- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Unul din cei mai mari exportatori pleaca din Romania: Nokia inchide fabrica de la Cluj

29 Sep, 10:13 • razvan.codorean
Concernul finlandez Nokia a decis inchiderea fabricii de telefoane mobile de la Jucu, din judetul Cluj. Decizia va fi pusa in practica pana la finele anului. 2.200 de angajati vor fi disponibilizati si vor primi salarii compensatorii.
Unul din cei mai mari exportatori pleaca din Romania: Nokia inchide fabrica de la Cluj

Nokia afirma ca va inchide fabrica din Cluj intrucat fabricile Nokia de mare volum din Asia asigura beneficii mai mari in privinta proximitatii si eficientei.

Potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii de companie, “intentia de a inchide fabrica din Cluj, impreuna cu ajustarile din cadrul operatiunilor de distributie si livrare vizeaza aproximativ 2.200 de angajati”.

„Schimbarile planificate in cadrul diviziei Location & Commerce ar putea afecta aproximativ 1.300 de angajati. Aceste reduceri de personal vin in completarea masurilor anuntate in aprilie si sunt programate sa se produca pana la sfarsitul anului 2012”, se mai spune in comunicat.

“In conformitate cu valorile companiei, Nokia va oferi angajatilor afectati de reducerile planificate un program complex de sprijin. Nokia ramane hotarata sa acorde sprijinul sau pentru angajati si comunitatile locale pe parcursul acestei schimbari dificile”, mai afirma Nokia.

Decizia face parte din strategia Nokia de ajustare a capacitatilor de productie si revigorarea operatiunilor de productie.
[quote=Stephen Elop, presedinte si CEO al Nokia]Trebuie sa facem pasi durerosi, dar necesari, pentru a alinia forta de munca si operatiunile cu directia noastra de evolutie[/quote]
“Masurile sustin atat executia strategiei companiei, cat si realizarea obiectivelor privind economiile, anuntate la inceputul acestui an, tintind de asemenea cresterea eficientei si vitezei organizatiei”, afirma Nokia.

“Inregistram un progres solid catre indeplinirea strategiei noastre iar aceste noi schimbari planificate ne vor ajuta sa ne pozitionam ca un jucator mai dinamic, mai indraznet si mai eficient”, a spus Stephen Elop, Presedinte si CEO al Nokia.

Grupul finlandez Nokia a inceput productia la Nokia in februarie 2008, dupa o investitie de 60 de milioane de euro.

Primele reactii dupa inchiderea fabricii Nokia

Decizia Nokia de a inchide fabrica din Cluj a fost anticipata de premierul Emi Boc. In sedinta de guvern de aseara, prim-ministrul a declarat ca „exista un risc major de delocalizare a unor investitii multinationale din Romania, deoarece criza economica accentueaza competitia globala, si ca Guvernul trebuie sa fie pregatit ca, intr-o asemenea eventualitate, sa atraga alte investitii straine in tara”.

Premierul a spus ca va prelua in coordonare directa Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine.

 „Am observat ca, daca lasam mecanismul birocratic sa isi faca de cap, investitorii isi iau intentiile si pleaca acasa, si iau banii cu ei de asemenea. Suntem intr-o competitie globala, iar criza economica accentueaza aceasta competitie globala. Exista risc major de delocalizare a unor investitii multinationale din Romania sau din Europa si sa plece in alta parte. Trebuie sa avem grija ca, intr-o asemenea eventualitate, oricand sa fim pregatiti sa atragem alte investitii straine in Romania”, a afirmat premierul, in sedinta de Guvern.

Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, a declarat, joi, ca spera ca inchiderea fabricii Nokia sa nu fie „definitiva”.

„Imi pare rau ca se va inchide Nokia, regret aceasta decizie si totusi mai sper sa nu fie una definitiva. Plecarea Nokia afecteaza bugetul local al comunei Jucu, in conditiile in care incasam din taxe si impozite cateva milioane de lei pe an”, a spus Pojar, citat de Mediafax.

Pe primul loc in topul exporturilor romanesti in primele 6 luni s-au aflat telefoanele mobile Nokia, care au ajuns la o valoare de aproape 934 milioane de euro, potrivit datelor INS, citate de Money.ro.