- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Sebastien Delen, Ubisoft: Criza ajuta industria de jocuri video

08 Dec, 00:01 • mihaela.tudorancea
Sebastien Delen, managing director al producatorului de jocuri Ubisoft, a vorbit intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro despre piata de jocuri video din Romania si despre motivele pentru care crede ca acest segment va fi ajutat de criza financiara.
Sebastien Delen, Ubisoft: Criza ajuta industria de jocuri video

DailyBusiness.ro

: Cum credeti ca a afectat criza financiara piata de jocuri video atat in Romania cat si pe plan mondial?
Sebastien Delen: Nu cred ca piata de jocuri video a fost influentata in vreun fel de criza financiara. In aceasta perioada oamenii care sunt afectati direct nu mai fac calatorii prea dese, nu mai ies atat de mult in oras, deci stau acasa, asa ca acasa au de ales intre a se uita la televizor si a se juca. Evident, nu suntem deloc afectati. Cred ca industria de jocuri video va fi chiar mai puternica dupa trecerea crizei.

DB: Sunt jocurile la fel de bine vandute si in Romania?
SD: In general, nu contam prea mult pe veniturile din vanzarile de jocuri in Romania. Daca luam in considerare ca estimam sa vindem la nivel global 2 milioane de unitati din jocul Tom Clancy Hawx, care va fi lansat in februarie, in Romania nu vom depasi numarul de 10.000 de unitati. Deci Romania reprezinta o parte foarte mica din vanzarile de jocuri ale Ubisoft.

DB: Din cauza pirateriei?
SD: Da, cred ca pirateria afecteaza foarte mult. In aceeasi masura si pretul jocului, care este destul de ridicat. Oamenii in trecut nu-si permiteau sa cumpere o consola. Dar lucrurile se schimba.

DB: Care este cel mai bine vandut joc dezvoltat in Romania?
SD: Blazing Angels, care s-a vandut in peste 1 milion de unitati. In Romania s-a vandut in jur de 5.000 de unitati.

DB: Cum se va dezvolta piata autohtona de jocuri?
SD: Estimam ca va creste cu 30% anul viitor, depasind media pe plan mondial de 20%. Pentru ca piata de video din Romania este un pic in urma si trebuie sa recupereze. Credem insa ca oamenii vor fi mai corecti si vor incepe sa cumpere jocurile.

DB: Prin reducerea pirateriei? Cum veti face asta?
SD: In primul rand, la reducerea pirateriei vor ajuta foarte mult jocurile online. Aici ai nevoie de copii originale pentru a putea sa accesezi toate optiunile.

DB: Cum va evolua numarul de angajati ai Ubisoft Romania?
SD: Planuim sa recrutam pana la 1.000 de angajati in 2009, pe plan mondial. O mare parte din acest numar de angajati revine in zona Europa de Est si in Romania. Planuim sa angajam pana la 200 de developeri in Bucuresti si Craiova in 2009.

DB: Ce procent din jocurile dezvoltate de Ubisoft sunt testate in Romania?
SD: Circa 80% din jocurile dezvoltate de Ubisoft in toata lumea sunt testate in studioul de la Bucuresti. Principala platforma de teste se afla aici. Echipa este foarte buna. In prezent avem 300 testeri in Bucuresti, iar echipa va creste la 400 in urmatoarele luni.

DB: Cati angajati aveti in total in Romania la Ubisoft si Gameloft?
SD: Un pic peste 1.200 angajati. Dar cele doua companii sunt de fapt companii separate. Singura lor legatura este actionarul majoritar. In rest ele au strategii diferite.

DB: Cati angajati aveti la noul studio din Craiova?
SD: In Craiova, avem 20 de angajati. Iar pana la sfarsitul anului vom angaja inca pana la 50 de developeri. Vom vedea cum se descurca echipa, iar in primavara vom lua o decizie daca sa ne mai extindem sau nu.

DB: Mai deschideti si alte studiouri?
SD: Luam in considerare deschiderea de noi studiouri in alte orase din tara. Iasi ar putea fi o oportunitate foarte buna. Am participat la niste targuri de joburi acolo si candidatii sunt foarte buni. Iarna asta vom analiza posibilitatile si in primavara vom lua o decizie finala. Nu e usor sa deschizi noi studiouri.

DB: Care este investitia intr-un studio?
SD: In Craiova am investit doar in hardware, angajati si tehnologie 100.000 de euro anul acesta. Dar este doar o mica parte din investitie.

DB: Cate jocuri sunt dezvoltate in Romania?
SD: In prezent, in Bucuresti se dezvolta 5 jocuri. Unul dintre acestea, Tom Clancy Hawx, va fi finalizat la sfarsitul anului si va intra pe piata in februarie. Este un joc foarte promitator, cum spuneam, si ne asteptam sa vindem foarte multe unitati, mai ales in Europa de Est.