- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Concluziile primului targ imobiliar din 2009: Vizitatori mai hotarati, preturi mai mici

09 Feb, 00:01 • cristina.mihai
Pe o piata imobiliara aflata in "stand-by", atmosfera entuziasta a targurilor imobiliare din anii trecuti a fost inlocuita cu o atitudine mai ponderata, din partea expozantilor, a vizitatorilor, dar si a... preturilor.
Concluziile primului targ imobiliar din 2009: Vizitatori mai hotarati, preturi mai mici

Reprezentantii agentiilor imobiliare si ai dezvoltatorilor prezenti la primul eveniment major de profil al anului, Targul Imobiliar National, organizat de BDOBC, si care s-a incheiat duminica la Palatul Parlamentului, considera ca numarul vizitatorilor a fost mai mare decat in cazul targurilor din toamna anului trecut si ca acestia sunt in cea mai mare parte persoane care au bani pentru achizitii.

Spre deosebire de targurile organizate in perioada de boom imobiliar, in cadrul acestui eveniment au inceput sa apara din ce in ce mai multe proiecte deja finalizate sau aproape de finalizare, iar expozantii au mai scazut preturile pentru a trage clientii mai atenti cu ceea ce cumpara si cu banii pe care ii ofera.

Spre exemplu, compania Revolt Construct a prezentat un proiect rezidential finalizat cu 28 de unitati locative in zona Pache Protopopescu. Proiectul, o investitie de 11 mil. euro se vinde cu un pret de 1.500 euro pe mp, cu TVA inclus, cu circa 200 euro/mp mai putin decat in momentul in care a demarat vanzarea, in noiembrie 2008. Pana acum s-au vandut 7 apartamente din proiect, tranzactii incheiate anul trecut.

Un alt proiect prezentat la targ este Lily Residence din zona Piata Iancului, dezvoltat de Alfarom Holding, cu 65 de apartamente, care are preturi cuprinse intre 1.500 si 1.600 euro pe mp.

Compania a vandut 30% din proiect.”Excluzand lunile noiembrie si decembrie, am vandut circa 10-15 apartamente pe luna”, a spus Florin Voicu, directorul de vanzari al Alfarom Holding, care a adaugat ca in februarie se asteapta sa vanda, de asemenea, in jur de 10-15 locuinte.

„Clientii de acum sunt mult mai seriosi. In mare parte au bani cash, dar sunt si persoane care vor sa cumpere cu credit ipotecar”, a spus Voicu.

Un alt proiect rezidential din cadrul targului este Seqa Residence din Pipera, o investitie araba de 8 mil. euro, care va fi finalizat in curand. Proiectul a fost lansat la unul dintre targurile din toamna anului trecut, insa pana in prezent nu s-a incheiat nici o tranzactie.

Compania Seqa International Group, dezvoltatorul proiectului, controlata de un investitor arab, mai detine un teren de 3 hectare langa Bucuresti pe care vrea sa mai dezvolte un alt proiect rezidential, dupa ce situatia pietei se va mai ameliora.

„Preturile au scazut pe toate segmentele anul trecut, cu 30-35% la terenuri, cu 30-40% la apartamente vechi si cu 10-15% la apartamente noi”, a spus Nicolas El Ratell, imputernicitul investitorului arab in Romania.

Proiectele nou lansate pe piata sunt din ce in ce mai rare la targurile imobiliare. La editia de inceput de februarie a Targului National Imobiliar a fost prezentat in avanpremiera proiectul Arhipelagos din Cernica, dezvoltat de compania elena Panhol, cu preturi cuprinse intre 850 si 1.500 euro pe mp.

La nivel de preturi, in cadrul targului au fost mult mai multe oferte cu preturi sub 1.000 euro pe mp, comparativ cu targurile trecute.