- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Shaorma a ajuns un produs de lux în România: cât costă la un banal fast-food din București

13 Jul, 13:14 • Cornel Ghimeșan
Românii o duc din ce în ce mai greu. De doi ani de zile, tarifele la produsele alimentare au luat-o razna. În medie, toate s-au dublat. Inclusiv shaorma a ajuns să fie un preparat „de lux". 
Shaorma a ajuns un produs de lux în România: cât costă la un banal fast-food din București

Doar cei mai înstăriți dintre români își pot permite o shaorma. Prețurile „vulgare” o confirmă. La o shaormerie obișnuită, localizată pe bulevardul Iuliu Maniu, din cartierul Militari, București, ajunge să coste 50 de lei, cu tot cu băutură, scrie RomâniaTV.net.

Shaorma de vită costă nu mai puțin de 43 de lei. Cea mare, la lipie, costă 36 de lei, în condițiile în care nu vorbim despre un restaurant. VEZI AICI tot meniul cu prețuri prohibitive pentru cei mai săraci dintre cetățeni.

Cetățenii sunt nevoiți să gătească mai des. Nu mai cumpără mâncare gata făcută.

„E destul de scumpă (n.r. – shaorma). Mâncăm mai rar”, a comentat un tânăr trecător, pentru sursa citată.

„Doamne ferește! Au luat-o razna toate. Luăm câte doi cartofi, două roșii, mâncăm mai puțin”, a declarat un bătrânel.

Sărăcie profundă în România. Cât de mult au crescut prețurile în 2023

Micile ieftiniri stabilite de guvern, ale produselor alimentare, din 2023, sunt anulate de inflație. Așadar, românii continuă să o ducă din ce în ce mai greu. Inflația a scăzut ușor în luna iunie a acestui an, mai exact de la 10,64% la 10,3%, însă alimentele au căpătat prețuri colosale.

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 17,88%, cele nealimentare cu 4,84%, iar serviciile cu 11,5%. În iunie comparativ cu mai, inflația a fost 0,4%.

„Economia de piață a dat naștere la inegalități foarte mari în ultima perioadă de timp, inclusiv din perspectiva raportului de forță pe piață pe care îl au diversele companii. Prin dialog la nivelul primului ministru am reușit să introducem acea prevedere în legislație pentru scăderea adaosurilor comerciale pentru produsele de bază.

Eu sunt convins că vom vedea, începând cu luna august, scăderi de prețuri la aceste produse, ceea ce arată că, printr-un dialog normal între stat și actorii din piață, lucrul acesta se poate face”, a declarat Ștefan Radu Oprea.

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult