- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Banii cash vor dispărea. Avertismentul unui avocat pentru români: „Bucurați-vă de foșnetul bancnotelor, până încă mai puteți!”. Ce pericole presupune trecerea la portofelul digital

10 Oct, 19:49 • stefan.neacsu
Un avocat din România avertizează: banii cash vor dispărea, în curând. Aceștia vor fi înlocuiți în totalitate cu cei virtuali, iar portofelele digitale vor fi atent monitorizate de guverne. 
Banii cash vor dispărea. Avertismentul unui avocat pentru români: „Bucurați-vă de foșnetul bancnotelor, până încă mai puteți!. Ce pericole presupune trecerea la portofelul digital

Banii cash ar putea dispărea, în câțiva ani. Tranziția totală la monedele virtuale va crea o mulțime de oportunități, dar și de vulnerabilități pentru cetățeni, atenționează avocatul Vernica Dobozi, fost judecător.

„În favoarea utilizării banilor electronici:

  • Mai puține furturi din buzunare pentru că nu există bani tangibili de furat;
  • Schimb valutar mai ușor în timpul călătoriilor internaționale;
  • Eficient în manipularea, stocarea și depunerea banilor de hârtie;
  • Gestionarea numerarului costă bani precum depozite, dulapuri etc.;
  • Mai puțină spălare de bani, deoarece există întotdeauna o urmă de hârtie digitală.

În defavoarea utilizării banilor electronici:• În timpul încălcării datelor, dacă toți banii dvs. sunt luați prin fraudă, atunci nu veți avea bani pe care să vă bazați;• Șansele de a scurge informații personale la o posibilă încălcare a datelor;• Nu toată lumea are un cont bancar pentru a se bucura de bani fără numerar;• Adevărul universal este că banii virtuali sunt mai greu de economisit decât banii fizici;• Tentația de a cheltui excesiv poate crește”

, a notat avocatul Veronica Dobozi, pentru Juridice.ro.

 

Avertismentul avocatului român, cu privire la portofelul digital și dispariția banilor cash

 

În opinia avocatului, cei care nu vor face tranziția la portofelul digital vor rămâne izolați.

„Cel mai mare risc însă pentru cetățeanul obișnuit este posibilitatea ca un guvern rău intenționat (scuze pentru pleonasm) să poată controla fiecare persoană, controlându-i banii. Cât timp există cash, există libertate. Banii electronici pot și șterși virtual, limitați, poate fi controlată sursa lor, destinația lor, pot fi distribuiți în funcție de un credit social (cât de bine se conformează cetățeanul regulilor care i se impun) etc.

De curând, Federal Reserve Bank (banca centrală a SUA) a lansat un nou concept: „moneda digitală a băncii centrale” („Central Bank Digital Currency (CBDC)”). Totul este digital, „urmăribil”/“programabil”. În plus, o recentă știre ne anunță că“peste 80% dintre băncile centrale au luat sau iau în considerare lansarea unei monede digitale, potrivit indicelui global PwC CBDC 2022 care analizează și clasifică cele mai importante proiecte ale băncilor centrale privind banii digitali.”

În multe privințe, “banii digitali programabili” ar fi o fantezie devenită realitate pentru economiști, care cred că economiile sunt conduse de comportamentul uman, iar comportamentul uman este condus de stimulente, care ar putea fi integrate în banii digitali.

 

„E posibil ca, în curând, nici merdenele calde nu veți mai putea cumpăra dimineața, în drum spre birou, decât electronic”

 

Evident, nu e nicio surpriză că mai ales sancțiunile pot fi ușor integrate în banii digitali. De exemplu, în utilizarea combustibililor fosili ar putea fi încorporată o suprataxă la nivel de TVA, în comparație cu utilizarea energiei verzi. Cumpărarea cerealelor cu zahăr poate crea un mic debit, în timp ce cumpărarea, de exemplu, de broccoli ar putea crea un mic credit. Cumpărarea unei arme, în schimb, sau a oricărui produs ce ar putea fi folosit ca armă, ar putea fi restricționată din start. Și așa mai departe.

Ei bine, este posibil ca, în curând, nici merdenele calde nu veți mai putea cumpăra dimineața, în drum spre birou, decât electronic. Așa că, bucurați-vă de foșnetul bancnotelor, până încă mai puteți!”, a mai transmis fostul judecător pentru site-ul juridic, citat de RomâniaTV.net.

În țara noastră, în ultimele luni, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a devenit din ce în ce mai vocală pe tema plăților electronice. Șefii instituției au cerut persoanelor fizice și juridice să achiziționeze bunuri și servicii cât mai des prin intermediul mijloacelor online, ori cu cardul.

De asemenea, în anul curent a fost accelerat și procesul de eliminare a bancomatelor. Mai exact, în 2022 au fost scoase sute de ATM-uri ale băncilor din România. Astfel, cei care vor să retragă bani cash trebuie să bată distanțe mult mai lungi, prin orașe.

Tags: