- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Stefanos Theocharopoulos: De la culegator de piersici la CEO Cosmote Romania

14 Oct, 00:01 • emanuel.ceciu
Intr-un interviu in care DailyBusiness a incercat sa "developeze" cat mai mult din personalitatea CEO-ului Cosmote Romania, Stefanos Theocharopoulos a vorbit despre evolutia si planurile companiei, viziunea sa asupra Romaniei si potentialului de afaceri de aici, despre pasiunile sale, primul job, dar si-a exprimat si pareri despre concurenta si piata telecom.
Stefanos Theocharopoulos: De la culegator de piersici la CEO Cosmote Romania

DailyBusiness.ro

: De cat timp sunteti in Romania, ce parere v-ati format despre aceasta tara?
Stefanos Theocharopoulos: Locuiesc in Romania din ianuarie 2008 (a preluat conducerea Cosmote la inceputul acestui an – n.r.). De la an la an am vazut cum Romania evolueaza, mai putin ca trafic, care uneori este infernal. Intre Grecia si Romania sunt foarte multe similitudini, mai putin limba. In rest, ca stil de viata, ca oameni, ca atmosfera, in general, sunt doua tari inrudite, as spune. Am trait in Olanda, Germania sau Anglia, si acestea nu se aseamana atat de mult cu Romania sau Grecia.

DB: Ce hobby-uri aveti?
ST: Sa conduc offroad, aventurile, adrenalina, desi nu prea mai am timp de asa ceva. Imi place muntele mai mult decat marea. De asemenea, imi place muzica – Creedence Clearwater Revival este una dintre formatiile mele preferate -, am o colectie destul de mare de discuri de vinil, muzica aceea am incarcat-o pe CD-uri pe care le ascult des. Conduc un Audi TT.

[quote]Viitorul va fi luminos, dar nu portocaliu[/quote]
DB: Apropo de muzica, aveti vreo formatie romaneasca preferata?
ST: Din nefericire, pana in prezent, nu am apucat sa aprofundez muzica romaneasca cum poate merita. Nu stiu decat doua melodii care-mi plac, una este ceva de genul „Tornero” si alta ceva cu SMS, dar nu stiu exact cum se numesc sau cine le canta.

DB: Sunteti casatorit, aveti copii?
ST: Nu sunt casatorit si nu am copii.

DB: Care este culoarea pe care o preferati?
ST: Albastru.

DB: Deci nu verde?
ST: (razand) M-ati prins. Albastru, pentru ca este culoarea tarii mele.

DB: Care a fost cel mai prost platit job pe care l-ati avut vreodata?
ST: Mi-am inceput cariera in telecom culegand piersici. Glumesc, in telecom am intrat in 1992. Primul meu job, pe la 15-16 ani, a fost sa culeg piersici dintr-o livada din Grecia, pentru export, in timpul verii. Provin dintr-un oras dintr-o zona deluroasa.

DB: Ce actori va plac cel mai mult?
ST: Jennifer Aniston, desi nu o cunosc personal. Este simpatica, tatal sau este de origine greaca si serialul meu preferat este Friends („Prietenii tai” – n.r.). Imi mai place Seinfeld, desi nu am apucat sa il vad si in Romania la televizor. Personajul meu preferat din Seinfeld este Kramer.

DB: Cum erati descris in adolescenta, la „varsta formarii”?
ST: Eram un copil usor de stapanit, foarte comunicativ, curios, cautand noi „challenge-uri”. In mare parte sunt la fel si acum, nu iau deloc lucrurile „de-a gata”, imi place sa descopar si sa analizez destul de mult unele situatii sau idei.

DB: Va descrieti ca o persoana ambitioasa. Este una dintre ambitiile d-voastra sa aduceti Cosmote in urmatorii doi ani pe locul doi, dupa Orange Romania, ca numar de clienti (dupa cum se estimeaza intr-un studiu recent ca s-ar putea intampla – n.r.)?
ST: (razand) Deci intai vin intrebarile usoare, ma faceti sa zambesc, apoi incercati sa ma „prindeti”?

DB: Ca sa va ajut, puteti raspunde simplu, cu „da” sau „nu”.
ST: Nu pot raspunde asa, insa pot spune ca nu sunt genul de om care sa isi impuna target-uri de genul acesta. Imi vad de job-ul meu cat de bine pot, si target-urile vin pe parcurs. Puteti spune ca ma ghidez dupa dictonul „Viata este ceea ce se intampla cat timp suntem ocupati sa ne facem alte planuri”. Imi impun in fiecare zi mici target-uri insa, pe care incerc sa le indeplinesc. In legatura mai directa cu intrebarea, pot sa mai spun ca dorim sa devenim „operatorul preferat” de catre cei mai multi clienti, si acest lucru deja se intampla. O sa continuam in acelasi trend.

Mai multi clienti business si WAP in 2009

DB: Pe ce va veti axa in 2009?
ST: Ne vom axa mai mult pe cresterea bazei de clienti business. In prezent, ponderea clientilor de afaceri din totalul clientilor nostri este cam la fel ca la principalii nostri concurenti, Orange si Vodafone Romania, dar dorim sa marim numarul acestora. De asemenea, ne intereseaza dezvoltarea tehnologiei de acces mobil la Internet WAP (Wireless Application Protocol), concentrandu-ne si pe dezvoltarea retelei de retail si servicii. Reiterez ambitia noastra de a atinge EBITDA pozitiv pentru intreg anul 2008. De asemenea, vom introduce pana la finele anului si posibilitatea de a plati facturile online.

DB: Pe ce segmente considerati ca mai trebuie sa creasca Cosmote?
ST: In aceasta industrie nu poti spune ca „am atins un varf si suntem perfecti”, intrucat sta in natura umana ca oricine sa ceara mai mult, iar noi trebuie sa satisfacem clientii. Fiecare companie telecom trebuie sa creasca in continuu, mai ales in conditiile in care piata din Romania este foarte foarte competitiva. De obicei, intr-o tara exista circa 3 concurenti telecom, in Romania sunt 6.

[quote]Viata este ceea ce se intampla cat timp suntem ocupati sa ne facem alte planuri[/quote]
DB: Ce parere aveti despre viitorul pietei telecom din Romania?
ST: (razand) Viitorul va fi luminos, dar nu portocaliu (in original – „The future is bright, but not orange”, referindu-se la cel mai mare jucator de pe piata de telefonie mobila autohtona – n.r.). Lasand gluma la o parte, desi marjele de profit sunt in scadere si concurenta este mare, piata telecom este una cu un potential imens. Broadband-ul este in crestere, vocea la fel, pregatim si noi lansari de servicii, atat cu Romtelecom cat si singuri.

DB: A afectat in vreun fel criza economica internationala afacerile Cosmote in Romania?
ST: Pana in prezent nu a fost afectata nicio companie din acest sector, dar toti ar trebui sa fie foarte atenti. Nu stim inca sigur ce efecte ar putea sa aiba in viitor, in urmatoarele sase luni, un an sau chiar doi, este prea devreme sa speculez, dar cred ca Romania nu va fi atat de afectata ca alte state mai dezvoltate.

DB: Ce respectati cel mai mult la concurentii directi ai Cosmote?
ST: Referindu-ma in special la Orange si Vodafone, acestea sunt doua companii multinationale puternice, au in spate performante notabile si dovedite, au si tehnologii si cunostintele necesare sa le foloseasca. Sa ne confruntam de la egal la egal cu Orange si Vodafone este foarte incitant.

DB: Nu am mai auzit de iMode in ultimul timp, ce se mai intampla cu aceasta tehnologie?
ST: Suntem satisfacuti de iMode, dar, intr-adevar, trebuie sa insistam mai mult pe acest serviciu. In curand o sa lansam o noua platforma software pentru acest serviciu, adaptata pietei din Romania.

DB: Romtelecom urmeaza sa lanseze servicii de telefonie mobila. Nu va influenta negativ afacerile Cosmote acest lucru?
ST: Sub nicio forma, intrucat Romtelecom are alt target, pe frecvente diferite. Din contra, Cosmote si Romtelecom continua sa lanseze oferte comune, urmand ca pana la finele anului sa avem o oferta comuna care se va adresa tuturor segmentelor de piata.

DB: Ce investitii aveti, in afara de telecom?
ST: Imi place sa diversific, sa diminuez riscul. Investesc la bursa, dar nu sume mari, in Grecia. La BVB nu joc. Imi place mai mult sa urmaresc cum evolueaza bursele mondiale.