- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

7 Decembrie, ultima zi în care asigurații Euroins trebuie să își încheie o poliță RCA

05 Dec, 09:44 • Oprea Alina
7 Decembrie, ultima zi în care asigurații Euroins trebuie să își încheie o poliță RCA

Euroins a fost una dintre cele mai mari societăți de asigurări, care a avut cea mai mare cotă pe piața asigurărilor RCA. Datele statistice arată că în luna martie 2023, Euroins deținea aproximativ 27% din piața RCA.

În data de 17 martie 2023 Consilul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis retragerea autorizației de funcționare a societății Euroins Asigurare Reasigurare SA. Prin Decizia nr. 262/17 martie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, s-a constatat starea de insolvenţă a societăţii Euroins, din cauza:

  • unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) în valoare de 2,2 miliarde de lei
  • unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.

Conform AGERPRES, directorul general în cadrul ASF a anunțat românii că polițele de asigurare RCA care au fost încheiate de Societatea Euroins încetează de drept, pe data de 7 decembrie 2023. Excepție fac contractele de asigurare încadrate la clasa de asigurări 15 – Garanții, poliție; acestea vor înceta la data de 5 februarie 2024. Există aproximativ 800.000 de polițe RCA la Euroins care își vor înceta valabilitatea în câteva zile. Șoferii care dețin astfel de polițe sunt sfătuiți să-și reînnoiască asigurarea RCA cât mai repede posibil.

Cât mai sunt valabile polițele RCA la Euroins?

Ai încă asigurare RCA la Euroins? Din data de 8 decembrie 2023 polița își încetează valabilitatea din cauza falimentului Euroins. Asta înseamnă că trebuie să închei o poliță nouă de asigurare RCA la o altă companie, înaintea acestei date, pentru a nu avea discontinuitate.

În prezent sunt 8 firme de asigurări RCA pe piață, sustenabile din punct de vedere al solvabilității, au spus reprezentanții ASF. De asemenea, șoferii trebuie să știe că există și site-uri specializate care oferă asigurări RCA în rate fără dobandă precum rca-in-rate.info.

Șoferii care au încheiate polițe de asigurare cu această companie ce a dat faliment sunt nevoiți să își facă polițe de asigurare la alte companii. În caz contrar, dacă circulă fără polițe RCA, ei ar putea primi amenzi cuprinse între 1.000-2.000 lei. În plus pot fi sancționați și cu reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii. Cei care nu mai doresc să plătească polița RCA din diferite motive, vor pierde și plăcuțele de înmatriculare; acestea vor fi predate la Poliție.

Ce pot face persoanele păgubite de Euroins?

Pentru restituirea diferenței de primă de asigurare cuvenită, proprietarii de mașini trebuie să facă o cerere de reziliere/denunțare poliță de asigurare RCA la Euroins pentru a afla care este suma ce trebuie restituită conform poliței respective. Cererea o vor trimite la e-mail: [email protected].

Mailul trebuie să fie de forma:

  • Subiect: denunțare RCA (serie, număr poliță de asigurare)
  • Conținut: se specifică denunțarea poliței RCA, datorită falimentului Euroins
  • Numele și prenumele clientului
  • Telefon client
  • Copie CI, poza la asigurarea RCA Euroins.

Apoi, ei trebuie să se adreseze Fondului de Garantare a Asiguraților, să completeze Cererea de Plată privind acordarea restituirii diferenței de primă, pe care o vor găsi pe site-ul FGA la: https://www.fgaromania.ro/cerere-de-plata-privind-acordarea-restituirii-de-prima-anexa-9/.