Real Estate

5 criterii conform carora locuinta aleasa este una de lux

08 Apr, 12:52 • karina.popescu
Piata rezidentiala indica in ultimele 18 luni semne clare de revenire, de la o stabilizare a preturilor la reluarea dezvoltarilor imobiliare sau relaxarea creditarii. In acest context, segmentul locuintelor de lux cunoaste si el revigorarea in conditiile in care persoanele potente financiar au inteles momentul prielnic pentru achizitii imobiliare, dezvoltatorii manifesta disponibilitatea de a livra proiecte adaptate cerintelor clientilor, iar preturile din piata sunt unele echitabile.
5 criterii conform carora locuinta aleasa este una de lux

Ce inseamna insa cu adevarat o locuinta de lux si cum o putem recunoaste? Un astfel de imobil nu este doar sinonim cu luxul opulent, ci ar trebui sa fie un mix echilibrat intre mai multe criterii.

[b]1. Calitatea constructiei si finisajele[/b]

Proiectul rezidential in care intentionezi sa te muti trebuie sa aiba garantia calitatii in ceea ce priveste constructia, de la structura de rezistenta pana la detaliile de finisaje. Daca in cazul calitatii constructiei, definitorii sunt aspecte majore, precum rezistenta structurii sau sistemul de hidro-izolatie, diferenta pentru ansamblurile de lux o fac finisajele. Pe langa calitatea executiei acestora, tara de provenienta sau renumele producatorului sunt elemente de luat in calcul: placi ceramice Marazzi, cazi Jacuzzi, obiecte sanitare Philippe Starck sau parchet Berti din Italia sunt doar cateva exemple de branduri de top in materie de finisaje.

Nu in ultimul rand, stilul finisajelor disponibile in pachetul standard ar trebui luat in considerare. Finisajele ar trebui sa transmita clar calitate si rezistenta, dar stilul ar trebui sa fie unul neutru pentru a se preta gusturilor oricarui locatar si a putea personaliza usor apartamentul.

[b]2. Arhitectura cladirii[/b]

Un ansamblu rezidential de lux ar trebui sa iasa in evidenta nu doar la interior, ci si la exterior. Cladirea ar trebui sa fie un reper pentru o zona, o constructie-statement, cu o arhitectura aparte. Frecvent, dezvoltatorii unor astfel de proiecte acorda atentie marita design-ului interior al apartamentelor, dar nu si imaginii exterioare. Printre elementele de arhitectura care pot scoate din anonimat o cladire de locuinte, putem aminti formele deosebite ale cladirii, o combinatie aparte de materiale de constructie pentru fatade, cum ar fi peretii-cortina si caramida aparenta, inaltimea cladirii sau trecerea de la vechi la nou, respectand arhitectura zonei.

„Cu certitudine, clientii apartamentelor de lux sunt interesati de calitate si iau in calcul criteriul de <> pentru locuinta lor, dar pe langa criteriile rationale, le iau in calcul si pe cele emotionale sau care tin de design. De exemplu, primul motiv pentru care clientii se orienteaza spre Evocasa Selecta, ansamblul premium din portofoliul Adama, este arhitectura proiectului”, declara Alina Necula, head of Marketing & Sales Adama Group, dezvoltator imobiliar.

[b]3. Suprafete si compartimentari[/b]

Intr-o piata dominata de criteriul celui mai mic pret, ceea ce influenteaza automat si suprafetele apartamentelor, un apartament de lux ar trebui sa fie sinonim cu suprafete generoase atat la interior, cat si la exterior. Un etalon in acest sens ar putea fi apartamentele de 2 camere care pot ajunge in cazul locuintelor de lux la 95 mp, dublu fata standardul mediu din piata, sau apartamente de 3 camere care depasesc usor 120 mp.

Alte criterii care individualizeaza un apartament premium sunt formele si compartimentarile. Chiar si nemobilat, un apartament de lux are un anumit design, este dominat de linii curbe, spatii vitrate extinse si forme deosebite, nu configuratiile drepte, specifice apartamentelor din clasa medie. Pentru viitorul locatar, un astfel de design va fi cu siguranta o provocare de amenajare interioara pentru ca, la final, sa poarte amprenta proprietarului.

Un apartament de lux ar trebui sa vina insotit si de o terasa de mari dimensiuni, ce poate depasi inclusiv suprafata apartamentului, avand astfel posibilitatea ca, in 150 mp de exemplu, sa iti amenajezi si propria gradina privata, si o zona de lounge pentru socializarea cu prietenii.

[b]4. Localizarea proiectului[/b]

Nu doar standardul la care este realizat ansamblul in interior si la exterior este important, ci si zona in care este amplasat. Printre zonele recunoscute in Bucuresti pentru traditia rezidentiala, calitatea locuirii si atmosfera aparte, se numara zona Foisorul de Foc, Primaverii sau Cotroceni. 

In cazul locuintelor premium, importanta nu este neaparat conectivitatea zonei la mijloacele de transport in comun, ci mai ales apropierea de zonele de interes care sa rezoneze cu stilul de viata al locatarilor: Piata Universitatii, Piata Romana, Opera Romana sau Teatrul National.

[b]5. Comunitatea selecta[/b]

Un proiect de lux este definit si de comunitatea de locatari pe care o are. Din gama clientilor care se preteaza unui astfel de ansamblu rezidential, se numara avocatii, notarii, doctorii, oameni de afaceri care achizitioneaza apartamentul pentru locuire sau ca investitie, expati care prefera locuinta proprie in dauna unei camere de hotel.