- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Orange Romania: Exista o discrepanta intre actiunile ANC si realitate

25 Feb, 00:01 • emanuel.ceciu
Strategia Autoritatii Nationale in Comunicatii nu este stabilita tinand cont de conditiile economice actuale, desi efectele crizei sunt evidente, spun reprezentantii Orange Romania, care sunt de parere ca ANC-ul implementeaza masuri care ar fi fost normale doar in perioade de crestere economica.
Orange Romania: Exista o discrepanta intre actiunile ANC si realitate

„Din pacate, constatam ca strategia ANC nu este stabilita in functie de conditiile economice actuale. Desi efectele crizei sunt evidente, politica ANC este, in continuare, de a implementa masuri care ar fi fost normale doar in perioade de crestere economica”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Dorin Odiatiu, marketing director Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila ca numar de clienti din tara.

Odiatiu considera ca Autoritatea nu ar fi trebuit sa lanseze licitatia pentru licentele Wi-Max in aceasta perioada.

„In ciuda climatului economic, ANC continua proiectele sale ca si cum Romania nu ar fi afectata de criza. Cea mai recenta dovada a discrepantei intre actiunile sale si realitate este ca nicio companie nu s-a prezentat anul acesta la licitatia pentru licentele BWA in banda 3,6-3,8GHz, din cauza pretului neadecvat”, a spus Odiatiu.

„Un alt exemplu ar fi faptul ca nu se putea gasi un moment mai nepotrivit de a pune in aplicare decizia referitoare la ratele de terminare a apelurilor mobile. Acestea pun o presiune enorma asupra veniturilor operatorilor si reduc capacitatea operatorilor de a investi in obiective strategice”, a continuat acesta.

Marketing directorul Orange Romania este de parere ca daca ANC va continua sa actioneze pe baza unor „teorii neadaptate de realitate” si nu va tine cont de conditiile economice actuale, companiile de telecomunicatii „vor ajunge in situatia de a-si reduce investitiile si de a scadea calitatea serviciilor”.

Ce isi doresc companiile telecom de la ANC

„ANC ar trebui sa ofere operatorilor dreptul sa instaleze si construiasca propriile retele de infrastructura pe/in/sub proprietati publice sau private (stalpi, poduri, canalizare), cerand si primind dreptul de folosinta comuna a acestor facilitati”, a declarat Lucian Craciun – director juridic & reglementari UPC Romania.

UPC Romania este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata telecom locala si principalul concurent pe serviciile TV cu RCS&RDS si Romtelecom.

Craciun este de parere ca implementarea si construirea unui cadru de reglementare „stabil, clar, prietenos, necesita o procedura simpla, cu costuri si timp de implementare reduse”.

Printre alte masuri pe care operatorul telecom doreste ca ANC-ul sa le ia in considerare se numara reducerea tarifelor pentru portabilitatea numerelor fixe precum si reglementarea tarifelor de terminare la puncte mobile si stabilirea unor reguli clare pentru interconectarea in vederea terminarii la puncte fixe.

Oficialii Orange Romania au si ei sugestii pentru Autoritatea Nationala in Comunicatii.

„Suntem interesati sa vedem anul acesta o imbunatatire a reglementarii accesului la bucla locala. In acest moment, in Romania sunt instalate in jur de 4 milioane de circuite de bucla dintre care mai putin de 2.000 de linii sunt exploatate de operatorii alternativi”.

„Prin urmare, se impune o reglementare mai eficienta care sa stimuleze competitia in domeniu, sa permita si altor operatori sa investeasca in dezvoltarea serviciilor de comunicatii fixe pe intrastructura existenta si astfel sa impulsioneze adoptia serviciilor de broadband fix”, conform lui Dorin Odiatiu.

Liviu Nistoran, presedintele ANC, admite faptul ca operatorii telecom „sunt suparati” pe Autoritate.

„Stiu ca operatorii sunt suparati pe masurile pe care le luam, insa misiunea noastra nu este sa garantam cifre de afaceri si profit pentru operatorii mobili, ci sa avem grija ca mediul concurential sa lucreze in avantajul consumatorului. De exemplu, in cazul tarifelor de interconectare, ‘operatorii mari’ se plang ca perioada este prea lunga, iar ‘cei mici’ ca este prea scurta. Inseamna ca noi suntem la mijloc, ceea ce e bine”, a replicat Liviu Nistoran.

Reprezentantii Romtelecom, Vodafone si Cosmote nu au facut comentarii pentru acest articol, acestia considerand subiectul, la unison, ca fiind „prea sensibil”.