.000 de vizitatori dintre care peste 7.000 de jurnalisti din peste 100 de tari. Evenimentul se va incheia pe data de 5 septembrie.