- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Telefoanele importate in Romania pe cai \”ocolitoare\” reprezinta 15-20% din total

31 Jul, 12:05 • mihaela.tudorancea
La nivelul intregii piete de telefoane, piata gri reprezinta 15-20%, dar pe segmentul telefoanelor mid si high-end urca pana la 35% anul acesta, a spus pentru DailyBusiness.ro Doru Oraselu, marketing manager al Hat Group, distribuitorul de telefoane Samsung in Romania.
Telefoanele importate in Romania pe cai \ocolitoare\ reprezinta 15-20% din total

Acesta a explicat ca telefoanele provenite din piata gri, desi nu sunt false, contrafacute, sunt importate pe cai paralele destinate altor piete, astfel ca ar putea sa apara probleme de soft sau de hardware.

„Pe segmentul high-end, de exemplu, unele modele nu au intrat in Romania decat prin piata gri. De aceea este la un nivel atat de ridicat”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Doru Oraselu, marketing manager al Hat Group.

„Multi oameni nu realizeaza ca telefoanele nu sunt ca televizoarele. Nu le iei, le bagi in priza si merg. Sunt personalizate pentru anumite piete, atat din punct de vedere hardware cat si software. In momentul in care l-ai scos din conditiile de retea de-acolo, lucrurile pot sa difere destul de mult si telefonul nu functioneaza la intreaga capacitate. In momentul in care sunt aduse aici sunt decodate ilegal si depinzand de modalitate in care se face acest lucru si de soft, inclusiv decodarea poate dauna telefonului”, a explicat Oraselu.

Potrivit acestuia, rata medie de schimbare a unui telefon, in Romania, era, anul trecut, de 18 luni. In prezent, aceasta se poate extinde pana la 24 de luni.