- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Români de succes! După 10 ani de țări străine, au revenit acasă, unde au dat drumul la afaceri: „Dacă nu ieșim din zona de confort, nu avem cum să creștem și să ne dezvoltăm profesional”

11 Jul, 14:10 • Stefan Simion
Dintre milioanele de români plecați în străinătate, la muncă, există și povești fericite ce se concretizează cu repatrieri. Soții Moinea cunosc acest lucru din plin.
Români de succes! După 10 ani de țări străine, au revenit acasă, unde au dat drumul la afaceri: „Dacă nu ieșim din zona de confort, nu avem cum să creștem și să ne dezvoltăm profesional

Paul și Petra Moinea au muncit timp de un deceniu în Italia și Malta, dar au revenit în țara de origine pentru a pune bazele unei afaceri de succes, scrie PlayTech.

Soții Moinea au venit cu „know-how-ul” din afară, pentru a se lansa în HORECA. Ei au deschis un restaurant cu specific mediteranean, numit Alessandro’s și un specific românesc, Plai.

Cei doi îndrăgostiți și parteneri de afaceri au plecat din România în primăvara anului 2009, în plină criză economică, la scurt timp după aderarea țării noastre în UE. Cinci ani au stat în Italia soții Moinea.

Paul Moinea a învățat tainele gastronomiei la o școală privată din Roma. Profesorul său i-a oferit oportunitatea de a lucra în restaurant, românului.

Aventura a continua în Malta, unde Paul a descoperit multe alte lucruri spectaculoase, pe care avea să le pună în practică.

„Aici am învățat să gătesc mâncare thai, mexicană, multe dish-uri cu influențe arabe, Malta fiind un conglomerat de nații și culturi. Chiar dacă este o țară mică, este foarte cosmopolită, cu mici comunități de expați, cea mai mare mare fiind de italieni, în special sicilieni.

Au fost niște ani faini, în care am crescut profesional și spiritual, mi-am făcut prieteni din diverse țări, am devenit mai tolerant, și mai cumpătat.

În tot acest timp, am călătorit în Europa, pentru diverse experiențe profesionale, ca de exemplu Intercontinental Amstel Amsterdam, sau Irlanda, unde am poposit timp de 11 luni”, a povestit bărbatul.

„Jos-pălăria!”. S-au întors în România pentru a-și îndeplini propriul vis. „Trebuie să ținem cont că suntem plătiți pentru visele altora în străinătate”

Soții Moinea s-au gândit că indiferent de bariere, de mecanismele șubrede ale sistemului, visul lor e cel mai important.

„Birocrația, relațiile cu instituțiile statului, lucrurile care nu funcționează cum ar trebui, toate trec în plan secundar, atâta timp cât lucrezi la și pentru visul tău.

Da, postura de angajat în afară este lipsită de aceste griji, însă trebuie să ținem cont că suntem plătiți pentru visele altora, iar, atâta timp cât nu ieșim din zona de confort, nu avem cum să creștem și să ne dezvoltăm profesional și spiritual. Nu întotdeauna ai parte de ceea ce tu crezi că ar trebui să ți se cuvină, dar, întotdeauna munca grea și persistentă te fac să ajungi pe culmi înalte și pline de satisfacție”, a mai declarat Paul Moinea.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult