- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Cine conduce business-uri de zeci de milioane de euro poate sa preia si educatia propriilor copii

23 Jun, 19:26 • elena.olteanu
Panos Loukas este directorul general al companiei de constructii Edrasis, o firma care a inregistrat venituri de 25 mil. euro in 2008 in Romania, dar in timpul liber este si presedintele Asociatiei de Parinti a scolii grecesti "Atena" din Capitala, la care invata si doi dintre cei trei copii ai sai. Loukas (foto) nu este insa singurul business-man aflat in conducerea scolii.
Cine conduce business-uri de zeci de milioane de euro poate sa preia si educatia propriilor copii

Scoala este administrata de o asociatie de parinti cu experienta in managementul unor business-uri medii si mari. Vice-presedintele asociatiei de parinti este Sotiris Yannopoulos, directorul general al PepsiCo International pe Balcanii de est, iar secretarul asociatiei este directorul comercial al Stirom, Spiros Vamvakas. Din asociatie mai fac parte si Sotiris Karagiozidis managing partner HCS-Human Capital Solutions si Michas Petros, directorul general al Steelmet.

Membrii asociatiei au in total 13 copii, dintre care 10 sunt elevi ai scolii infiintate in septembrie anul trecut, ceilalti trei fiind inca prea mici pentru a fi inscrisi la gradinita sau la scoala.

In total, la cursurile scolii grecesti au fost inscrisi in anul scolar trecut 30 de elevi, dintre care 10 sunt chiar copiii membrilor asociatiei.

Scoala se adreseaza copiilor din comunitatile grecesti din Romania, celor proveniti din familii mixte – cu parinti romani si greci, dar in egala masura si copiilor romani.

[quote=Panos Loukas, general manager Edrasis Construct Group si presedintele Asociatiei Parintilor] Nu aveam nicio idee despre cum se conduce o scoala, insa acum avem experienta necesara, aproape am devenit profesori[/quote]
Scoala Greceasca „Atena” din Capitala, infiintata de Guvernul grec, cu ajutorul Ambasadei Greciei in Romania si operata de Asociatia Parintilor s-a infiintat dintr-un hobby, dar si din necesitatea comunitatii grecesti din Romania de a fi cat mai „acasa” intr-o tara straina.

Taxa pentru inscrierea unui elev in Scoala Greceasca a fost stabilita la 3.500 de euro anual, deoarece statul grec nu suporta costurile operationale ale unitatii, de aproximativ 300.000 de euro anual. Totusi, studiile sunt recunoscute de statul elen in Grecia. In viitor, Asociatia Parintilor are ca obiectiv sa achizitioneze sau sa construiasca o cladire pentru operarea acestei scoli, in prezent spatiul fiind inchiriat.

Costurile operarii scolii nu au putut fi acoperite numai din taxele scolare, asa ca s-a recurs si la sponsorizari. 15 la numar, iar printre companiile care au contribuit la functionarea scolii se numara Alpha Bank, care a donat pana in prezent 150.000 de euro, Stirom – aceeasi suma, Coca Cola, Star Foods, Cosmote sau Alexandrion Group.

Pentru parintii care nu-si pot permite sa plateaca costurile scolii, exista si burse acordate elevilor.

„Scolile private din Romania sunt foarte scumpe, in comparatie cu cele din regiune si din Grecia, lucru care m-a impresionat cand am ajuns in tara. Tarifele nu corespund cu nivelul de calitate al produselor oferite”, a spus Panos Loukas, presedintele Asociatiei Parintilor.

Profesorii care predau in scoala provin din Grecia si au fost repartizati in Romania de Ministerul Educatiei din Grecia, iar personalul administrativ este din Romania. Principalul criteriu de selectie al romanilor a fost experienta in mediul unei scoli.

[quote=Panos Loukas]Chiar daca voi parasi Romania, scoala va continua sa functioneze, este un proiect pe care il gandesc pe termen lung[/quote].
Panos Loukas, presedintele Asociatiei Parintilor este si general manager al companiei de constructii Edrasis Construct, cu activitati si in Romania.

Compania este prezenta in Romania din 2005 si a inregistrat in 2008 afaceri de 25 milioane de euro, iar pentru acest an se estimeaza un declin intre 35%-50% fata de anul trecut. Anul trecut firma avea 250 de angajati.

Romania este o tara extrem de atractiva pentru oamenii de afaceri greci, acestia fiind printre cei mai mari investitori in Romania, cu investitii estimate la peste 3,8 miliarde de euro pana in prezent. Peste 4.500 de companii grecesti isi desfasoara activitatea in toate sectoarele economiei, precum: telecomunicatii, servicii bancare, imobiliare, industria usoara sau grea si productie alimentara.