Media & Advertising

TVR in insolventa? Cum poate fi salvata o „biata firma” cu salariu mediu de 2.700 lei

18 Feb, 11:55 • daniela.dimitriu
Datorii de peste 100 milioane de euro, un raport de activitate respins in Parlament, peste 600 de angajati disponibilizati in ultimul an. Televiziunea Romana ia in calcul intrarea in insolventa, potrivit unor surse din cadrul institutiei.
TVR in insolventa? Cum poate fi salvata o biata firma cu salariu mediu de 2.700 lei

Si asta dupa ce initial se vorbea despre cresterea taxei radio-tv de la 4 la 8 lei pe luna.

Contactat de DailyBusiness.ro, presedintele director general al SRTV, Stelian Tanase, a spus ca “am auzit cuvantul insolventa, dar nu intr-un context serios, am discutat intre noi, dar nu in comitetul director”.

Tanase a mai spus ca astfel de zvonuri circula pentru ca institutia are datorii de peste 100 milioane de euro.

“Nu exista acest scenariu. El este doar unul dintre cele cinci scenarii care s-au evocat, la fel ca si cresterea taxei TV. Daca va fi, va fi o solutie combinata”, a declarat seful TVR.
[img=4671][/img]

Acesta a precizat ca in afara de prim-ministru, nimeni nu poate hotari intrarea in insolventa a televiziunii publice.  Si asta pentru ca, a spus Tanase (foto), “nu ne permite Constitutia”.

Insolventa anuleaza protectia sociala

Pe de alta parte, Dragos Bocanaciu, presedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor TV din TVR (SPUSTV), a afirmat pentru DailyBusiness.ro ca nu si-ar dori ca TVR sa ajunga in situatia de a intra in insolventa.

“Insolventa, din punctul nostru de vedere, al sindicatului, este foarte periculoasa. Anuleaza tot ce inseamna masuri de protectie sociala, stabilite prin contractul colectiv de munca. Nici nu vreau sa ma gandesc. Daca vom ajunge vreodata in insolventa, ar trebui ca toti politicienii care au condus Televiziunea Romana sa se ia singuri la palme. Ei ne tin in starea de saracie, prin taxa TV ridicol de mica”, a mai spus Bocanaciu, adaugand ca fiind an electoral, politicienii se gandesc de doua ori inainte de a creste o taxa.

In cazul in care TVR ar intra in insolventa, contractul colectiv de munca s-ar suspenda, astfel ca vor disparea drepturile la salarii compensatorii in cazul concedieriilor.

“Deja planul de restructurare a angajatilor de acum un an s-a dovedit a fi eronat, pentru ca avem zone in Televiziunea Romana in care oamenii muncesc cate 10-14 ore pe zi, pentru ca sunt prea putini”, a completat sindicalistul, adaugand ca zona tehnica este subdimensionata.

2.450 de angajati si un salariu mediu net de 2.700 de lei/luna
 
In prezent, in TVR lucreaza aproximativ 2.450 de persoane, iar inainte de restructurare institutia avea 3.300 de angajati. Prin concedierea colectiva au fost disponibilizati 627 de angajati, a completat Bocanaciu.

Sindicalistul a mai spus ca in prezent, salariul mediu net primit de un angajat al TVR este de 2.700 de lei pe luna. 

“Nu este o suma mare. In urma cu 10 ani, cand salariul minim era de 280 de lei salariile din TVR erau foarte atractive. Intre timp, TVR  a tot saracit, salariile noastre fiind sub cele din televiziuni precum PRO TV, Prima TV sau Kanal D”, a afirmat Bocanaciu.

Pe de alta parte, Cristi Godinac, presedintele FRJ MediaSind, declarat recent pentru DailyBusiness.ro ca in Romania, salariul mediu al unui jurnalist este cuprins intre 1.500 si 2.000 de lei pe luna. Salariul mediu net pe economia nationala a fost de 1.760 lei in decembrie 2013.

Procesele disponibilizarilor

Potrivit lui Bocanaciu, restructurarea nu a fost facuta corect, in prezent existand 20 de procese castigate in prima instanta, din cele 220 aflate pe rol. Din acest numar, Bocanaciu estimeaza ca 60-70% vor fi procese castigate.

Anul trecut in decembrie, Raportul de activitate al SRTV pe 2012 a fost respins de plenul Parlamentului, ceea ce a implicat demiterea Consiliului de Administratie al televiziunii publice.  Cu putin timp inainte de prezentarea raportului, presedintele director general al SRTV, Claudiu Saftoiu, isi daduse demisia.

Si asta dupa ce in septembrie 2012, Guvernul aproba un memorandum referitor la esalonarea pe sapte ani a datoriilor fiscale ale Societatii Romane de Televiziune.

Recent insa, reprezentantii TVR propuneau cresterea taxei radio-tv, in care vad colacul de salvare al Televiziunii Romane.

Ei spun ca banii pe care i-ar obtine in plus ar putea fi investiti in realizarea de programe si cresterea audientei. Pe de alta parte, o majorare a taxei lunare de la 4 la 6 sau 8 lei, nu este pe placul contribuabilului, cu atat mai mult cu cat specialisti din drept considera birul abuziv.

Avocatul Codrut Avram sustine ca taxa radio-tv pe care romanii o platesc luna de luna, in abonamentul la electricitate, poate fi considerata o taxa abuziva.  Si asta pentru ca este o taxa impusa, lipsindu-i „factorul negociere”.

Cititi si:
Editura Evenimentul si Capital isi cere insolventa