Lifestyle

Bradul de Craciun, intre idealism si realitate: Cum se schimba mentalitatile in Romania

23 Dec, 00:03 • karina.popescu
Bradul impodobit este simbolul Craciunului. Fara el nu ne-am putea imagina sarbatorile de iarna, iar primitul si oferitul cadourilor nu ar mai avea acelasi farmec. Dar dincolo de magia unui singur brad stau multi ani rabdatori si multi bani cheltuiti. Citeste intr-un interviu DailyBusiness.ro cati brazi mai cumpara romanii, cati dintre acestia au crescut in pamant romanesc, care ar trebui sa fie de fapt suprafata ocupata de pepiniere speciale, dar si modul in care se schimba mentalitatile la noi in tara.
Bradul de Craciun, intre idealism si realitate: Cum se schimba mentalitatile in Romania

Pentru a creiona povestea reala a brazilor de Craciun pe care ii cumparam an de an, dar si povestea ideala a acestora, am stat de vorba cu Ovidiu Neacsu, directorul comercial al Silva Group Romania.

DailyBusiness.ro: Cum au evoluat in ultimii ani vanzarile online de brazi de Craciun, comparativ cu cele din offline? Care este trendul?
Ovidiu Neacsu: Vanzarile din online au crescut in fiecare an cu 20 – 25 %, in special pe seama brazilor cu radacina. Ceea ce ne bucura foarte mult. Trendul este crescator, fiind  incurajat de clientii din orase mai mici sau din mediul rural care cauta produse de calitate pe care nu le pot procura in comertul traditional din zona lor.

DB: La cat estimati ca vor ajunge vanzarile totale de brazi de Craciun in Romania anul acesta? Cum e aceasta cifra comparativ cu anul trecut?
OV: Estimez ca vanzarile totale de brazi de Craciun in Romania vor ajunge anul acesta la 200.000 de unitati (150.000 brazi Nordmann, restul din taieri din Romania). Dintre acestea, un procent din ce in ce mai mic revine celor proveniti din productia autohtona. Acest lucru se intampla, in principal, din cauza faptului ca vremea la noi nu este propice pentru productia de brazi pentru Craciun.

DB: Ce procent din brazii pe care ii vindeti provin din Romania? Cu cat sunt mai ieftini brazii pe care ii procurati de la pepiniere din Romania comparativ cu cei importati?
OV: Silva Group Romania a militat inca de la inceput pentru stoparea taierilor ilegale din padurile publice, incurajand clientii sa aleaga doar pomi de Craciun plantati si cultivati special pentru sarbatorile de iarna. De aceea, brazii comercializati de noi, atat in expozitiile cu vanzare, cat si prin Magazinul De Brazi (MagazinulDeBrazi.ro), sunt importati, in proportie de 100%, de pe plantatii private dedicate de pe intregul continent, din tari precum Danemarca, Austria, Germania sau Ungaria. Am ales sa importam pomii de Craciun deoarece in Romania nu se pot cultiva cu succes soiurile cu valoare comerciala care sa cuprinda criterii de calitate, simetrie si densitate. 

DB: Din informatiile dumneavoastra, care este suprafata totala aproximativa a pepinierelor speciale din Romania cu brazi de Craciun? De cati bani si de cat timp este nevoie pentru ca un brad provenit din aceste pepiniere sa fie vandut de Craciun? Care sunt zonele cele mai favorabile pentru pepiniere de acest tip? Considerati ca un asemenea business este profitabil in Romania?
OV: Pepinierele cu brazi din soiul Nordmann, cei mai cultivati si cautati brazi de pe piata europeana, se ridica undeva la 150 ha. Un brad de 2 m are nevoie de 8 ani de crestere in pepiniera, dintr-un puiet care avea deja 2 ani la plantare. Cheltuielile totale pentru 1ha de brazi sunt de aproximativ 15.000 – 18.000 euro pana la recoltare, iar suprafata minima ce trebuie plantata in fiecare an pentru ca afacerea sa devina sustenabila incepand cu primul an de recoltare, respectiv peste 8 ani, este de 30ha. 

Sunt de parere ca un asemenea business poate deveni profitabil in Romania, insa trebuie aleasa cu mare grija amplasarea plantatiei, deoarece soiurile cultivate sunt sensibile la temperaturile extreme (inghet sau seceta). Trebuie avut in vedere faptul ca piata din Romania nu este suficient de dezvoltata, iar o parte din productie ar trebuie sa ia si calea exporturilor.

DB: Cum arata preturile brazilor anul acesta? Dati-ne cateva exemple, in functie de soiul brazilor, inaltime, simetrie etc.
OV: Ca in fiecare an, oferim preturi pentru toate buzunarele. De exemplu, un brad pentru apartament de 1,75 – 2,50 m costa intre 59,99 si 300 de lei in functie de calitate, simetrie si culoare. De asemenea, preturile la brazii crescuti in ghiveci oscileaza intre 149  lei, pentru un brand Normandian, 0,50 – 0,60 m si 299 lei pentru un brad Normandian cu dimensiunile 1,25 – 1,50 m. 

DB: Ce ne puteti spune despre piata din Romania, comparativ cu tarile din Occident la acest capitol? Ce cumpara mai mult romanii si care este tendinta in afara – brazi de plastic, la ghiveci sau fara radacina? Observati o schimbare de mentalitate in Romania?
OV: Romanii cumpara in special brazi taiati pentru ca cei mai multi nu au unde sa planteze sau sa ingrijeasca brazii cu radacina. Insa observam o tendinta ascendenta de reorientare catre brazii crescuti in ghiveci de catre cei care au posibilitate sa ii planteze si sa ii ingrijeasca dupa aceea. Exista o schimbare de mentalitate in Romania, in sensul ca din ce in ce mai multi cumparatori realizeaza faptul ca un brad de plastic nu este in realitate si un brad ecologic.

DB: Multi spun ca investesc intr-un brad de plastic, din spirit ecologist, insa uita ca bradul pe care il cumpara este dintr-un material toxic pentru mediu. Cum vedeti un viitor mai „verde” din acest punct de vedere – un viitor in care de sarbatoarea Craciunului sa nu fie nevoie sa renuntam la mirosul de brad, dar pe de alta parte, mediul sa nu aiba de suferit din cauza despaduririlor? De ce suprafata ocupata de pepiniere ar fi nevoie in Romania pentru ca nevoia de brazi de Craciun sa fie acoperita anual, fara sa fie nevoie de importuri de brazi?
OV: Sunt de parere ca pepinierele cu brazi cultivati special pentru sezonul sarbatorilor de iarna, alaturi de brazii cu radacina reprezinta optiunile care impaca cel mai bine spiritul ecologist cu cel al amintirilor din copilarie legate de mirosul specific al bradului natural. 

O tendinta pe care am observat-o in ultimii ani este aceea ca romanii opteaza din ce in ce mai mult pentru achizitionarea brazilor la ghiveci. Pe langa faptul ca aceasta alegere sustine lupta impotriva taierilor ilegale de padure, brazii pot fi replantati si pot fi impodobiti cel putin doi-trei ani daca sunt respectate instructiunile de intretinere. Pentru a acoperi anual nevoia de brazi de Craciun in Romania, avem nevoie ca pepinierele sa ocupe in jur de 500 ha de plantatie, pentru o recoltare anuala de aproximativ 70 ha, la nivelul actual de absorbtie a pietei.