- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Mamele, urmatoarele pe lista austeritatii: Guvernul ar putea aduce indemnizatiile inapoi la 600 lei

24 Sep, 00:02 • razvan.codorean
Zilele indemnizatiilor de crestere a copilului, in forma generoasa care a fost introdusa acum doi ani (85% din salariul mamei), par sa fie numarate. Dupa ce a redus plafonul de plata cu 15% in iulie a.c., autoritatile pregatesc aducerea indemnizatiilor inapoi la 600 lei, declara, pentru DailyBusiness.ro, reprezentantii Asociatiei Mamelor, care vor sa dea statul in judecata.
Mamele, urmatoarele pe lista austeritatii: Guvernul ar putea aduce indemnizatiile inapoi la 600 lei

Declaratia de miercuri a premierului Boc privind necesitatea regandirii sistemului de indemnizatii de crestere a copilului a pus pe jar parintii din toata tara.

In prezent exista peste 200.000 de beneficiari care incaseaza lunar putin peste 70% din salariu dupa ce, pana in luna iulie, beneficiau de 85%. Guvernul a redus insa indemnizatiile, invocand faptul ca ”austeritatea trebuie sa fie pentru toti”, cum se exprima presedintele Traian Basescu, in discursul sustinut in fata Parlamentului.

Pentru beneficiari, anuntul premierului Boc a venit ca un semnal de alarma. Presedintele Asociatiei Mamelor, Maria Culescu, a declarat ca, cel mai probabil, Guvernul va reveni la fosta lege, ce prevede o indemnizatie lunara de 600 de lei.
[quote=Maria Culescu, presedinte Asociatia Mamelor]Premierului Boc nu ii mai pasa de copii, de viitorul acestei tari. Vor taia indemnizatiile ilegal, asa cum au facut si cu salariile[/quote]
”Vor sa anuleze legea din prezent si sa nu mai plateasca indemnizatii in functie de salariul castigat de parinte. Avem semnale clare ca acest lucru se va intampla. Am contactat deja cativa avocati si vom da in judecata statul”, a declarat Culescu, pentru DailyBusiness.ro.

Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale, statul a platit in luna august indemnizatii pentru 201.047 persoane, in total 180,7 milioane de lei. Asta insemna, in medie, un ajutor de 898 lei/beneficiar.

Daca ar reveni la indemnizatia de 600 lei/beneficiar, statul ar trebui sa plateasca 120,6 milioane de lei. Ar face astfel o economie de 60 milioane de lei in fiecare luna.

Intrebat despre aceasta varianta, Viorel Alexandru, presedintele Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale, a refuzat sa comenteze.

Consilierul premierului, Andreea Paul Vass, a declarat ca exista un grup interministerial care lucreaza deja la noua legislatie.

„Premierul a dispus sa se intruneasca un grup de lucru interministerial condus de Ministerul Muncii si care sa ne propuna un nou Cod de Asistenta Sociala pus pe baze mai corecte in favoarea persoanelor cu adevarat vulnerabile si sa curatam abuzurile din sistem. Aceasta propunere este operabila. Asteptam sa vina cu noua propunere in Guvern si pe baza ei se va lua o decizie finala”, a explicat, pentru realitatea.net, consilierul premierului.

Unde s-a taiat 15%, mai merg si inca 23 de lei in minus

Potrivit unor sesizari primite pe adresa DailyBusiness.ro, in luna septembrie au existat indemnizatii care au fost reduse, suplimentar, cu suma de 23 de lei, fara nicio informare prealabila sau explicatie.

Viorel Alexandru, presedintele Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale, a declarat ca a auzit de astfel de probleme, insa este sigur ca e vorba de cazuri izolate.

”Am dat spre analiza aceste situatii. Cred ca sunt cazuri izolate, care tin de modul in care au fost recalculate indemnizatiile odata cu reducerea de 15%”, a declarat Alexandru, pentru DailyBusiness.ro.

Insa faptul ca in mai multe cazuri semnalate apare suma de 23 de lei lasa putin loc variantei unei greseli de calcul.
[quote=Viorel Alexandru, presedinte ANPS]Daca beneficiarii au primit indemnizatii mai mici, este vorba de o greseala. Se vor recalcula[/quote]
”Si noi am primit asemenea sesizari. Le-am sfatuit pe mame sa se adreseze agentiei pentru a afla detalii. Cred ca e o decizie administrativa, nu un accident. Am inceput si noi sa strangem date si vom sesiza autoritatile”, a declarat Maria Culescu, de la Asociatia Mamelor.

Potrivit altor sesizari, statul intampina probleme si in plata alocatiilor de 200 de lei pentru copii. Unele mamici au sesizat faptul ca nu au primit banii, desi data de plata era 18 septembrie.

”Guvernantii considera aceste plati ca fiind o corvoada. Vor sa scape de indemnizatii. Premierul Boc a spus ca vor sa adopte practica europeana. Nu exista insa asa ceva. Fiecare stat isi protejeaza cetatenii cum tine de cuvinta”, a afirmat Culescu.

Cum se platesc indemnizatiile in alte tari

Potrivit datelor Comisiei Europene, ajutoarele pentru cresterea copilului difera de la o tara la alta.

In 12 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania, cuantumul indemnizatiei variaza in functie de varsta copilului, de veniturile realizate de parinti si chiar de tipul de contract de munca avut de parinte.

In unele state, precum Belgia si Franta se tine cont de intreruperea totala sau partiala a activitatii profesionale sau de nivelul deficitelor bugetare, relateaza Realitatea TV.

Belgia este de altfel si tara cu cea mai scurta perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului. Mamele stau acasa intre 3 si 6 luni. In aceasta tara, indemnizatia pentru mame se acorda in functie de perioada de activitate profesionala. Cuantumul lunar poate fi cuprins intre 342 si 685 de euro.

In Franta, cuantumul total al indemnizatiei este de aproximativ 530 de euro. Cuantumul partial este de 403 euro in cazul unei actitivati cu jumatate de norma.

In Austria, orice mama, indiferent ca a muncit sau nu, primeste aproximativ 15 euro pe zi, pana cand copilul implineste doi ani si jumatate. In cazul gemenilor, se acorda inca 50%.

In Bulgaria, indemnizatia se acorda pe o perioada de doi ani. Pentru primii trei copii, ajutorul este de 123 de euro pe luna.