- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Producatorii de software despre 2011: Ar fi bine sa se deblocheze fonduri europene, ar fi tragic daca s-ar modifica codul fiscal

28 Dec, 00:01 • emanuel.ceciu
In 2010, piata locala de software a fost marcata, atat in sectorul public cat si in cel privat, de re-evaluari sau amanari ale investitiilor. A existat o orientare si mai clara a marilor companii spre export. Jucatorii locali de pe segmentul software subliniaza ca 2011 va fi "un an de cotitura", termenii cloud computing si ERP fiind din ce in ce mai des rostiti.
Producatorii de software despre 2011: Ar fi bine sa se deblocheze fonduri europene, ar fi tragic daca s-ar modifica codul fiscal

Cititi in articol opiniile jucatorilor de pe piata software privind principalele trenduri pe 2011, asteptarile, dar si temerile lor, precum si mesaje personale pentru cititorii DailyBusiness.ro.

Serviciile de cloud computing vor influenta foarte mult dezvoltarea economiei software locale in 2011, sustine Michal Golebiewski, business, marketing si operations manager al Microsoft Romania.

Cloud computing-ul este un spatiu virtual, online, unde companiile si persoanele fizice pot accesa diferite aplicatii, fara a le detine efectiv pe serverele sau computerele personale.

Oficialul Microsoft ofera si exemple concrete pentru a sustine afirmatia anterioara. „Chiar daca nu vor fi percepute direct de catre utilizatori, serviciile de cloud vor influenta alte tendinte cum ar fi proliferarea dispozitivelor inteligente (PC, smartphone, TV – cele 3 ecrane unite prin ‘nor’). De asemenea serviciile de cloud vor fi un vector de economisire in organizatiile mari, si solutia pentru a fi online si a creste productivitatea in cazul companiilor mai mici”, spune Golebiewski.

Totodata, considera oficialul Microsoft Romania, multe companii software locale (producatoare de software, integratori de sistem) vor adopta serviciile de cloud si vor construi solutii pe platforme oferite ca serviciu (platform as a service – PaaS), datorita agilitatii si dimensiunii serviciilor de cloud.

Citeste si o analiza ampla a DailyBusiness.ro privind piata de cloud computing, pentru a intelege mai bine acest trend.

In 2010, clientii au fost chiar mai conservatori decat in 2009. „De exemplu, ne-am fi dorit ca piata hardware sa fi evoluat mai bine. In acelasi timp, ne-a bucurat raspunsul pietei la solutii pentru intreprinderi construite cu tehnologii pentru centre de date, securitate, comunicatii unificate, ERP, CRM”, mai spune Golebiewski.

In cazul filialei locale a celui mai mare producator de software la nivel global, printre reusitele anului 2010 se numara lansari record de produse precum si continuarea programelor pentru educatie si de responsabilitate sociala. Pe de alta parte, oficialul companiei spune ca „am fi putut sta mai bine cu receptia ofertelor noastre pentru consumatori”.

Oficialii Siveco sustin de asemenea orientarea spre cloud computing, subliniind totodata faptul ca nevoia companiilor de eficientizare a activitatii va impulsiona utilizarea aplicatiilor de business, in particular cea de sisteme ERP (Enterprise Resource Planning) care in 2011 va creste.

Conform studiului „ERP Romania 2010”, realizat de compania de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC) in octombrie, piata autohtona de solutii ERP va inregistra in 2010 un declin de 4%, dupa ce in 2009 a scazut cu 17% comparativ cu anul precedent. Studiul PAC estimeaza ca piata va reveni pe crestere abia in 2011, insa o depasire a anului 2008 din punctul de vedere al veniturilor generate din software si servicii ERP va fi posibila abia in anul 2013.

Siveco urmareste in 2011 continuarea extinderii internationale si intrarea pe piete cu mare potential din zona Africii de Nord, Orientului Apropiat si Mijlociu, CIS si colaborarea cu institutii importante ale Comisiei Europene. „Ne propunem ca ritmul de crestere al veniturilor din vanzari internationale sa creasca fata de 2010”, spune Anca Crahmaliuc, marketing si communications manager al Siveco Romania.

In ceea ce priveste software-ul pentru tablete PC, oficialii companiei locale Zitec considera ca „mai avem de asteptat, in primul rand pentru ca pretul tabletelor sa devina mai accesibil pentru publicul larg. Mai degraba vad apropiata utilizarea dispozitivelor mobile mai ieftine (smartphone-uri cu Android de exemplu) in anumite procese interne informatizate”, considera Alexandru Lapusan, CEO al companiei.

Tot in 2011, reprezentantii Senior Software considera ca se va pune accent pe „inchiriere mai degraba decat cumparare”. Tot mai multe companii vor pastra
doar acele activitati de core-business care le ofera unicitate sau pur si simplu o pozitie competitiva in piata. Externalizarea serviciilor care nu fac parte din core-business va fi preferata in locul dezvoltarii de departamente interne: se va miza pe folosirea de know- how specializat la costuri tot mai mici si cu riscuri minime. Sisteme mari, care pana acum necesitau investitii majore, vor fi accesate in „cloud”.

Cele mai optimiste, dar si cele mai pesimiste asteptari pentru 2011

Cele mai bune lucruri pentru 2011 sunt mult-asteptatele fonduri europene, considera oficialii Senior Software. Acestea vor constitui o gura de aer proaspat, atat pentru companiile care au nevoie de sisteme informatice, cat si pentru dezvoltatori. Avansul tehnologic presupune investitii constante si maturizare continua. O sistare a acestor fonduri ar duce la o stagnare sau descrestere a pietei de software.

„Un scenariu optimist-realist arata ca vor fi deblocate investitiile companiilor private medii si mari si ale sectorului public si ca va creste gradul de absorbtie al fondurilor europene. In mod nedorit aceste procese ar putea fi intarziate de o lipsa de coerenta a cadrului legislativ si a strategiilor macro-economice”, considera la randul lor oficialii Siveco Romania.

Oficialii Zitec spun ca modificarile neasteptate ale Codului Fiscal ar putea inrautati brusc situatia de pe piata de software.

„Cele mai rele lucruri ar putea cu usurinta sa devina realitate prin modificari neasteptate ale Codului Fiscal – mariri de taxe, eliminarea scutirii de impozit pentru programatori, modificari privind statutul PFA sau al drepturilor de autor”.

Mesaje catre cititorii DailyBusiness.ro

Managerul Microsoft Romania transmite de asemenea cateva mesaje cititorilor DailyBusiness.ro. „Desi anul 2010 a fost un an ‘de explozie’ pentru cloud computing, interfete naturale pentru utilizator, mobile si social computing, suntem inca la inceput. Apelul meu este sa fiti implicati si sa raspundeti acestor inovatii in industrie cu o utilizare pe masura:

– daca sunteti dezvoltator, uimiti-ne cu urmatoarea generatie de aplicatii si servicii;
– daca sunteti o companie mica, intrebuintati puterea tehnologiilor acum disponibile, reducandu-va astfel costurile
– daca reprezentati o companie mare, activati cu ajutorul software-urilor disponibile colaborarea la nivelul intregii organizatii
– daca reprezentati o administratie, puneti datele publice online, vizibile si usor de gasit, spre binele cetatenilor.

Oficialii Siveco subliniaza pentru cititorii DailyBusiness.ro ca este important ca in toate domeniile, dar mai ales in cele exacte cum este IT-ul, sa existe abordari pragmatice, echilibrate, judecati bazate pe argument rationale, obtinute din cat mai multe surse si verificate in mod constant. „Va dorim totodata sa pasiti cu incredere si determinare in 2011”.

Oficialii Zitec indeamna pasionatii de software sa incerce platforme noi.

„Pentru cei pasionati sa scrie cod: incercati platforme noi, experimentati. Identificati plaformele si mediile de dezvoltare cu cerere mare pe piata – acolo vor fi si proiecte interesante si venituri mai bune. Pentru cei pasionati sa dezvolte o noua afacere – incercati sa fiti creativi, nu va limitati la a clona solutii de succes de afara; construiti-va relatii, lucrati impreuna si deschis unii cu altii”.

Piata IT din Romania s-a redus cu 18,8% in 2009, la valoarea de 1,81 miliarde dolari, conform IDC Romania.

Partea hardware a reprezentat 56,9% din piata totala, in vreme ce 14,9% a fost acoperit de software, iar serviciile IT au reprezentat 28,2%.

Piata totala a bunurilor de folosinta indelungata monitorizata de GfK a fost de 305 milioane euro in al treilea trimestru al lui 2010, o scadere de aproape 11%, de la 343 de milioane euro in acelasi trimestru al anului 2009.

IT-ul a inregistrat o scadere de 8,4% in perioada mentionata, pana la 79 mil. euro. Notebook-urile, care reprezinta doua treimi din acest sector, au inregistrat o performanta pozitiva. Pe de alta parte, calculatoarele desktop si monitoarele au inregistrat o scadere comparativ cu anul trecut. Programul guvernamental „Euro200” a incurajat consumatorul sa se concentreze asupra produselor IT, mai ales in timpul vacantei de vara, dar efectele negative ale cresterii TVA au insemnat ca vanzarile au fost mai mici decat ar fi fost de asteptat.

Cititi intreg studiul GfK pe trimestrul trei al anului 2010.

Principalii jucatori de pe piata software din Romania sunt Microsoft, Oracle, TotalSoft, Siveco sau Softwin.

Ce parere aveti despre evolutia pietei software in 2010 si ce asteptari aveti pentru 2011?