- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Câți bani câștigă lunar un avocat, în România. Noua competență pe care o caută casele de avocatură la proaspeții absolvenți de Drept

10 Oct, 23:28 • Stefan Simion
Anual, zeci de mii de români termină universități cu specializare în Drept. Majoritatea aleg fie să devină procurori sau judecători, fie avocați. Magistrații sunt bugetari, în timp ce avocatura este o profesie liberală. Astfel, veniturile vin exclusiv din onorarii de la clienți, ori de la SAJ, dacă sunt „avocați din oficiu".
Câți bani câștigă lunar un avocat, în România. Noua competență pe care o caută casele de avocatură la proaspeții absolvenți de Drept

Se spune că niciodată nu s-a murit de foame din profesia de avocat sau de medic. Acest aspect este valabil și în 2022.

În București, în casele de avocatură, un avocat aflat la început de carieră câștigă în jur de 3.000 de lei, în timp ce un senior poate încasa peste 7.000 de lei net, potrivit unei analize România TV.

Ce salariu primește un avocat, în București, de fapt:

  • Avocat junior, fără experiență: 2.500 – 4.000 RON net;
  • Avocat cu minimă experiență, 1-3 ani: 5.000 – 6.000 RON net;
  • Avocat senior, cu peste 4 ani experiență: + 7.000 RON net. 

 

Mari oportunități financiare pentru avocații din România

 

Dacă vorbim despre casele de avocatură, salariile avocaților diferă în funcție de experiența, competențele și aptitudinile juriștilor, de reputația instituției, de oraș, tipul programului (part-time/full-time), de modul în care candidatul negociază și de asemenea, se iau în calcul alte beneficii extrasalariale, menționează sursa citată.

De asemenea, casele de avocatură pun din ce în ce mai mult accent ca viitorii colaboratori să cunoască spațiul blockchain, spațiul crypto și stock market, potrivit anunțurilor de angajare. 

Cu timpul, avocații își pot deschide propriul cabinet de avocat, ori o societate de avocatură, fie pot deveni parteneri în cadrul unor instituții deja înființate. Prin intermediul unui business, veniturile pot crește substanțial, însă acestea diferă enorm, de la câteva mii de euro lunar, la câteva zeci sau sute de mii încasări, în funcție de speță, client.

În România, salariul mediu lunar net este de aproximativ 4.000 RON net, iar în București, de 5.100 RON net, potrivit datelor oficiale.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult