- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Google sarbatoreste 127 de ani de la nasterea fizicianului Niels Bohr

07 Oct, 10:28 • adrian.mihaltianu
Niels Bohr, celebrul fizician danez este sarbatorit duminica de Google, la 127 ani de la nastere, printr-un nou doodle. El a avut contributii esentiale la intelegerea structurii atomice si a mecanicii cuantice.
Google sarbatoreste 127 de ani de la nasterea fizicianului Niels Bohr

Nascut la 7 octombrie 1885, in Copenhaga, Danemarca, Niels Henrik David Bohr este primul fiu al lui Ellen Adler Bohr, care provenea dintr-o familie instarita de evrei si al lui Christian Bohr, luteran devotat si profesor de psihologie.

El a fost profesor de fizica si directorul Institutului de Fizica Teoretica din Copenhaga.

Niels Bohr a creat modelul atomic „Niels Bohr”. Acesta este primul model de natura cuantica al atomului si a fost introdus in anul 1913.

Datorita contributilor sale in domeniul fizicii, Niels Bohr, a fost  premiat in 1922 cu premiul Nobel.  Fiul sau,  Aage Niels Bohr, a continuat munca de cercetare  a lui Niels Bohr si in 1975 a primit la randul sau premiul Nobel. 

Dupa invadarea Danemarcei de catre Germania, Niels Bohr a fugit in Marea Britanie, ajungand ulterior in SUA.

El a luat parte la Proiectul Manhattan, in laboratorul secret Los Alamos din New Mexico, unde, din motive de securitate, i se spunea Nicholas Baker. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, intors in tara sa natala, este distins de catre guvern cu Ordinul Elefantului.

Dupa terminarea razboiului, Bohr s-a intros la Copenhaga.

Fizicianul a murit pe 18 noiembrie 1962, la 77 de ani.