Internet/New Media

„Romanya”, tara fake-urilor! Cum sa eviti telefoanele „replica” si LCD-urile „fantoma”

03 Aug, 00:07 • razvan.codorean
Piata din Romania continua sa fie invadata de produse contrafacute. Daca in anii '90 se vindeau ca painea calda faimoasele casetofoane "Pawasonic" sau "Soni", DVD-urile "Tosiba", televizoarele "Philyps" sau pantofii de sport "Adibas", astazi cele mai vandute produse sunt telefoanele mobile "replica", niste contrafaceri grosolane si foarte proaste ale produselor originale.
Romanya, tara fake-urilor!  Cum sa eviti telefoanele replica si LCD-urile fantoma

Produsele piratate s-au vandut  si se vand ca painea calda, capacitatea de absorbtie a pietei romanesti fiind cu adevarat uriasa. Credulii le cumpara fara a se asigura de calitatea si garantia produselor achizitionate. 

Cea mai in voga teapa este cea cu telefoanele „replica”. In special pe internet sunt scoase la vanzare smartphone-uri de top, la preturi cu pana la 50% mai mici decat cele originale.

Atrasi de pret, clientii isi dau abia intr-un tarziu seama ca au cumparat un telefon contrafacut, a carui calitate este foarte proasta. Cele mai multe astfel de telefoane vin din China, iar business-ul a ajuns la sute de mii de euro.

Recent, politistii bucuresteni au descoperit o retea care vindea astfel de produse. Trei persoane au fost retinute pentru comert cu produse contrafacute. In ultimele luni, ar fi adus in Romania marfa de sute de mii de euro din China.

Uneori precizau ca produsele erau o replica, insa nu multi cumparatori stiau ce inseamna.Telefonul era vandut ca fiind unul de buna calitate, chiar cu garantie de un an. Insa dupa ce primeau smartphone-ul acasa, cumparatorii isi dadeau repede seama ca ceva nu era in regula. In cale mai multe cazuri, spun specialistii, falsurile sunt usor de observat.

„Sunt mai multe diferente. In primul rand, la exterior, carcasa, finisajele materialelor, culorile. De obicei, la fake-uri buteaza mult mai repede, adica porneste repede, de genul 20 de secunde, fata de un telefon normal, caruia ii ia un timp mai mare”, a afirmat Razvan Stan, specialist IT, citat de Digi24.

Una dintre firmele care a avut de suferit de pe urma produselor piratate este Samsung, care s-a trezit ca piata romaneasca a fost invadata de telefoane mobile ce ii purtau sigla dar care nu aveau nimic comun cu calitatea si fiabilitatea produselor sale originale. 

Drept urmare, Samsung, prin distribuitorul sau in Romania, a declansat o puternica campanie de promovare in mass-media, solicitind clientilor sa cumpere numai produsele ce contin hologramele originale Samsung si sa evite achizitionarea telefoanelor din alte locuri decit magazinele licentiate. 

[b]Atentie la certificatul de autenticitate[/b]

In ultima vreme, dincolo de metoda „replicilor”, a aparut o noua afacere cu produse nelicentiate.

Metoda folosita de comercianti e simpla. Importa produse de firma, in special electronice, de pe piete mai ieftine de genul Indonezia, Malaezia, in special tarile asiatice, si le vind in Romania doar cu garantia magazinului. 

Daca produsul se strica, cumparatorul este invitat la service-ul firmei care insa refuza reparatia gratuita, pe motiv ca produsul nu are certificat de garantie original. 

Intors la firma de la care l-a cumparat, cumparatorul ramine practic cu buza umflata, sugerindu-i-se ca alta data sa fie mai atent la ce si cum cumpara. „Asa ne-au venit si noua de la importator. N-avem ce face”, este scuza invariabila primita de client. 

Pentru a nu fi pacaliti, asigurati-va ca produsele electronice si electrocasnice sunt insotite de un certificat de garantie valid. 

Doar produsele originale vandute pe piata din Romania si insotite de un certificat de garantie valid pot face obiectul solicitarilor de asistenta de tip service.

Certificatele de garantie valide trebuie sa cuprinda datele despre achizitie, taloanele si conditiile de garantie. De asemenea, ele trebuie sa prezinte in mod obligatoriu semnatura si stampila companiei si termenul de garantie tiparit pe certificatul de garantie. 

„Factorii care contribuie la dezvoltarea acestui fenomen sunt: puterea scazuta de cumparare a consumatorilor; dorinta acestora de a achizitiona produse de marca la preturi scazute; gradul scazut de informare in legatura cu modul de apreciere a calitatii produselor (serviciilor)” declara Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

[b]Ce trebuie sa verifici cand cumperi un produs electronic[/b]

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor a intocmit un ghid de achizitie. Potrivit expertilor, in situatia contrafacerilor grosolane, cumparatorii trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:

– pretul produselor contrafacute este mult mai mic, cu 10-50%, comparativ cu cel al produselor originale, deoarece falsificatorii urmaresc ca produsul falsificat sa se vanda mult mai repede decat cel original;

– produsele falsificate se comercializeaza in majoritatea cazurilor la tarabe, boutique-uri, bacanii etc., locuri accesibile pentru consumatorii ocupati (fara prea mult timp liber alocat cumparaturilor);

– produsele falsificate nu sunt insotite de documente cum ar fi: declaratia de conformitate, carte tehnica, instructiuni de folosire, certificat de garantie, bon fiscal;

– ambalajul produselor falsificate este realizat din materiale de slaba calitate, iar calitatea imprimarii informatiilor de pe ambalaj (eticheta) este slaba datorita folosirii unor cerneluri de calitate inferioara;

– informatiile de pe ambalaj (eticheta) sunt incomplete (lipseste adresa producatorului sau in cele mai multe cazuri se ofera un numar de mobil sau o casuta postala, nu se face referire la standardul de produs, compozitia produsului este incompleta etc.);

– unele caracteristici organoleptice (culoare, miros, textura, consistenta, gust, aroma, limpiditate, luciu etc., caracteristice pentru fiecare produs) ce pot fi identificate cu ajutorul simturilor (vizual, olfactiv, gustativ, tactil) nu sunt specifice produselor respective;

– asemanarea denumirii unor marci de produse (servicii) prin suprimarea sau adaugarea unei litere, a unei cifre, a unui sufix (de exemplu „Reabok” in loc de „Reebok”, care este produsul original de incaltaminte sport);

– absenta la unele produse a unor elemente de siguranta (care atesta ca acel produs este original): holograma;

– eticheta de radiofrecventa – de grosimea unei foi de hartie ce are incorporat un circuit integrat si o antena; fire textile de siguranta – vizibile numai in domeniul razelor ultraviolete; codul de bare etc.