- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

În ce să înmoi stafidele pe care le pui la cozonacul de Crăciun. Trucul pe care ar trebui să-l știe oricine, îi dă o aromă deosebită

11 Dec, 22:54 • Cornel Ghimeșan
Cozonacul este simbolul culinar al sărbătorilor de iarnă. Toate gospodinele pregătesc în această perioadă acest desert delicios care e pe placul tuturor.
În ce să înmoi stafidele pe care le pui la cozonacul de Crăciun. Trucul pe care ar trebui să-l știe oricine, îi dă o aromă deosebită

Cozonacul are un aluat pufos și o aromă deosebită de vanilie, lămâie și rom. Ca să înmoi stafidele pe care le pui în cozonac există câteva trucuri extrem de eficiente.

Citește și Trucul care te salvează de mirosul de pește de pe mâini. Durează doar 5 minute

Poți înmuia stafidele în diverse lichide ca să devină mai fragede și aromate, cum ar fi:

  • Rom – oferă un parfum intens și o aromă distinctivă.
  • Esență de rom diluată cu apă – pentru o variantă mai ușoară.
  • Coniac sau lichior – adaugă o notă elegantă și aromată.
  • Suc de portocale – pentru o variantă fără alcool, dar cu aromă fructată.
  • Apă călduță cu zahăr sau vanilie – o opțiune simplă și rapidă.

Cum să faci cozonacul să fie cât mai pufos

  1. Pentru a avea un cozonac exact ca în copilărie, ca fel făcut de bunica, e nevoie să folosești ingrediente proaspete (făină de calitate, ouă proaspete, unt, lapte integral). Toate aceste ingrediente trebuie să fie la temperatura camerei.
  2. Nu uita să le cântărești bine ca să menții echilibrul în aluat.
  3. Cerne făina înainte de utilizare pentru a fi aerată, ceea ce va contribui la textura pufoasă a cozonacului.
  4. Prea mult zahăr nu te ajută, ci din contră, poate împiedica dospirea, așa că renunță la el în cantitate mare.
  5. Frământă aluatul până devine elastic și nu se mai lipește de mâini (aproximativ 20-30 de minute manual sau mai puțin dacă folosești un robot de bucătărie). Încorporează untul treptat, spre finalul frământării, pentru a ajuta la formarea unei texturi fine, potrivit Spynews.
  6. Aluatul trebuie lăsat să dospească într-un loc cald, ferit de curenți de aer rece. De preferat ar fi la temperatura de 24-26°C. Acoperă vasul cu un prosop curat sau cu folie alimentară. Aluatul trebuie să își dubleze volumul (aproximativ 1-2 ore, în funcție de temperatură).
  7. Umplutura nu trebuie să fie prea lichidă, ci trebuie evitată deformarea aluatului în timpul coacerii. Stafidele sau alte ingrediente trebuie distribuite cât mai uniform în aluat.
  8. Ai grijă să nu întinzi aluatul prea subțire fiindcă poate duce la ruperea cozonacului. Trebuie să rulezi strâns aluatul cu umplutura și să-l așezi în tavă bine ca să aibă loc să crească. Apoi lasă cozonacul la dospit alte 30 – 60 de minute.Aluatul ar trebui să ajungă aproape de marginea tăvii. Preîncălzește cuptorul la 180°C și coace cozonacii timp de 35-45 de minute.
  9. În cazul în care se rumenește prea repede, acoperă cozonacul cu o folie de aluminiu. Nu deschide cuptorul în primele 20 de minute pentru a evita scăderea temperaturii.
  10. La final unge cozonacul cu ou înainte să-l pui iar la cuptor pentru un aspect lucios și auriu. Deasupra pune zahăr tos sau migdale mărunțite ca să arate și mai bine.

Citește și Elena Merișoreanu, trucul pentru sarmale delicioase. „Le prepar în fiecare an pentru familie. Am mici secrete învățate de la mama mea”

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
IT-ul pierde teren. Energia fotovoltaică devine noul domeniu cu salarii în creștere și cerere uriașă de specialiști
IT-ul pierde teren. Energia fotovoltaică devine noul domeniu cu salarii în creștere și cerere uriașă ...
Atac ucrainean în adâncul Rusiei. Port strategic și rafinărie lovite de drone în aceeași noapte
Atac ucrainean în adâncul Rusiei. Port strategic și rafinărie lovite de drone în aceeași noapte
Primul weekend de iarnă aduce vânt extrem și temperaturi neobișnuit de ridicate. Cod roșu în Caraș-Severin
Primul weekend de iarnă aduce vânt extrem și temperaturi neobișnuit de ridicate. Cod roșu în Caraș-Severin
BEC cere ștergerea clipului filmat la Cotroceni cu Drulă, Nicușor Dan și Voiculescu: Material „cu caracter electoral ilegal”
BEC cere ștergerea clipului filmat la Cotroceni cu Drulă, Nicușor Dan și Voiculescu: Material „cu ...
Aproape 1.000 de angajaţi concediaţi după ce încă o fabrică din România se închide. Noi investitori ar putea revitaliza zona
Aproape 1.000 de angajaţi concediaţi după ce încă o fabrică din România se închide. Noi investitori ...
Guvernul a majorat valoarea nominală a tichetelor de masă. De când vor încasa angajaţii români mai mulţi bani
Guvernul a majorat valoarea nominală a tichetelor de masă. De când vor încasa angajaţii români ...
Daniel Băluță promite transparență, dar după alegeri: „Voi prezenta toate documentele despre averea familiei mele”
Daniel Băluță promite transparență, dar după alegeri: „Voi prezenta toate documentele despre ...
Drone militare neidentificate au vizat avionul Volodimir Zelenski înainte de aterizare la Dublin
Drone militare neidentificate au vizat avionul Volodimir Zelenski înainte de aterizare la Dublin
Vaticanul menține interdicția pentru diaconatul feminin, dar studiile continuă
Vaticanul menține interdicția pentru diaconatul feminin, dar studiile continuă
Tanczos Barna cere prudență: Sistemul Garanție-Returnare trebuie mai întâi să se stabilizeze
Tanczos Barna cere prudență: Sistemul Garanție-Returnare trebuie mai întâi să se stabilizeze
Apele Române: Distribuția apei în Prahova va începe doar după confirmarea analizelor DSP
Apele Române: Distribuția apei în Prahova va începe doar după confirmarea analizelor DSP
Avocatul Poporului cere reguli clare pentru pensiile românilor care au muncit în străinătatepensii
Avocatul Poporului cere reguli clare pentru pensiile românilor care au muncit în străinătatepensii
New York Times dă în judecată Pentagonul după retragerea acreditărilor și noile reguli restrictive pentru presă
New York Times dă în judecată Pentagonul după retragerea acreditărilor și noile reguli restrictive ...
Federica Mogherini demisionează de la conducerea Colegiului Europei după deschiderea unei anchete EPPO pentru fraudă
Federica Mogherini demisionează de la conducerea Colegiului Europei după deschiderea unei anchete EPPO ...
ONG-urile boicotează consultările ICCJ. Dialog selectiv și cu pensiile speciale ascunse sub preș
ONG-urile boicotează consultările ICCJ. Dialog selectiv și cu pensiile speciale ascunse sub preș
Dominic Fritz acuză PSD că politizează criza de la Paltinu: „Instituțiile au fost conduse de pile și amante”
Dominic Fritz acuză PSD că politizează criza de la Paltinu: „Instituțiile au fost conduse de pile ...
Poșta Română vrea să renunțe la livrarea pensiilor. „E o povară, nu un business sustenabil”
Poșta Română vrea să renunțe la livrarea pensiilor. „E o povară, nu un business sustenabil”
Scandal în Senat pe tema crizei de apă. Ședință transformată în duel politic între PSD și USR
Scandal în Senat pe tema crizei de apă. Ședință transformată în duel politic între PSD și USR