- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Numele caselor si bornele de kilometraj, noutati pe piata solutiilor de monitorizare prin GPS

27 Nov, 18:10 • Redactia DailyBusiness
SAS Grup, liderul pietei sistemelor de supraveghere a flotelor auto prin GPS, a introdus pe hartile digitale din aplicatia sa de monitorizare numerele de case ale strazilor din peste 1.000 de localitati din Romania, precum si a bornelor de kilometraj de pe autostrazi, drumuri europene si nationale.
Numele caselor si bornele de kilometraj, noutati pe piata solutiilor de monitorizare prin GPS

„Am colaborat cu o firma de cartografiere, care, timp de un an, a proiectat si desenat harta Romaniei la nivel de strada, in functie de cerintele de design ale SAS Grup. Dupa ce hartile au fost realizate in forma digitala la 18 nivele standard de scara de harta, timp de inca 6 luni, echipa de ingineri de software a dezvoltat programul prin care se recreeaza imaginile la diferite nivele de scara de harta si se deseneaza numerele de case si bornele de kilometraj – vizibile de la un anumit nivel de detaliu in sus. Este un ajutor mai ales in ceea ce priveste routarea (alegerea si optimizarea traseelor)”, a  declarat Adrian Dinu, director general SAS Grup.

Numerele de case si bornele de kilometraj de la autostrazi, drumuri europene si nationale sunt afisate in aplicatia SAS Fleet Pro doar pentru Romania, insa aplicatia „le citeste” („le intelege”) pentru toata Europa. Afisarea numerelor de case si, respectiv, citirea acestora (adica intelegerea lor de catre soft-ul de harti) sunt doua lucruri diferite, care au la in spate baze de date diferite. De exemplu, navigatoarele de pe autoturisme, in general citesc/inteleg numarul de casa la care se doreste sa se ajunga, dar nu il si afiseaza pe harta prezentata, intrucat nivelul de scara de harta si dimensiunea monitorului nu permit acest lucru.

„Pentru ca hartile sa fie recreate rapid de la nivelul de scara de harta (zoom) al unei regiuni sau localitati pana la cel al numerelor de case pentru cele aproape 20.000 de vehicule pe care le avem acum in monitorizare, este nevoie de servere extrem de puternice, altfel aplicatia ar merge foarte incet sau chiar s-ar bloca; dincolo de a afisa pe hartile digitale pozitiile masinilor, utilizatorii aplica?iei SAS Fleet Pro solicita constant rapoartele care se pot genera privind parcursul masinilor, consumul de combustibil, kilometri in interes personal al soferilor, opririle etc”, a precizat Adrian Dinu.

SAS Grup a inregistrat designul hartilor sale la ORDA (Oficiul Roman al Drepturilor de Autor). Designul unei harti include detaliile de scriere a textelor si numerelor de case, astfel incat acestea sa nu se suprapuna la diferite scari de harta, elementele de reper precizate pe harta etc.

Compania  SAS Grup, constituita in 2002, are ca obiect  de activitate productia, dezvoltarea si implementarea sistemelor integrate de supraveghere si urmarire autovehicule prin satelit, atat hardware cat si software, fiind unicul producator integrat de solutii GPS din Romania. In urma cu 10 ani, a introdus pe piata romanesca sistemul de urmarire si supraveghere din satelit a flotelor auto prin intermediul unei solutii AVL- Automatic Vehicle Location (in Romania solutia AVL este mai cunoscut sub numele de “sistem GPS”).

Peste 1.000 de companii utilizeaza tehnologia AVL (sistem GPS) – de la SAS Grup, fiind active peste 18.000 de unitati GPS instalate pe vehicule. Datele furnizate de echipamentele GPS sunt transferate cu ajutorul solutiilor de transfer de date Orange.