New Media

Spam la oferta: Milioane de adrese de email, la vanzare pentru cateva zeci de lei

26 Aug, 00:05 • cristian.lacraru
Site-urile de mica publicitate din Romania abunda de anunturi ale unor persoane care vand baze de date cu milioane de adrese de e-mail, pentru preturi de numai cateva zeci de lei.
Spam la oferta: Milioane de adrese de email, la vanzare pentru cateva zeci de lei

Astfel, cu doar 50 de lei putem cumpara o baza de date cu [url=http://anunturi.netul.ro/baza-de-date-email-cu-1-000-000-adrese-din-romania-50-lei_2150.html]1 milion de adrese de e-mail[/url] din Romania. Pentru a ne putea promova afacerea „inteligent”, vanzatorul ne ofera, bonus, trei programe de trimis email-uri.

[url=http://www.okazii.ro/catalog/56838685/baza-de-date-adrese-de-email-romania.html]Un alt comerciant[/url] vinde o baza de date cu 2 milioane de adrese de email din Romania si peste 20 milioane de adrese din strainatate.

„Pachetul se vinde impreuna cu un soft de trimitere extrem de puternic si un extractor de emailuri”, precizeaza autorul anuntului. Ca bonus, vanzatorul ofera o unealta care „trimite automat mesaje la toti utilizatorii Facebook , posteaza automat pe wall la prietenii tai reclame si linkuri si mai ales cere prietenii in mod automat”.

„Aceasta unealta poate rula eforturile dvs. de marketing pe pilot automat de automatizare, deoarece este esential pentru succesul dumneavoastra”, ne asigura comerciantul de email-uri. Pachetul „standard”, care contine numai baza de date cu adrese romanesti, costa 64 de lei, iar cel „extra”, care include si cele 20 de milioane de adrese straine, se vinde pentru 89 de lei.

Pentru cei care iau in serios promovarea afacerii, autorul anuntului ofera si un pachet „profesional”, care consta intr-o baza de date cu 594.000 de firme din Romania. Acest pachet costa 580 de lei, insa „include doar optiunile de filtrare/cautare”. Clientii care doresc sa faca campanii de marketing direct prin email, telefon si fax vor trebui sa scoata din buzunar 1.499 de lei, cat costa pachetul „gold”.

Alt comerciant online [url=http://www.okazii.ro/catalog/56867740/e-mail-marketing-baza-de-date.html]vinde[/url] doua milioane de adrese de email, dintre care 500.000 apartinand unor persoane juridice si 1,5 milioane apartinand persoanelor fizice, pentru 79 de lei. In plus, vanzatorul ofera si un soft de trimitere a emailurilor, care „este trial 30 zile dar se poate reinstala de fiecare data si functioneaza”.

Pretul acestor baze de date a scazut puternic in ultima perioada, la nivelul anului 2008 o astfel de baza putand costa si 500 de lei.

[b]Ieftin, facil, dar ilegal[/b]

Potrivit legislatiei din Romania, o adresa de email este o data cu caracter personal, iar colectarea datelor cu caracter personal este posibila doar cu consimtamantul proprietarului.

Aceasta obligatie este prevazuta de legea 677 din 2001, pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date. Textul spune asa: „Orice prelucrare de date cu caracter personal […] poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat consimtamantul in mod expres si neechivoc pentru acea prelucrare”, potrivit specialistilor [url= http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_23212/Ce-risc-atunci-cand-cumpar-o-baza-de-date-cu-emailuri-de-pe-net.html]Avocatnet.ro[/url].

Cel care o incalca este pasibil de amenda de la 1.000 la 25.000 lei.

In plus, in cazul emailurilor comerciale se aplica si articolul 22 din Legea 365 din 2002, privind comertul electronic, potrivit careia cei care trimit asemenea mesaje risca o amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei. Articolul 6 din Lege spune ca ”efectuarea de comunicari comerciale prin posta electronica este interzisa, cu exceptia cazului in care destinatarul si-a exprimat in prealabil consimtamantul expres pentru a primi asemenea comunicari”.

Nu in ultimul rand, cei care apeleaza la aceste modalitati de promovare au toate sansele sa isi regaseasca IP-ul serverului de email listat in tot felul de „liste negre”.

[b]Romania nu mai e o sursa importanta de spam la nivel mondial[/b]

In prezent, Romania nu mai este o sursa importanta de spam la nivel mondial, tara noastra nefiind prezenta in clasamentul primelor 16 tari generatoare de spam, realizat de compania de securitate McAfee.

Si asta dupa ce in primele trei luni ale anului 2009, Romania era a treia sursa de spam la nivel mondial, fiind la originea a 5,8% din mesajele trimise in lume, potrivit datelor companiei de securitate PandaLabs. „Cota” Romaniei pe zona de spam a scazut in 2010, cand, in primele luni ale anului, numai 2,53% din mesajele spam din lume erau generate din tara noastra.

[b]Aproape 2.000 miliarde de mesaje spam sunt trimise in fiecare zi in toata lumea[/b]

Aproape 2.000 miliarde de mesaje spam sunt trimise in fiecare zi la nivel mondial, [url=http://www.mcafee.com/us/resources/reports/rp-quarterly-threat-q2-2011.pdf]se arata intr-un studiu recent[/url] al companiei de securitate McAfee.

Desi se mentine la un nivel impresionant, numarul mesajelor de tip spam a scazut, totusi, de peste doua ori in ultimul an. La nivelul lunii iulie a anului trecut, numarul mesajelor spam trimise in fiecare zi la nivel mondial se ridica la 5.000 de miliarde.

[b]Milioane de adrese de email, pentru preturi incepand cu 25 de dolari[/b]

Pretul unei baze de date cu un milion de adrese de email se situeaza in jurul valorii de 35 de dolari in mai multe tari, precum Rusia, Statele Unite, Germania sau Australia, potrivit raportului McAfee.

Exista, totusi, si exceptii. In tari precum Ucraina, o baza de date cu 2 milioane de adrese de email se vinde pentru 40 de dolari, iar in Portugalia, cu 25 de dolari se pot cumpara doar 150.000 de adrese de email.

Cele mai mari preturi pse inregistreaza in Anglia, unde o baza de date ce contine 1,5 milioane de adrese costa 100 de dolari.