- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Despăgubirile în valoare de peste 60 de milioane de euro din dosarul Colectiv au fost plătite integral. Supravieţuitorii sunt dezamăgiţi de achitarea lui Piedone

22 Jun, 14:18 • Russo George
În ziua în care Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 4, a fost achitat de ÎCCJ în dosarul Colectiv, instanţa admiţându-i acestuia recursul în casaţie, unul dintre supravieţuitorii tragicului incendiu a declarat că despăgubirile dictate în acest caz au fost plătite integral, rămânând să fie achitate doar cheltuielile de judecată.
Despăgubirile în valoare de peste 60 de milioane de euro din dosarul Colectiv au fost plătite integral. Supravieţuitorii sunt dezamăgiţi de achitarea lui Piedone

Mihai Grecea, supraviețuitor al tragediei din fostul club bucureştean Colectiv, din anul 2015, a declarat pentru Gândul că toţi beneficiarii despăgubirilor şi-au primit banii, în afară de cheltuielile de judecată, care se plătesc separat, dar se arată extrem de dezamăgit de decizia ÎCCJ de a-l achita pe fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, condamnat iniţial la 4 ani de închisoare, din care a executat deja peste un an.

„Banii au fost livrați integral, mai sunt doar cheltuielile de judecată, care nu s-au plătit. Plata s-a făcut de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov către executori, iar de acolo, banii au ajuns la oameni”, a mai spus Mihai Grecea, pentru sursa citată.

Curtea de Apel București, prin decizia de condamnare din 12 mai 2022, a obligat ISU București-Ilfov ca, în solidar cu Primăria Sectorului 4 și cu șapte inculpați din dosarul ”Colectiv”, să plătească părților civile din acestă cauză daune morale, daune materiale și rente lunare, plus cheltuieli de judecată, în sumă totală cumulată de 299,46 milioane de lei.

Pentru ca cele două instituții condamnate să nu intre în colaps financiar, statul a suplimentat, în august 2022, bugetul Ministerului de Interne cu aproape 300 de milioane de lei, bani care au ajuns la ISU București-Ilfov, pentru plata despăgubirilor.

Mihai Grecea, după achitarea lui Piedone în dosarul Colectiv: „Nimeni nu mai poate avea încredere în justiția din România”

În ceea ce privește achitarea lui Cristian Popescu Piedone, Mihai Grecea susține că decizia este o palmă dată justiției.

„În momentul de față, nimeni nu mai poate avea încredere în justiția din România, câtă vreme trei instanțe dau soluții atât de diferite. Avem o dată o condamnare de 8 ani de la Tribunalul București, după aceea pedeapsă la jumătate, iar acum casare. Este ceva profund în neregulă cu justiția din România”, a mai spus Mihai Grecea, pentru Gândul.

Cristian Popescu Piedone, condamnat în mai 2022, în dosarul „Colectiv”, a fost pus în libertate miercuri, în urma unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care a casat condamnarea din urmă cu un an și o lună și a dispus achitarea fostului primar al Sectorului 4.

Piedone a avut câștig de cauză în recursul în casație depus la ICCJ în cazul sentinței din dosarul „Colectiv”. Aceasta este o cale extraordinară de atac, iar judecătorii instanței supreme au decis să anuleze pedeapsa de 4 ani pe care o primise fostul edil al Sectorului 4. El a fost eliberat după ce a executat un sfert din pedeapsă, respectiv 1 an din cei 4 dispuși prin decizia magistraților de la Curtea de Apel București.

Citeşte şi: Fără precedent. Comisia pentru statut a decis eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari