- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Romanii adopta greu noile tehnologii foto. Cele mai vandute aparate sunt in continuare cele ieftine

17 Jan, 00:01 • emanuel.ceciu
Piata aparatelor foto va creste lent anul acesta, cu circa 5%, romanii cautand aparate foto foarte ieftine, de pana la 400 de lei, precum si aparate semi-profesionale/profesionale D-SLR, dar si acestea din game ieftine. Vezi ce trenduri anunta producatorii de aparate foto pentru 2011, in Romania.
Romanii adopta greu noile tehnologii foto. Cele mai vandute aparate sunt in continuare cele ieftine

Anul trecut, segmentul de mijloc, 400-900 de lei, este cel ce a scazut cel mai mult, crescand vanzarile din gama low-price si din gama D-SLR-urilor, in special cele entry-level (1.400-2.000 lei).

„Consumatorul roman a devenit extrem de sensibil la promotiile agresive. Acest lucru va pune insa o presiune fantastica pe marjele de profit ale producatorilor, de multe ori dovedindu-se ca nu mai este profitabil sa vinzi anumite modele”, considera Laurentiu Faur, coordonator de vanzari al Panasonic Romania.

Compania estimeaza ca piata aparatelor foto va inregistra in 2011 o crestere modesta fata de anul precedent, de circa 5%.

Desi nu exista in prezent studii oficiale privind piata foto pe anul precedent, este foarte posibil ca aceasta sa depaseasca valoarea celei din 2009, conform calculelor DailyBusiness.ro, bazate pe date ale firmei de cercetare GfK.

Astfel, in primele noua luni ale anului trecut, piata foto autohtona s-a ridicat la circa 26 mil. euro, conform studiilor GfK aferente acestei perioade. In 2009, pe intreg anul, piata s-a ridicat la o valoare de 34 mil. euro. Avand in vedere ca, in mod traditional, trimestrul patru aduce cele mai bune vanzari din cele patru trimestre ale unui an, este foarte posibil ca in 2010 sa asistam la o crestere de una sau chiar doua cifre, procentual, fata de 2009 (an in care piata s-a prabusit cu 45%).

Incepand cu 2009 si mai accentuat in 2010, cota valorica de piata a camerele foto de tip D-SLR a inceput sa creasca, estimarea Panasonic Romania fiind ca in prezent aceste camere reprezinta aproximativ 23-25% din totalul pietei. De altfel, acest segment a fost cel mai putin afectat de criza, conform filialei locale a producatorului nipon. La acest lucru a contribuit, in mod esential, si reducerea agresiva de preturi si promotiile de pe piata.

Anul trecut, lider pe piata locala pe segmentul D-SLR, dar si al aparatelor compacte, a fost Nikon, conform companiei care citeaza studii independente. Oficialii companiei Nikon au declarat pentru DailyBusiness.ro ca, in cazul filialei proprii, ponderea este de un D-SLR vandut la sapte aparate foto compacte.

Acestia observa faptul ca unii utilizatori mai vechi de D-SLR-uri au inceput anul trecut, inca timid, sa faca tranzitia catre modele mai scumpe, achizitionand noi aparate si adaugand inca unul-doua obiective. „Atribuim cresterea de aparate D-SLR profesionale in principal pietei de fotografie de eveniment. Clientii fotografilor de eveniment stiu mai bine sa aleaga dupa aparatura pe care acestia o folosesc. Cei care au aparatura mai slaba razbesc din ce in ce mai greu pe aceasta piata foarte competitiva, si deci sunt obligati sa isi cumpere aparatura mai performanta”.

Citeste aici o analiza DailyBusiness.ro despre „fotografii de nunti”.

In ceea ce priveste dificultatile de care se vor lovi producatorii de aparate foto prezenti in Romania, oficialii Nikon au spus ca piata inca resimte lipsa creditarii. „Vanzarile ar creste accentuat daca utilizatorii ar putea cumpara aparatura foto in rate”.

Noutati pe plan international

Anul acesta, la CES, marii producatori de aparate foto au prezentat cele mai noi modele. Astfel, Canon a iesit la inaintare cu cateva modele PowerShot – A3300 IS, A2200, A1200 si A800. Acestea filmeaza HD la rezolutie 720p, au senzor de depistare a persoanelor, diferite filtre precum si mod monochrome. Per total, spun oficialii companiei, acestea cresc in mod simtitor eficienta in fotografiere si filmare.

Fuji a prezentat doua camere din seria FinePix – HS20EXR si F550EXR. Primul model are senzor de 16 MP, zoom de 30x (echivalent 24-720 mm), lcd de 3 inci. F550EXR are tot 16 MP, zoom de 15x (24-360 mm), inregistrand full HD la rezolutie de 1080p.

Sony a prezentat la CES primele camere foto digitale din lume cu inregistrare video Full HD progresiv, functie de dubla inregistrare si fotografiere 3D. Cele cinci modele de Cyber-shot-uri au o imagine similara aparatelor DSLR. Rezolutia acestora este de 16,2 MP. Modelele, DSC-TX100V, DSC-TX10, DSC-HX7V, DSC-WX10 si DSC-WX7 sunt primele camere foto digitale compacte cu mod de fotografiere 3D Still Image, cu un singur obiectiv si un singur senzor. Cyber-shot TX100V reprezinta prima camera foto compacta din lume care filmeaza la calitate Full HD progresiv (1920 x 1080/50p), avand capacitatea de reproduce fidel miscarile rapide, conform companiei.

Vanzarile de camere digitale au crescut semnificativ in primele noua luni ale anului 2010, mai ales pe pietele din tarile emergente.