- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Botezatu despre afacerile in timp de criza: Ce ar face designerul daca ar fi in locul lui Boc?

20 Nov, 16:47 • razvan.codorean
Omul de afaceri din lumea modei Catalin Botezatu a reusit sa faca profit in 2009 si, mai mult, a facut angajari. Intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro, el explica cum a evitat falimentul si sugereaza politicienilor cateva solutii anti-criza.
Botezatu despre afacerile in timp de criza: Ce ar face designerul daca ar fi in locul lui Boc?

Botezatu spune ca are 120 de angajati si circa 30 de colaboratori. El are doua fabrici de confectii in Romania si inca una, deschisa in parteneriat, in Italia. Afacerile sale se ridica la circa 500.000 de euro anual.

„Sa faci afaceri in Romania anului 2010 este ca si cum ai juca ruleta ruseasca. Iti pui pistolul la tampla si tragi „, spune Botezatu. „Zilnic afli, de la unul, de la altul, ca a dat faliment, iti dispar furnizorii, ai probleme cu facturile, cererea s-a evaporat. Practic, despre nicio investitie nu poti sa anticipezi ca va face profit „.

DailyBusiness.ro:Daca situatia este atat de grava, cum de ati reusit sa supravietuiti?
Catalin Botezatu: Am citit, m-am informat, am invatat de la altii ca in vremuri de criza cel mai important este sa te diversifici. Sa iti imparti banii in cat mai multe business-uri, pentru a avea sansa sa iti iasa macar cateva dintre ele.

DB: O chestiune de manual economic.
C.B.: Da. Si care m-a salvat. Mai mult chiar, mi-a adus si profit, dovada ca m-am extins in Italia, unde am dezvoltat un business in parteneriat si, in plus, in tara, cred ca am fost singurul, daca nu printre putinii care au angajat. Magazinul online a mers poate cel mai bine. Am angajat 70 de oameni pentru afacerile mele din confectii. Nu conteaza cat am castigat, ideea e ca am supravietuit intr-o perioada in care falimentul e la ordinea zilei.

DB: Sunteti printre putinii care se pot lauda cu asta.
C.B.: Asta nu inseamna ca este usor. Dimpotriva. Va dau un exemplu. Am o fabrica de lenjerie. Mi-e foarte greu sa gasesc elastic, pentru ca multi distribuitori au dat faliment sau au crescut preturile. Eu nu imi permit sa majorez preturile, pentru ca n-as mai fi competitiv.

DB: Ati deschis o afacere in Italia. Ce v-a determinat sa va externalizati productia?
C.B.: Am preferat sa deschid o afacere acolo pentru ca mediul economic e mai predictibil. Stiu ce taxe am de platit, afacerile se realizeaza cu seriozitate, exista cerere. As fi vrut sa fac afacerea in tara, insa n-am avut de ales.
[quote=Catalin Botezatu, om de afaceri]Din pacate, nu se intelege faptul ca noi, oamenii de afaceri, oferim salariile romanilor. Daca guvernantilor putin le pasa, te intrebi daca merita sa mai faci afaceri aici[/quote]
DB: Multi investitori se plang ca Romania a ajuns cel mai prost exemplu de administrare macro-economica pe timp de criza. Din industria modei, cum se vede situatia din economie ?
C.B.: E un haos general. Romania se afla acum pe varful crizei, nimic nu este sigur. In plan fiscal, de exemplu, statul nu stie decat sa dea in cap firmelor, sa introduca cat mai multe taxe. Am ajuns sa platim la stat 60% taxe, practic muncim pentru stat, in loc ca acesti bani sa mearga in salarii si investitii. Poate cel mai frustrant este faptul ca nu ai cui sa te adresezi, ai senzatia ca Romania e o tara parasita.

DB: O tara parasita de investitori, probabil.
C.B.: Asta pentru ca nu exista autoritate. Cei care ar trebui sa faca legi, nu fac practic nimic. Nici Opozitia nu face nimic, pentru ca nu are curaj sa isi asume decizii. Daca ar fi avut solutii, ar fi venit cu ele. Si ne intrebam de ce, atunci cand vin in Romania sa deschida o afacere, strainii fac cale intoarsa si se duc in China. Am incercat sa aduc investitori aici, sa fac parteneriate, sa aduc marci importante, insa m-am lovit de birocratie, de absenta oricarui ajutor din partea autoritatilor.

DB:Un exemplu concret de piedica made in Romania ?
C.B.: Am destule. Va spun ca am angajat mai multe persoane cu handicap care, teoretic, beneficiaza de anumite reduceri de taxe, facilitati etc. Cand am fost sa le facem actele, ne-au plimbat pe drumuri de n-am mai stiut. Dupa 3 saptamani, am renuntat la ajutorul statului.
[quote=Catalin Botezatu, om de afaceri]A ajuns sa faci mai usor afaceri in China decat in Romania[/quote]
DB: Daca ati fi in locul lui Emil Boc, ce ati face concret pentru schimbarea situatiei ?
C.B.: In primul rand as readuce TVA-ul la 19%. Cresterea taxei a accentuat si mai mult blocajul in economie. Au crescut preturile intr-o perioada in care si asa cererea era la un nivel redus. Apoi m-as preocupa sa stabilesc un regim fiscal predictibil. Le cer firmelor 60% taxe. Ok. Insa 4-5 ani de acum incolo nu ma mai ating de ele. Pe de alta parte, in industria modei, in sectorul textilelor, as sprijini investitorii prin acordarea unor facilitati fiscale. Le-as oferi scutiri de taxe pe profit pe un an, pe veniturile angajatilor, CAS-uri etc. Va mai dau una. Romania este singura tara dintre cele care conteaza in care Guvernul nu sprijina industria modei. O prezentare de moda, un Fashion Week, aduce mai multa imagine pozitiva pentru Romania decat orice campanii de promovare construite pe bani grei. Solutii sunt multe, insa trebuie ca cineva sa le puna in practica.
[quote=Catalin Botezatu, om de afaceri]Romania se afla acum pe varful crizei[/quote]
DB: 2011, spun guvernantii, ar putea aduce mult asteptata revenire economica. Credeti in aceste estimari?
C.B.: Eu sunt un optimist prin definitie. Insa stiu sigur ca Romania nu va iesi singura din acest impas, fara ajutor. Grecii se vor duce inainte, noi vom ramane codasi. Si asta pentru ca, din pacate, cei de la putere nu isi asuma responsabilitati. In ceea ce ma priveste, voi continua sa fac afaceri, pentru ca nu ma mai pot opri, sunt intr-un fel de carusel, insa ma gandesc serios daca sa le fac aici sau sa le externalizez. Nu vreau sa fiu ultimul care stinge lumina. Am oferte din SUA, din Italia. Ma voi hotari la inceputul anului viitor. Am niste proiecte insa, sincer, imi este teama sa le incep.

In varsta de 44 de ani, Catalin Botezatu este unul dintre cei mai cunoscuti creatori de moda din Romania. In cei aproape 20 de ani de cariera, a lansat zeci de colectii de moda in tara si strainatate, cele mai mari vanzari inregistrandu-le cu produsele de lenjerie intima.

Cotat cu o avere de cateva milioane de euro, designerul este implicat in mai multe afaceri, de la productia de textile, show-biz (reteaua de cluburi si centre sportive Bamboo) la comercializarea de bijuterii si accesorii de lux.

Mai multe detalii despre biografia lui Botezatu puteti citi pe pagina sa personala.