Media & Advertising

Plus sau minus la imagine: Catedrala Neamului, „jalba infipta in usa Bisericii Ortodoxe”?

20 Jan, 15:20 • daniela.dimitriu
Construirea Catedralei Mantuirii Neamului cu bani de la buget, precum si demersurile si afirmatiile  venite din partea Bisericii Ortodoxe Romane, pentru realizarea proiectului,  par sa starneasca tot mai mult nemultumirea societatii civile.  Cat de necesara este Catedrala si cum influenteaza ea imaginea BOR?
Plus sau minus la imagine: Catedrala Neamului, jalba infipta in usa Bisericii Ortodoxe?

Stefan Liute, strategy director al agentiei de branding Storience, este de parere ca realizarea proiectului va aduce un castig de imagine in randul publicului care „cred si nu cerceteaza”, fiind foarte probabil ca acel public sa catalogheze Catedrala Mantuirii Neamului drept “o minune”.

Pe de alta parte, pentru restul publicului, acelasi proiect va insemna o pierdere a capitalului de imagine, Catedrala fiind vazuta ca un obiect ce poate fi usor considerat trufas si insolent daca-l privesti in raport cu vietile si nevoile prezente ale multor romani.

Eminescu pro Catedrala
 
Pentru a-i convinge pe cei din urma, patriarhul Daniel afirma saptamana trecuta, in cuvantarea sustinuta la Academia Romana de ziua lui Mihai Eminescu, ca poetul, impreuna cu Ioan Slavici, au fost printre primii intelectuali romani care au lansat si sustinut ideea construirii unei catedrale nationale.

Despre declaratia patriarhului, Stefan Liute considera ca acest gen de afirmatii sunt parte din eforturile de PR ale Bisericii.

“Oricat de preocupata de cele sufletesti ar fi BOR, ea este o organizatie mare si, ca atare, isi gestioneaza activ, si pe cat de bine se pricepe, imaginea si reputatia publica. In acest context, reinterpretarea favorabila si uneori deformata a opiniilor sau afirmatiilor unor personalitati contemporane sau istorice este un instrument, o tactica obisnuita”, a comentat specialistul in branding.

La randul sau, Oana Marinescu – consultant comunicare strategica, ne-a spus ca la nivel de discurs public, invocarea poetului Mihai Eminescu pentru sustinerea cauzei Catedralei Mantuirii Neamului apare ca un exercitiu retoric menit sa arate legitimitatea demersului si sa creeze un transfer emotional pozitiv, in conditiile in care, pe de o parte, Biserica Ortodoxa este intr-o campanie sustinuta pentru atingerea acestui obiectiv, iar, pe de alta parte, exista in societate o opozitie fata de proiect.
 
„Fiecare organizatie activa in spatiul public – religioasa sau seculara –  alege modul in care raspunde criticilor si rezervelor din partea societatii, iar aici este nu doar o chestiune de comunicare, ci si de leadership. Simplu spus, o varianta este sa asculti si sa tii cont de nevoile si de preocuparile exprimate de societate prin critici si rezerve, sau alta varianta este sa incerci sa o convingi ca punctul tau de vedere este corect, prin orice mijloace. Daca vrem sa ne uitam la alt model de leadership si de comunicare in cadrul unei organizatii religioase decat cel din Biserica Ortodoxa, un exemplu elocvent in acest moment este Papa Francisc, in conditiile in care Biserica Catolica este si ea confruntata cu critici si rezerve”, a adaugat Oana Marinescu.

BOR: Catedrala, la fel ca Arena Nationala

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, Constantin Stoica, ne-a declarat ca proiectul Catedralei Mantuirii Neamului se va construi, fie ca vrea sau nu o minoritate, fiind vorba depre un bun care va apartine intregului popor, la fel ca Arena Nationala sau Bibilioteca Nationala.

De asemenea, oficialul BOR sustine ca actualii contestatari sunt tot mai putini, avand in vedere  ca in ultimii ani, Biserica a raspuns tuturor dezinformarilor legate de acest proiect pe care Stoica l-a numit “o necesitate liturgica si practica”. Si asta pentru ca actuala catedrala, monument istoric, are o capacitate de doar 500 de locuri, fiind neincapatoare pentru  numarul mare de credinciosi care participa la slujbe, ei fiind nevoiti sa asiste din exteriorul bisericii, indurand atat gerul cat si canicula.

Mai mult, Constantin Stoica a spus ca potrivit sondajelor, doua treimi dintre romani doresc construirea Catedralei.
[dbvideo=1277]
Acesta a adaugat ca acest lucru reiese si din numarul mare de donatori, de  sute de mii de persoane, care isi aduc contributia la constructie, chiar daca valoarea sumelor individuale nu sunt semnificative.  Stoica a spus ca exista donatii de la 10 -15 lei, facute constant, in special de catre pensionari, si pana la 1.000 sau chiar 10.000 de lei. 

In acest context,  purtatorul de cuvant a spus ca cei care contesta proiectul sunt cei care vor sa-si construiasca un capital de imagine, ridicand “tot felul de probleme care nu au legatura cu catedrala”, precum reprezentanti ai societatii civile sau membrii unei asociatii umaniste, careia nu i-a dat numele.

Recent insa,  Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) a cerut Guvernului si Parlamentului sa stopeze programele de finantare bugetara a cultelor religioase si sa redirectioneze sumele respective catre Educatie, Cercetare si Sanatate.

Marul discordiei: Banii de la Buget

Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR,  ne-a declarat ca opozitia fata de acest proiect urias porneste din faptul ca este construit aproape integral din fonduri publice. Si asta in ciuda faptului ca in 2010, reprezentantii BOR sustineau ca nu vor apela la banii statului pentru constructie, ci la un credit bancar si donatii.

Patrascu a mai spus ca la sfarsitul anului trecut, ultimii bani ai fondului de rezerva al Guvernului,  respectiv 30 de milioane de lei,  au fost alocati bisericii.

“Cu colindul” la autoritatile locale

Tot la sfarsitul anului trecut, Biserica a cerut bani si autoritatilor locale pentru lucrarile Catedralei, astfel ca Patriarhia a trimis o scrisoare consiliilor judetene prin care le-a solicitat fiecaruia o finantare de 300.000 de lei. Scrisori au fost trimise si catre primari.

„Constatam cu ingrijorare ca, in contextul actualei crize economice, rezultatele colectei nationale pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului s-au diminuat ingrijorator, fapt care afecteaza bunul mers al acestui important santier bisericesc. In aceste conditii, va rugam, Domnule Presedinte, sa acordati un sprijin financiar in valoare de 300.000 de lei Patriarhiei Romane – Catedrala Mantuirii Neamului, pentru plata materialelor si manoperei necesare lucrarilor la structura in aceasta faza esentiala pentru bunul mers al intregii lucrari”, se arata in scrisoarea trimisa in noiembrie si semnata de Patriarhul Daniel.

In opinia reprezetantului ASUR, daca proiectul este dorit de catre credinciosi, atunci Catedrala trebuie ridicata din donatiile acestora.

“Numarul donatorilor este ridicol si nu ar putea sustine constructia. Site-ul proiectului arata ca pana acum s-au inregistrat  967 de donatii online, cu valori cuprinse intre cinci si 20 de euro”, a adaugat reprezentantul ASUR. 

Papa Francisc vs. Patriarhul Daniel

In timp ce patriarhul Daniel cere bani si il invoca pe Eminescu pentru realizarea Catedralei Mantuirii Neamului,  Biserica Catolica se bucura de tot mai multa popularitate datorita actiunilor Papei Francisc.  Cea mai recenta dintre ele arata ca Papa a renuntat la motocicleta Harley-Davidson, primita in dar vara trecuta din partea fanilor acestei marci. Vehiculul va fi scos la licitatie la Paris luna viitoare,  iar banii vor fi donati unei asociatii catolice care ajuta persoanele fara adapost.

“Prin abordarea si actiunile sale recente, papa Francisc a adus un imens castig de imagine Bisericii Catolice. Mass-media occidentala a proiectat foarte puternic si cu convingere imaginea unui conducator religios care intoarce o organizatie imensa la scopurile ei initiale si nobile cu mult curaj si multa hotarare. Acest lucru e binevenit pentru cea mai mare biserica crestina a lumii, in contextul in care ea se confrunta de ceva vreme cu probleme majore de reputatie legate de abuzurile sexuale ale preotilor si de scandalurile financiare generate de opacitatea institutionala”, a explicat Stefan Liute.
[dbvideo=1278]
Pe de alta parte, reprezentantul Storience a observat ca imaginea bisericilor ortodoxe stagneaza sau se adanceste in conservatorism, rigiditate si inadecvare in raport cu realitatea economica, sociala si spirituala.

“Opacitatea bisericilor ortodoxe, cele multe, caci ele sunt autocefale si nu au in patriarhul de la Constantinopol un echivalent real al Papei, este mult mai mare decat cea a bisericii catolice sau a bisericilor reformate. Clerul ortodox e adesea perceput ca prea iubitor de cele lumesti, si in special de inavutirea materiala, si prea putin capabil sa rezolve eficient si onest problemele sufletesti si morale ale credinciosilor. Daca aceasta perceptie se va accentua, inclusiv prin proiecte marete gen Catedrala Mantuirii Neamului, nu este exclus ca la un moment dat sa ne trezim cu o jalba infipta in usa bisericii ortodoxe de catre un Luther de aici, din Rasarit”, dupa cum a afirmat Liute.

O atractie culturala putin probabila

Intrebat daca viitoarea Catedrala a Mantuirii Neamului are sanse sa devina un monument de talia marilor catedrale ale lumii,  specialistul in branding a spus ca opiniile arhitectilor in acest sens nu sunt unele favorabile.

“Arhitectii sunt singurii in masura sa evalueze valoarea estetica a catedralei si, din pacate, se pare ca sansele acestei cladiri de a deveni o atractie culturala pe baze estetice sunt foarte reduse”, a adaugat Stefan Liute.

Viitoarea catedrala va avea 120 de metri lungime, 70 de metri latime si 120 metri inaltime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credinciosi.  Costul lucrarilor pentru constructia la rosu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

Biserici transformate in baruri

Un alt argument al celor care se impotrivesc proiectului este si acela conform caruia, in Occident, catedralele si bisericile sunt parasite sau li se schimba destinatia.

Un exemplu in acest sens ne-a fost dat de Alexandru Zaharia, un roman mutat in Marea Britanie. El a povestit ca in orasul Portsmouth, unul dintre cele mai importante porturi din Regatul, o biserica a fost transformata in pub.

Zaharia a mai spus ca de obicei, bisericile devin case de locuit in Marea Britanie, desfiintarea lacaselor de cult fiind consecinta directa a micsorarii numarului de credinciosi.

In Romania, sondajele arata ca increderea populatiei in Biserica este din ce in ce mai scazuta. Ultima cercetare INSCOP, realizata la mijlocul anului trecut, arata ca Biserica atinsese in iulie 2013, un nivel minim al indicelui de incredere. Acesta era de 63,9%, in scadere de la 69,1% cat era martie anul trecut.