Salata de vinete este una dintre preparatele favorite ale românilor. Extrem de gustoasă și răcoroasă, ajunge să fie nelipsită de pe mesele gospodinelor, mai ales vara și toamna. Însă apare un mic inconvenient: gustul amărui pe care salata îl are de multe ori. Ce greșeală faci de nu iese așa cum îți dorești?
sunt printre cele mai folosite legume în bucătăriile din toată lumea. Deși apreciate pentru versatilitatea culinară, uneori capătă o aromă amară. Motivul este legat de prezența unor substanțe numite alcaloizi, compuși organici ce conțin azot.
În doze mici, aceștia au efecte benefice, inclusiv un rol de protecție împotriva anumitor tipuri de cancer. Însă acumularea lor în cantități mai mari, mai ales în vinetele prea coapte sau păstrate necorespunzător, poate fi dăunătoare, în special pentru persoanele care suferă de osteoporoză, artrită sau gută.
Primul și cel mai important pas constă în alegerea vinetelor cât mai tinere și proaspete, recoltate înainte să ajungă la maturitate și să își formeze semințele.
Nu uita să presari sare peste vinete înainte de a le găti. După ce le-ai curățat și tăiat, pe suprafața lor presară sare și lasă să acționeze 30 de minute, apoi clătește-le sub jet de apă rece și șterge-le cu un prosop de hârtie.
Coace-le corect – este indicat ca vinetele să fie coapte la cuptor.
Folosește ulei de măsline – alungă gustul amar. Una dintre cele mai frecvente greșeli ale românilor este alegerea uleiului. Mulți pun ulei de floarea-soarelui în salata de vinete, fără să știe că poate altera gustul, textura și îngreuna digestia. Deși acest ulei este cel mai des întâlnit în bucătăria românească, în cazul salatei de vinete, neutralitatea sa poate deveni un mare minus. Fiind bogat în acizi grași polinesaturați și cu o aromă fadă, uleiul de floarea-soarelui tinde să îngreuneze textura vinetei coapte, să-i accentueze amăreala și să îi confere un aspect lucios. Vinetele au o structură poroasă, absorbind cu ușurință orice grăsime adăugată, iar uleiul de floarea-soarelui, mai ales când este în cantitate mare, devinde predominant și „încarcă” gustul final.
Balansează gustul amar al salatei de vinete cu ajutorul anumitor ingrediente aromatice. Usturoiul, ceapa, roșiile și sucul de lămâie îmbunătățesc gustul salatei, oferindu-i un plus de prospețime și savoare.
O regulă de bază pe care este bine ca fiecare gospodină să o aibă în vedere atunci când prepară salata de vinete este raportul dintre cantitatea de vinete și cea de ceapă: pentru fiecare kilogram de vinete, este recomandat să se folosească o singură ceapă.