- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Poliţia militară preia din atribuţiile MAI. Ce prevede noul proiect de lege adoptat deja de Camera Deputaţilor

07 Mar, 14:35 • Cornel Ghimeșan
Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede că poliţia militară va prelua o parte de atribuţiile Ministerului Afacerilor Interne. Proiectul are ca obiect de reglementare organizarea şi funcţionarea poliţiei militare drept componentă specializată a Ministerului Apărării Naţionale, destinată să îndeplinească atribuţiile prevăzute de art. 36 alin.(1) din Legea nr. 346/2006.
Poliţia militară preia din atribuţiile MAI. Ce prevede noul proiect de lege adoptat deja de Camera Deputaţilor

Poliţia militară preia din atribuţiile MAI. Proiectul adoptat de Camera Deputaţilor prevede că atribuţiile poliţiei militare sunt stabilite, în principal, în următoarele domenii: respectarea şi menţinerea ordinii interioare şi a disciplinei militare de către personalul MApN, precum şi de către personalul militar străin participant la activităţi pe teritoriul naţional, conform acordurilor şi protocoalelor semnate la nivel de stat, sprijinul manevrei şi mobilităţii, al controlului şi îndrumării circulaţiei autovehiculelor şi coloanelor militare, asigurarea protecţiei personalului armatei, a securităţii obiectivelor militare şi a zonelor militare restricţionate din responsabilitatea Ministerului Apărării Naţionale, pe timp de pace, cercetarea infracţiunilor săvârşite de personalul militar din MApN, prin stabilirea atribuţiilor ofiţerilor care vor îndeplini, în cadrul parchetelor militare, sub conducerea şi coordonarea procurorilor militari, activităţi specifice organelor de cercetare penală speciale. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege, în timp ce Senatul este  forul legislativ decizional.

Citeşte şi: Lovitură pentru românii cu salarii mai mari! A fost anunțat pragul la care cresc contribuțiile

De asemenea, pe timpul participării la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în baza angajamentelor internaţionale asumate de România şi a mandatului naţional, structurile de poliţie militară ale Armatei României vor putea executa misiuni în cadrul acţiunilor de prevenire a conflictelor şi gestionării situaţiilor de criză în teatrele de operaţii respective, prevede proiectul: „Poliţia militară este componenta specializată a Ministerului Apărării Naţionale destinată să îndeplinească atribuţiile prevăzute de Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare”.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: „Nu pot să accept ca pensiile militarilor să fie considerate pensii speciale. Vom veni cu o lege care să treacă de CCR”

Conform unui amendament al comisiei de specialitate, ofiţeri din Ministerul Apărării Naţionale pot fi desemnaţi, cu avizul conform al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, să îndeplinească atribuţii de cercetare penală, ca organe de cercetare penală speciale, în cazul infracţiunilor săvârşite de personalul militar al MApN. În plus, potrivit unui alt amendament, în domeniul sprijinului manevrei şi mobilităţii, al controlului şi îndrumării circulaţiei autovehiculelor şi coloanelor militare, pe timp de pace, poliţia militară asigură însoţirea, paza şi protecţia coloanelor militare, româneşti sau străine, pe teritoriul naţional, cu sprijinul poliţiei rutiere în ceea ce priveşte respectarea normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice, având acces permanent la baza de date cu autovehiculele militare din Armata României şi a autovehiculelor şi maşinilor de luptă ale partenerilor aflate pe teritoriul naţional.

Poliţia militară preia din atribuţiile MAI

Structura, metodologiile şi procedurile pentru îndeplinirea atribuţiilor poliţiei militare în domeniile prevăzute prin prezenta lege se stabilesc prin ordine comune al procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCJJ, ministrului justiţiei, ministrului afacerilor interne, ministrului apărării naţionale, după caz.

Desemnarea ofiţerilor pentru dobândirea calităţii de organ de cercetare penală special, care au primit avizul conform al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în condiţiile art. 55 alin. (5) din Legea nr. 135/2010, cu modificările şi completările ulterioare, se efectuează prin ordin al ministrului apărării naţionale, potrivit proiectului. Necesitatea deţinerii sau obţinerii avizului de desemnare ca organ de cercetare penală special se prevede în fişa postului ca o condiţie necesară ocupării acestuia. La evaluarea profesională a organelor de cercetare penală speciale care se realizează de către şeful nemijlocit, se va ţine cont şi de referatul conducătorului parchetului militar sub conducerea şi controlul căruia îşi desfăşoară aceştia activitatea.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult